Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τους μετανάστες, στο ΚΕΚΑΠΕΡ

Newsroom
Newsroom

Το πιλοτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ''VAMOS''

Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (EELI), ολοκληρώνοντας τις δράσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου «VAMOS» (Πρόγραμμα Erasmus+ / Δράση ΚΑ2/ Στρατηγικές Συμπράξεις στο τομέα της ΕΕΚ) οργάνωσαν και υλοποίησαν την Τετάρτη 18/05/2022, στην αίθουσα διδασκαλίας του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-Περιφέρειας Κρήτης πιλοτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, με θέμα: «Εργασία και Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών». 

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση, το πιλοτικό σεμινάριο παρακολούθησαν 15 συμμετέχοντες, στους οποίους θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης από την Περιφέρεια Κρήτης.

Σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «VAMOS» ήταν να παρέχει στους εκπαιδευόμενους, συγκεκριμένες δεξιότητες σχετικά με:

  • Πολιτιστικές, ψυχολογικές και κοινωνικές δεξιότητες και γενικές ικανότητες, που αφορούν τη χώρα υποδοχής μεταναστών.
  • Νομοθεσία, κανόνες και πρακτικές ικανότητες, που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, να συζητήσουν και να αξιολογήσουν το εκπαιδευτικό υλικό, που παρουσιάστηκε μέσω της σχετικής πλατφόρμας του σχεδίου. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου δόθηκε η δυνατότητα της ανατροφοδότησης, για πιθανές διορθώσεις, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις του εκπαιδευτικού υλικού. 

Το σχέδιο «VAMOS» εντάσσεται στη δράση KA2 – Στρατηγικές συμπράξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), για την ανάπτυξη της Καινοτομίας. 

Στόχος του σχεδίου είναι η ανάπτυξη και η προσφορά, ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για μετανάστες, με σκοπό την αύξηση της απασχολησιμότητας τους στον Τριτογενή Τομέα. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα VAMOS παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που διευκολύνουν την κοινωνική και εργασιακή ένταξη νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων, στη χώρα υποδοχής. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο VAMOS στοχεύει στην αξιοποίηση της εμπειρίας των μεταναστών, που διαμένουν ήδη κάποια χρόνια στη χώρα υποδοχής με σκοπό την απορρόφηση τους σε θέσεις εργασίας, που σχετίζονται με την ένταξη και ενσωμάτωση νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων. 

Το σχέδιο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022 και έχει συνολική διάρκεια 30 μήνες, με συνολικό προϋπολογισμό 299.841,00 €.

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 8 εταίροι από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα), με σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών σχεδίων. Επικεφαλής εταίρος του σχεδίου είναι η μη κυβερνητική οργάνωση HORUELO, με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο οποίος είναι φορέας υποδοχής και εκπαίδευσης μεταναστών. Επιπρόσθετα, στο σχέδιο εκτός του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ συμμετέχουν οι εταίροι: International Consulting and Mobility Agency Sociedad de Responsalidad Limitada (INCOMA /Ισπανία), Centro Machiavelli S.r.l. (Ιταλία), European Education & Learning Institute (Ελλάδα), Creative Learning Programmes Ltd CLP (Ηνωμένο Bασίλειο), Cepiss Società cooperativa (Ιταλία), Refuweegee (Ηνωμένο Βασίλειο).

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Από το σεμινάριο για το σχέδιο VAMOS στο ΚΕΚΑΠΕΡ

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ