Φοιτητές Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, και στην Κρήτη, ενώνουν τις δυνάμεις τους!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Φοιτητές Ιατρικής σε όλο τον κόσμο, και στην Κρήτη, ενώνουν τις δυνάμεις τους!

Σύνθημά τους είναι «Γίνε κάτι παραπάνω από ένας φοιτητής Ιατρικής, γίνε HelMSIC» (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής).

Της Κατερίνας Μυλωνά

Η HelMSICHellenic Medical StudentsInternational Committee (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) είναι μια ανεξάρτητη οργάνωση μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα που απαρτίζεται από φοιτητές Ιατρικής και οργανώνει δράσεις για τους φοιτητές Ιατρικής και το ευρύ κοινό.

Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές Ιατρικής, και σήμερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή, συνδέοντας τους φοιτητές Ιατρικής σε πανελλήνιο επίπεδο. Παράλληλα διαθέτει και διεθνή χαρακτήρα αφού ως μέλος των IFMSA - International Federation Of Medical Students’ Associations και EMSA - European Medical Students’ Association εκπροσωπεί τους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Έλενα Μανωλέσσου

Η 4ετής φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου της HelMSIC, Έλενα Μανωλέσσου, αναφέρει στο Cretalive πως «σαν HelMSIC οραματιζόμαστε μία κοινωνία Φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών εφοδιασμένων με αξίες και κοινωνική σκέψη για την προαγωγή του ανθρωπισμού και την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής. Η ενεργή συμμετοχή μέσω της διοργάνωσης πολυάριθμων δράσεων στοχεύει στην καλλιέργεια και εξέλιξη του χαρακτήρα, της συμπεριφοράς και των δεξιοτήτων των φοιτητών Ιατρικής, σε ένα περιβάλλον αποδοχής και συναδελφικότητας.»

Οι δράσεις οργανώνονται σε πανελλήνιο επίπεδο πάνω σε 6 Τομείς:  Κλινικές Ανταλλαγές, Ερευνητικές Ανταλλαγές, Ιατρική Εκπαίδευση,

Δημόσια Υγεία, Ανθρώπινα Δικαιώματα & Ειρήνη, Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία.

Ταιβάν

Με τι ασχολούνται τα ενεργά μέλη του Ηρακλείου;

H Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου από την ίδρυσή της έως σήμερα παραμένει ενεργή οργανώνοντας δράσεις κάθε χρόνο και διατηρώντας σταθερή συμμετοχή σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο! «Τα μέλη μας μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους έχουν ευκαιρίες να εκπαιδευτούν και να εκφραστούν πάνω σε επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά και να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσή τους», αναφέρει η κ. Μανωλέσσου.

Ταιβαν 2

Μερικές μόνο από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα την φετινή χρονιά είναι:

  • Η καμπάνια Cure Stigma με στόχο την ευαισθητοποίηση των φοιτητών ιατρικής,  ως μελλοντικούς Επαγγελματίες Υγείας, στην θεματική του HIV/AIDS
  • Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία, με κύρια θεματική τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και σε συνάρτηση με την επικαιρότητα, το συνέδριο κατάφερε να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σε θεματικές όπως οι λοιμώξεις, οι εμβολιασμοί, η μικροβιακή αντοχή και φυσικά η πανδημία COVID-19.
  • Η Διημερίδα Ειδικοτήτων, όπου ακούστηκαν σημαντικές πληροφορίες για την απόκτηση ειδικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και την ενασχόληση με την ανθρωπιστική Ιατρική μέσω της ενασχόλησης με τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.
πανελλήνια συνάντηση

Έως το καλοκαίρι, ο στόχος είναι να διοργανωθούν ακόμα τα ακόλουθα προγράμματα::

  • Ημερίδα Ιατρικής & Έρευνας, μια ευκαιρία για τους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον χώρο της Έρευνας, να εκπαιδευτούν στην ερευνητική μεθοδολογία και να μάθουν τις ευκαιρίες ενασχόλησής τους με αυτή εντός των Ιατρικών σχολών
  • Το πρόγραμμα How to treat your patient, που αφορά την πρόσβαση στην Σεξουαλική Υγεία και την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων για την παροχή φροντίδας και την επαφή με ασθενείς
  • Το πρόγραμμα Learning Strategies about Drugs, σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ΚΕΘΕΑ σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των φοιτητών σχετικά με την προσέγγιση εξαρτημένων ατόμων.

 

Παράλληλα, είχαν ενεργό συμμετοχή σε πανελλήνιες και διεθνείς συναντήσεις αποσκοπώντας στην ουσιαστική εκπροσώπηση των φοιτητών ιατρικής της Κρήτης και της Ελλάδας αντίστοιχα. Συνολικά τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο λαμβάνοντας αποφάσεις και αξιοποιώντας ευκαιρίες για περαιτέρω εκπαίδευσή τους, ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της IFMSA όπου συμμετέχουν ενεργά εκπροσωπώντας τους φοιτητές ιατρικής της Ελλάδας σε διεθνή κλίμακα.

τοπική επιτροπή Ηρακλείου

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος και τι κερδίζει;

Όλοι οι φοιτητές είναι μέλη της επιτροπής με την εγγραφή τους στην Ιατρική σχολή και δεν απαιτείται κανενός είδους επιπλέον εγγραφή ή χρηματική συνδρομή.

«Με την συμμετοχή στις τακτικές εβδομαδιαίες συνεδριάσεις μας τα μέλη μας μπορούν να ασχολούνται ενεργά με τη HelMSIC αξιοποιώντας πολλές ευκαιρίες. Ως ενεργό μέλος αποκτάς δεξιότητες στην διοργάνωση προγραμμάτων, επικοινωνιακές δεξιότητες και μαθαίνεις πως να συνεργάζεσαι και να ηγείσαι μικρών και μεγάλων ετερογενών ομάδων. Παράλληλα εκπαιδεύεσαι στις διάφορες θεματικές, αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και βρίσκεις χώρο και χρόνο για να εκφραστείς και να δημιουργήσεις. Τέλος μέσω των διεθνών δικτύων ένα ενεργό μέλος μπορεί να  γνωρίσει και να συναναστραφεί φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο», αναφέρει η κ. Μανελέσσου.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις την πανδημίας COVID-19 και θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των Φοιτητών Ιατρικής τα προγράμματα αλλά και οι συνεδριάσεις της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου πραγματοποιούνται online σε εβδομαδιαία βάση και είναι ανοιχτές προς όλους τους φοιτητές. Οι συνεδριάσεις μας είναι ένας ελεύθερος χώρος για έκφραση και εκπαίδευση πάνω στις θεματικές μας, επαφή με την επικαιρότητα, προβληματισμού αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών για δράση.

Be more than a medical student. Be HelMSIC.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη HelMSIC και την Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.helmsic.gr, να κάνετε like στη σελίδα ‘HelMSIC - Hellenic Medical Students’ International Committee’ και να γίνετε μέλος της ομάδας ‘HelMSIC Herakleion | HelMSIC Ηρακλείου’ στο Facebook, να μας ακολουθήσετε στο Instagram @helmsic ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο heraklion@helmsic.gr.

 

Διαβάστε επίσης:

Το ρομαντικό όραμα ενός συλλόγου φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αργυρό μετάλλιο για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ