Δολοφονία 39χρονου: «Η ποινή δεν αλλάζει ότι σκότωσαν άνθρωπο»

Δολοφονία 39χρονου: «Η ποινή δεν αλλάζει ότι σκότωσαν άνθρωπο»

Η ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου-τι δήλωσε η πολιτική αγωγή

Με τον 38χρονο συνέταιρο και ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του 39χρονου Ιάκωβου Εμμανουήλ, να παραμένει άφαντος ως δραπέτης από τις φυλακές Κορυδαλλού, η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης παρέμεινε σε βάρος του.

Ωστόσο διαφορετική ήταν η ποινική αντιμετώπιση για τον 28χρονο συγκατηγορούμενο του, ο οποίος επίσης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια. Ήταν και ο μόνος που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε εκ νέου ένοχο για την ανθρωποκτονία, τού αναγνώρισε όμως το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και έτσι «έσπασαν» τα ισόβια.

Στον 28χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών. Το δικαστήριο μείωσε κατά δύο έτη την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης στον τρίτο κατηγορούμενο, τον αποκαλούμενο «μποξέρ, στον οποίο επέβαλε τελικά κάθειρξη 10 ετών.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 12 έτη για ανθρωποκτονία διά παραλείψεως και του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Το απαγορευτικό των πλοίων κράτησε μακριά από την Κρήτη και την δικαστική αίθουσα τη μητέρα του δολοφονημένου, η οποία, παρά το πρόβλημα στο πόδι, είχε ταξιδέψει από την Αθήνα στο Ηράκλειο για να καταθέσει, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών. «Για μας ο χαρακτηρισμός και η απαξία της πράξης δεν αλλάζει, ούτε για το δικαστήριο που τους έκρινε και πάλι ένοχους σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η ποινή που επιβλήθηκε δεν αλλάζει ότι σκότωσαν άνθρωπο και έβαψαν τα χέρια τους με αίμα» δήλωσε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Κώστας Φανουράκης.

Τι δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης 

"Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με υψηλό αίσθημα ευθύνης αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στον εντολέα μου σπάζοντας τα ισόβια που πρωτόδικα τού είχαν επιβληθεί, δίνοντάς του την πολυπόθητη ευκαιρία να επανενταχθεί στην κοινωνία μας.. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι από το σύνολο της ακροαματικής διαδικασίας απεδείχθη ότι ο «αδιαμόρφωτος ψυχικά» μετέφηβος εντολέας μου είχε καταστεί άβουλο και συνακόλουθα ανεύθυνο εκτελεστικό όργανο του βασικού αποδράσαντος συγκατηγορουμένου του". 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η μητέρα του Ιάκωβου Εμμανούηλ: "Κατασπαράξανε το παιδί μου"

Τα ισόβια για την δολοφονία του συνεταίρου και η απόδραση

Αναβλήθηκε η δίκη για τη δολοφονία του Ιάκωβου Εμμανουήλ

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ