Γ. Νισταζάκης για το Πολυτεχνείο: «Δίπλα μας βλέπαμε να πέφτουν νεκροί»- Δείτε βίντεο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Εφιαλτική νύχτα» λέει ο Κρητικός φοιτητής -τότε- που έζησε ως πρωταγωνιστής τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη με την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τεχνική Επιμέλεια: Κώστας Δημάκης

Ο Γιάννης Νισταζάκης σήμερα δεν βρίσκεται στην Κρήτη. Σήμερα βρίσκεται ψυχή τε και σώματι στο Πολυτεχνείο για να αφήσει ένα γαρίφαλο και να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς που έπεσαν αντιστεκόμενοι στη Χούντα το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973.

«Βλέπαμε δίπλα μας να πέφτουν νεκροί κυρίως από ελεύθερους σκοπευτές» περιγράφει με απαράμιλλη ψυχραιμία αναφορικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα μέσα και γύρω από το Μετσόβιο. Το Cretalive στέκεται σε αυτή τη φράση και επιμένει λέγοντας ότι πολλοί μέχρι και σήμερα αρνούνται ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Τότε ο ίδιος χαμηλώνει για λίγο τα μάτια, παίρνει μια βαθιά ανάσα και λέει «δίπλα μου έπεσε νεκρό ένα παιδί στα σκαλιά της Αρχιτεκτονικής».

Ο Κρητικός τοπογράφος μηχανικός εισήλθε στη Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1969 και πήρε το πτυχίο του το 1974. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έζησε την Ιστορία, ένας συμπατριώτης μας που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντίστασης εναντίον της βάρβαρης δικτατορίας που έβαλε τη χώρα μας στο "γύψο" για επτά μαύρα χρόνια.

Η Χούντα είχε ακυρώσει την αναβολή που δικαιούνται οι φοιτητές για όσους βρίσκονταν στην πρωτοπορία του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος σε μία προσπάθεια να διασπάσουν τον αγώνα των φοιτητών εναντίον του καθεστώτος.

Μόλις 4 ημέρες πριν την κρίσιμη ημέρα, στις 13 Νοέμβρη 1973, πήρε το προσωρινό του απολυτήριο από το στρατό και ξεκίνησε από το ακριτικό Πέπλο του Έβρου για να κατέβει στη Σχολή του στην Αθήνα. Όπως διηγείται στο Πολυτεχνείο έφθασε την επόμενη ημέρα φορώντας ακόμα τη στρατιωτική στολή.

Εκεί η συνέλευση της Σχολής τον εξέλεξε, μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη, μέλος στη Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου με εκφωνητές τον Δημήτρη Παπαχρήστο και την Μαρία Δαμανάκη καλούσε τους πολίτες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό.

nistazakis androulakis

Φαντάροι με τον φίλο του και συναγωνιστή Μίμη Ανδρουλάκη

Όπως αναφέρει από το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου γύρω από το Πολυτεχνείο. Μέχρι το βράδυ υπολογίζεται ότι έφθασαν 1 εκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρη την Αττική. «Εκείνη τη βραδιά συνειδητοποίησα όλο το βάρος του τόπου που έπεφτε στους ώμους μας· και δεν είχα κλείσει ούτε τα 22 τότε», λέει στο Cretalive.

Μαζί με τον Στέλιο Λογοθέτη οργάνωσαν τις βάρδιες των ατόμων για την περιφρούρηση στις πύλες του Πολυτεχνείου. Κατέβηκαν αγρότες, οικοδόμοι, φοιτητές, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, και μετά ήρθε η επέμβαση που ξεκίνησε με ελεύθερους σκοπευτές και νεκρούς.

«Ο πρώτος φοιτητής που πήγε να διαβουλευτεί μαζί τους τον βούτηξαν και τον έβαλαν στην κλούβα, ο μακαρίτης ο Κυριάκος Σταμέλος. Δεν είχαμε περιθώρια διαβούλευσης», περιγράφει την εμπειρία του από την εφιαλτική νύχτα της εξόδου από το Πολυτεχνείο. «Όμως ο λαός της Αθήνας και ο ελληνικός λαός είχε καταλάβει πλέον ότι τέλειωσε αυτή η ιστορία, ότι ήταν θέμα χρόνου η πτώση της Χούντας. Μετά το Πολυτεχνείο διαμορφώθηκε μία κατάσταση που δεν μπορούσε πια η Χούντα να σταθεί στα πόδια της», θυμάται.

nistazakis epeteios polytechneiou

Οι αναμνήσεις ζωντανεύουν και κόβουν τη στιγμή σα μαχαίρι που τέμνει το χρόνο και τον κατανέμει στο «πριν» και το «μετά». «Όταν μάθαμε ότι κατεβαίνουν τα τανκς δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα αμυνόμασταν με τα κορμιά μας. Προσπαθούσαν με λυσσώδη τρόπο να μας πιάσουν. Κρυβόμασταν. Μην ξεχνάμε βέβαια και τί τράβηξαν οι αιχμάλωτοι στα ΕΑΤ» αναφέρει στο βίντεο- ντοκουμέντο.

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει επίσης όσα λέγονται ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου "έφερε" την ανατροπή του Παπαδόπουλου με τον Ιωαννίδη και δίνει τη δική του απάντηση, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα.

Στο thumbnail του βίντεο ο κ. Γιάννης Νισταζάκης με την πολυαγαπημένη του μητέρα

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: Συγκέντρωση για την πρώτη Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ