Έρευνα σε βάθος για τους θανάτους στο Γηροκομείο

Έρευνα σε βάθος για τους θανάτους στο Γηροκομείο

Σε πρώτη φάση «ξεσκονίζονται» 64 φάκελοι ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει ενώ η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και σε νοσοκομεία

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο, από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για περίεργους θανάτους γερόντων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Σε διάστημα 13 μηνών έχουν καταγραφεί εξήντα οχτώ θάνατοι στο συγκεκριμένο γηροκομείο. Όλα τα πιστοποιητικά θανάτου έχουν εκδοθεί από τον ίδιο γιατρό και ως βασική αιτία αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς.

Όπως έχει γράψει το Cretalive,, στελέχη της Ασφάειας Χανίων έχουν πάρει πολύ «ζεστά» την υπόθεση και μέχρι πρότινος, πριν την εκταφή της ηλικιωμένης από την Κίσσαμο, προσπαθούσαν να χειριστούν την υπόθεση διακριτικά και αθόρυβα λόγω της σοβαρότητας της. 

Σε πρώτη φάση «ξεσκονίζονται» 64 φάκελοι ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει ενώ η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και σε νοσοκομεία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους ηλικιωμένους που χρειάστηκαν να μεταφερθούν εκεί, απεβίωσαν λίγες ημέρες αργότερα. Οπότε στο πλαίσιο της έρευνας κρίνεται σκόπιμο να ερευνηθούν και αυτές οι περιπτώσεις θανάτων. 

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκκρεμούν οι απαντήσεις ληξιαρχείων αλλά και οι καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων. 

Όσοι πάντως ήδη έχουν καταθέσει, πρώην εργαζόμενοι και συγγενείς, καταγγέλλουν ασύλληπτες καταστάσεις που προκαλούν οργή και ανατριχίλα. Κάποιοι από τους αποβιώσαντες ηλικιωμένους, δεν είχαν συγγενείς, άλλοι πάλι είχαν τις οικογένειες τους όμως δεν είχαν την πρόσβαση που θα ήθελαν, όπως υποστηρίζεται.

Η έρευνα ξεκίνησε, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί πριν σ’ αυτό το χώρο. Η μήνυση που κατέθεσε στην εισαγγελία ήταν για έκθεση σε κίνδυνο.

Η ίδια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Τούνελ», μετέφερε εκεί σε καλή κατάσταση τον πατέρα της και όταν τρεις μέρες μετά πήγε αιφνιδιαστικά να τον δει, δεν τον αναγνώρισε. Τον είδε δεμένο σ’ ένα καροτσάκι, με το κεφάλι πεσμένο χαμηλά, σαν να μην είχε επαφή με το περιβάλλον.

Όταν ρώτησε τους ιθύνοντες γιατί δεν τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, πήρε την απάντηση ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η ίδια κάλεσε ασθενοφόρο για να διαπιστωθεί ότι ο πατέρας της είχε υψηλό πυρετό, κάτι που δεν είχαν αντιληφθεί στο γηροκομείο.

Με τη μήνυση της και το αίτημά της να ερευνηθούν τα Ληξιαρχεία σε όλους τους Δήμους της Κρήτης για περίεργους θανάτους στο ίδιο γηροκομείο, αποκαλύφθηκε ο αριθμός των νεκρών ηλικιωμένων που σοκάρει.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους εξήντα οχτώ ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι είκοσι τέσσερις ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια. Ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι όλο αυτό είναι μια πλεκτάνη και σκευωρία σε βάρος τους, από εργαζόμενους που απέλυσαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Ιατροδικαστές μιλώντας στο «Τούνελ», χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ένας γιατρός να αναγράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως αίτιο την καρδιακή ανακοπή, χωρίς αιτιολογία. Η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.

Ο γιατρός οφείλει στο πιστοποιητικό θανάτου να αναγράψει τα τρία πιθανά αίτια, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Αυτή είναι η διαδικασία που ορίζει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η καρδιακή ανακοπή προειδοποιεί με συμπτώματα. Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι και εάν οι ηλικιωμένοι έπαιρναν φάρμακα για την καρδιά στη σωστή δοσολογία…

Στις 22 Μαρτίου έγινε έφοδος του υγειονομικού στον οίκο ευγηρίας αλλά δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Παρέμβαση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο

Παρέμβαση από τον Εισαγγελεά του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα είχαμε για το σοκαριστικό θέμα του γηροκομείου στα Χανιά. Ο κ. Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο επίμαχο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας παρήγγειλε στον συνάδελφό του, να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, για την σε βάθος διερεύνηση υπόθεση. Ακόμη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Δείτε επίσης:

Παρέμβαση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το γηροκομείο

Σοκαριστικές οι καταγγελίες για το γηροκομείο!

"Έχουμε πέσει θύματα πλεκτάνης" λέει η ιδιοκτήτρια της δομής ηλικιωμένων

Καταθέσεις "φωτιά" για το γηροκομείο από 4 υπαλλήλους του ιδρύματος

Τι "έδειξε" η εκταφή της ηλικιωμένης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ