Διήμερη απεργία για τους συμβασιούχους καθαριότητας ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Σωματεία και φορείς καλούν σε Πανηρακλειώτικο ξεσηκωμό - Με μεγάλη συμμετοχή η γενική συνέλευση στο ΕΚΗ

Σε 48ώρη απεργία καλεί τους εργαζόμενους συμβασιούχους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς κατά τη γενική συνέλευση των συμβασιούχων καθαριότητας και μέσα σε μία αίθουσα κατάμεστη από κόσμο και σε δυναμικό παλμό.

Μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και κατακραυγής ενάντια στα όσα μέχρι τώρα συνέβησαν στα Δικαστήρια, τα οποία αποφάσισαν να μην δώσουν αναβολή στις υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι και να προχωρήσουν κανονικά στην εκδίκαση των υποθέσεων, ο Στέλιος Βοργιάς ιδιαίτερα φορτισμένος πραγματοποίησε ομιλία κατά την οποία κάλεσε σε 48ώρη απεργία τους συμβασιούχους καθαριότητας όλου του νομού Ηρακλείου.

Συμβασιούχοι

Κάλεσε επίσης όλους τους εργαζόμενους να αποδεχθούν το αίτημα και να τηρήσουν το 48ώρο και μόνο · ενώ κατά την ομιλία του οι εργαζόμενοι ξέσπασαν πολλές φορές σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, κάλεσε σε γενική συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί της Τρίτης (28/3) έξω από τη Λότζια.

Όπως ανέφερε στο Cretalive «θα απαιτήσουμε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου με μοναδικό αίτημα να συνομολογήσουν στο αίτημα των εργαζομένων ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι είναι απαραίτητοι στο δήμο Ηρακλείου και να κάνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα».

Συμβασιούχοι2

Τα επόμενα βήματα μέσω της νομικής οδού

Σημειώνεται ότι παρούσες στη συνεδρίαση ήταν οι νομικές εκπρόσωποι των συμβασιούχων καθαριότητας οι κ.κ. Ελπίδα Μανουρά και Λίτσα Χασουράκη. Οι δύο δικηγόροι εξέφρασαν την πρόταση το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων του νομού Ηρακλείου να δεχθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι.

Η κ. Χασουράκη δήλωσε στο Cretalive ότι «είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς πρέπει να περάσει διά περιφοράς από όλα τα δημοτικά συμβούλια του νομού Ηρακλείου. Νομικά όμως μπορεί να γίνει».

Παρόμοια πρόταση διατύπωσε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, λέγοντας να δεχθούν οι δήμοι του νομού Ηρακλείου καθώς και η Περιφέρεια τα ασφαλιστικά μέτρα και να προσλάβουν τους εργαζόμενους «καθώς, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι (Περιφέρεια και Δήμοι, διά των δικηγόρων τους), εκτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Απόφαση δημοτικού συμβουλίου2

Απόφαση Δημοτικού συμβουλίου

Στο πλευρό των συμβασιούχων Περιφέρεια και Δήμος- Καναβάκη και Βαρδαβάς δεν έλειψαν στιγμή από τα Δικαστήρια

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των Δικαστηρίων, που έγιναν την Παρασκευή (24/3) «τρεις δικηγόροι του Δήμου και της Περιφέρειας για πρώτη φορά από το 2018 τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων ζητώντας από το δικαστήριο αναβολή στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι» τόνισε η δικηγόρος κ. Ελπίδα Μανουρά.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης και οι δύο αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Καθαριότητας, Μαρία Καναβάκη και Κώστας Βαρδαβάς αντίστοιχα, οι οποίοι σε κάθε δίκη κατέθεταν ότι οι συμβασιούχοι καθαριότητας προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και δίχως αυτούς η Υπηρεσία Καθαριότητας -και όχι μόνο- θα καταρρεύσει.

Όμως ένα προς ένα τα αιτήματα απορρίπτονταν από τα Δικαστήρια και οι υποθέσεις εκδικάζονταν κανονικά.

Πλέον ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός καθώς οι διάδικοι έχουν προθεσμία μέχρι την Τετάρτη (29/3) να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα που δικαιολογούν του λόγου το αληθές ώστε ακολούθως να εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Έως τότε οι συμβασιούχοι παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές.

Συμβασιούχοι3

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: Δυναμική παρέμβαση υπέρ των συμβασιούχων 

Δυναμική παρέμβαση υπέρ των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Δήμους του νομού Ηρακλείου πραγματοποίησαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης, εκπροσωπώντας και τον βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων απουσίαζε στην Αθήνα, τοποθετήθηκαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, τονίζοντας ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι πλήρως απαραίτητοι για τις ανάγκες των Δήμων.

Οι βουλευτές τόνισαν ότι πρέπει άμεσα οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν στις θέσεις στις οποίες υπηρετούν, εφόσον συντρέχουν ισχυροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν εκτός άλλων και τη δημόσια υγεία, για την παραμονή τους στις θέσεις τους και ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά μέχρι τη μόνιμη επίλυση του ζητήματος υπέρ των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών του νομού Ηρακλείου. 

Σημείωσαν, τέλος, πως η επίλυση του ζητήματος απαιτεί πολιτική βούληση υπέρ των συμβασιούχων, την οποία η σημερινή Κυβέρνηση δεν διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Διαβάστε επίσης:

Σε βαρύ πένθος η γενική συνέλευση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Μένουν στις θέσεις τους μέχρι νεοτέρας

Θρήνος για τον εργαζόμενο καθαριότητας- "Πάλεψε" για πάνω από τρεις μήνες

Εν αναμονή της απόφασης για το εργασιακό τους μέλλον εκατοντάδες συμβασιούχοι

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ