Δύο εβδομάδες μετά, συνεχίζουν να "μετρούν" πληγές στη Σητεία

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Εν αναμονή των σημαντικών εκταμιεύσεων για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών βρίσκονται κάτοικοι και τοπικές αρχές -"Θολό" το τοπίο για τα βυθισμένα αυτοκίνητα...

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τοπικές αρχές και κάτοικοι στην πλημμυροπαθή Σητεία, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στις 15 Οκτωβρίου.

Όλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, είτε αξιοποιώντας είτε περιμένοντας τις σχετικές εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, ενώ "θολό" παραμένει το τοπίο με την ανάσυρση των οχημάτων από τη θάλασσα και την αποζημίωση των ιδιοκτητών...

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Cretalive, ο Δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, σε ό,τι αφορά στις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές, έχουν γίνει κάποιες πρόχειρες παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες, με εξαίρεση πεζοδρόμια στην πόλη που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και δεν έχουν αποκατασταθεί.

Παράλληλα, ετοιμάζονται - σε συνεργασία με μελετητικά γραφεία - οι φάκελοι για τη δημοπράτηση μιας σειράς έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η περιοχή, ως γνωστόν, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους δημότες μας και τους επισκέπτες μας. Όπου ήταν απαραίτητο, έγιναν πρόχειρες παρεμβάσεις και υπήρξε μία κάποια λύση, φυσικά προσωρινή. Για τις μόνιμες κατασκευές, ελπίζουμε άνοιξη καιρού, να είμαστε σε θέση να πούμε ότι βρήκαμε τις ισορροπίες μας", τόνισε ο κ. Ζερβάκης.

siteia

Σε ό,τι αφορά όμως στα αυτοκίνητα που βυθίστηκαν στη θάλασσα και "πνίγηκαν" στις λάσπες, ο Δήμαρχος τονίζει ότι, αν και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τα αντανακλαστικά ήταν γρήγορα και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση  Επιτροπής αποτελούμενης από εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κι έναν Αντιδήμαρχο ήταν άμεσες, εντούτοις, δεν υπάρχει εξέλιξη.

"Εμείς είμαστε σε κάθε περίπτωση εδώ. Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν. Στη Σητεία δεν υπάρχει η πολυτέλεια για 2-3 αυτοκίνητα σε κάθε οικογένεια. Εδώ οι περισσότεροι έχουν ένα αυτοκίνητο και αρκετοί έμειναν χωρίς μεταφορικό μέσο μετά την καταστροφή", τόνισε ο κ. Ζερβάκης.

Θυμίζουμε ότι στις 24 Οκτωβρίου, άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στην Κρήτη ώστε να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επικρατείας

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ προς επιχειρήσεις με ελαφρές υλικές ζημιές, 3.000 ευρώ προς επιχειρήσεις με σοβαρές υλικές ζημιές και 6.000 ευρώ προς επιχειρήσεις με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές.

 

Διαβάστε επίσης:

 

"Γεγονός 100ετίας οι πλημμύρες στην Αγία Πελαγία - Τριπλάσια η ποσότητα νερού στη ΣητείαΤο σχέδιο 12 σημείων για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Κρήτης

"Να ξαναδώσουμε γρήγορα ζωή στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία"

«Ελάτε στη Σητεία» - Η πρόσκληση 13χρονου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ