Εστίαση: Γολγοθάς χωρίς... ανάσταση!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Μάρτη – που φέρει τη φήμη του γδάρτη και κακού παλουκοκαύτη - να φέρνει την άνοιξη (όχι μόνο ημερολογιακά αλλά και) στους επιχειρηματίες του κλάδου

Του Αντώνη Παντινάκη

Στο πάτο... ενός πηγαδιού, με θολά νερά, θα πρέπει να βουτήξει κανείς για να βρει την απάντηση για την πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας της εστίασης. Το πιθανότερο σενάριο, που κυκλοφορεί ευρέως τα τελευταία 24ωρα, θέλει τον Μάρτη – που φέρει τη φήμη του γδάρτη και κακού παλουκοκαύτη - να φέρνει την άνοιξη (όχι μόνο ημερολογιακά αλλά και) στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται στον “γύψο” τους τελευταίους μήνες.

Σε χειμερία νάρκη εδώ κι έναν χρόνο έχουν πέσει – αναγκαστικά, κανονικά και με τον νόμο! - οι ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών, κέντρων διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων, καθώς ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να αφήσουμε τους γάμους και τις βαπτίσεις (σε μεγάλους κύκλους) και να τρέχουμε για... πουρνάρια!

Το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επανέφερε το (ξεχασμένο, η αλήθεια είναι) θέμα στο προσκήνιο, τασσόμενος υπέρ του ανοίγματος του εν λόγω επιχειρήσεων, αυστηρά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Η κα Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου, έσπευσε να επιδοκιμάσει τα όσα άκουσε από πλευράς του διακεκριμένου Κρητικού επιστήμονα: “Ο κ. Δερμιτζάκης αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένας από τους ανθρώπους που καταλαβαίνει λίγο καλύτερα τη θέση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Και ίσως θεωρεί – κι έτσι είναι το σωστό και για εμάς – πως αν δεν γίνει η άρση θα υπάρχουν επιπτώσεις και στο ίδιο το κράτος. Τα έσοδα που επιφέρουμε κι εμείς είναι τεράστια, οπότε δεν συμφέρει κανέναν να είμαστε σε αυτή την αναμονή. Για να περιμένουμε τί; Κάτι, που ούτως ή άλλως, δεν αλλάζει και εξαρτάται καθαρά και μόνο από την πορεία του εμβολίου. Ένα άνοιγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατηθούν κάποιοι άνθρωποι στη θέση τους, μόνο καλό θα κάνει”.

 

Ένα “μικρό φιλί ζωής” το take away

Η κα Αντωνακάκη αισθάνεται ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί βρίσκεται “στα αζήτητα τον τελευταίο καιρό”. Και “δυστυχώς, οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι έξαλλοι! Καταλαβαίνετε τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος!”.

Όσοι συνάδελφοί της αποφάσισαν να δουλέψουν με take away δέχθηκαν ένα “μικρό φιλί ζωής”, το οποίο το μόνο που προσφέρει είναι “να κρατάς το πελατολόγιό σου και επικοινωνιακά να μην χάνεις κάποιους πελάτες. Τίποτα περισσότερο. Διότι, αυτοί οι άνθρωποι με το να δουλεύουν έτσι, δεν έχουν τα δικαιώματα των άλλων συναδέλφων. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι αυτές οι υποχρεώσεις δεν βγαίνουν τώρα, και με τόσο περιορισμένη ζήτηση που υπάρχει”.

Η αγωνία αυξάνεται, μέρα με την μέρα. Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν προκύπτουν από πουθενά.

Η αδράνεια... και η αβεβαιότητα έχουν πλήξει κυρίως τα μεγάλα μαγαζιά, που φιλοξενούν κοινωνικές εκδηλώσεις, οι οποίες και δεν μπορούν να κλείσουν δουλειές - ίσα, ίσα ακυρώνουν!

 

“Στην ουσία έχουμε έναν χρόνο να δουλέψουμε”

Ο κ. Γιάννης Γεωργαλής, ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας στο κέντρο του Ηρακλείου, είναι εμφανέστατα προβληματισμένος, έως και αγανακτισμένος απ’ τις (μη) εξελίξεις, επιχειρώντας με σκωπτικό ύφος να διασκεδάσει... τις (αρνητικές) εντυπώσεις: “Είμαστε οι τελευταίοι των Μοϊκανών απ’ ο,τι καταλαβαίνουμε. Η μόλυνση είναι από εμάς, έτσι το έχουν θεωρήσει, και είμαστε ξεχασμένοι! Δεν ασχολείται κανείς μαζί μας! Ακούμε για την ένδυση, ακούμε για την υπόδηση · εμείς φαίνεται πως έχουμε λεφτά, έχουμε λίπος πολύ. Δεν ρωτάνε πώς τα βγάζουμε πέρα, αν πληρώνουμε! Δηλαδή, πως μας έχουν παγώσει το ενοίκιο, το ΤΕΒΕ δεν τρέχει; Οι δόσεις δεν τρέχουνε; Σπίτι δεν έχουμε; Το πάγωμα του ενοικίου είναι για έναν μήνα.

Όταν δεν δουλέψεις Δεκέμβρη που είναι οι γιορτές, αν δεν δουλέψεις Τσικνοπέμπτη που είναι οι Απόκριες, αν δεν δουλέψεις τους μήνες που πρέπει, πώς θα τα βγάλεις πέρα; Στην ουσία έχουμε έναν χρόνο να δουλέψουμε. Γιατί μην νομίζετε ότι το καλοκαίρι εμείς δουλέψαμε, με τους περιορισμούς που είχαμε”.

Μόνη ελπίδα για την κα Αντωνακάκη, “να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, για να επέλθει ανοσία και να μην φοβάται ο κόσμος”, ώστε να επιτευχθεί άρση των περιορισμών “και να είναι τα πράγματα κάπως ευοίωνα για εμάς”.

Απ’ αυτά που μαθαίνει, τα καφέ και τα εστιατόρια πάνε για άνοιγμα τον Μάρτιο με “πάρα πολλά και σκληρά μέτρα και πολλούς σκληρούς όρους για να μπορέσει κάποιος να κρατηθεί στη θέση του και να είναι βιώσιμος”.

Η επιστρεπτέα και το πρόγραμμα της Περιφέρειας

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικές αποφάσεις, εν είδει μαξιλαριών (οικονομικής) ασφαλείας, με εξαίρεση την πλήρη απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο (άτυπα λέγεται ότι θα παραταθεί και τον Φλεβάρη), δεν φαίνεται να είναι αρκετές για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Η βοήθεια πώς θα’ ταν: Κύριε, σας έκλεισα τρεις μήνες; Τρεις μήνες δεν θα πληρώσεις ενοίκιο, δεν θα πληρώσεις ρεύμα, νερό κλπ.Αφού δίνουν κάποια ποσά στους υπαλλήλους, ας δίνουν και σ’ εμάς. Να πληρώνουμε τα πάγιά μας” αντιπρότεινε ο κ. Γεωργαλής.

Οι επιστρεπτέες αποτελούν μια μορφή δανείου, ενώ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης “ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι το δικαιούνται- βγαίνει με κάποιες προϋποθέσεις και μόρια” υποστήριξε η κα Αντωνακάκη.

Η επιστρεπτέα είναι δάνειο ουσιαστικά” υπερθεμάτισε ο κ. Γεωργαλής. Όσο για το πακέτο στήριξης της Περιφέρειας, η απογοήτευσή του ήταν έκδηλη: “Δεν έχει πάρει λεφτά κανείς από τους εστιάτορες. Εμάς δεν μας έβαλε καθόλου, τα κριτήρια δεν πληρούνται”.

Θερμαντικά σώματα... την άνοιξη;

Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων άνοιξε στις 4 του μήνα, προκειμένου μια επιχείρηση να μπορέσει να λειτουργήσει στους εξωτερικούς χώρους.

Όμως, έτσι όπως είναι έτσι τα πράγματα, που θα πάει άνοιξη να ανοίξουμε , θεωρώ ότι μέχρι να έρθει η ώρα εκείνη, δεν θα χρειάζονται καν οι θερμάστρες” εκτιμά η κα Αντωνακάκη. “Κι αν κάποιοι μπουν στη διαδικασία της υποβολής θα είναι για την επόμενη χρονιά”.

Ο κ. Γεωργαλής δεν είναι καθόλου σίγουρος εάν η εξωτερική λειτουργία των καταστημάτων θα ... πιάσει: “Δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν έξω χώρους, τι θα γίνουν;” αναρωτήθηκε. “Λένε για τις θερμάστρες, να μας ανοίξει το καλοκαίρι, να κάνω τί τις θερμάστρες; Θα ανοίξουμε και δεν θα μπορεί κανένα μαγαζί να δουλέψει. Τα άτομα θα είναι και πάλι λίγα, σε εξωτερικούς χώρους ως επί το πλείστον, θα πρέπει να έχεις εμβολιαστεί πρώτα κλπ”.

Κρυφή ... ελπίδα απ΄ την υπόσχεση του Υπουργού

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου κρατά τις υποσχέσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, “ότι η εστίαση δεν θα μείνει έτσι, στο τέλος θα γίνει μία αποτίμηση της ζημιάς και εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα κατάλληλα μέτρα που θα ληφθούν επιπρόσθετα”.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της τις υπουργικές δεσμεύσεις, η κα Αντωνακάκη συνιστά να “μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα”, ευελπιστώντας ότι “ θα μπορέσουμε να ανοίξουμε κι εμείς σιγά σιγά”, ούτως ώστε “να είμαστε σωστοί απέναντι στους ανθρώπους που μας προτιμούν”.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ