Γαρυφαλιά Βιδάκη: Η γυναικοκτονία… στα νομικά και τα πρώτα βήματα μετά την κακοποίηση!

Ελίνα Φαρσάρη
Ελίνα Φαρσάρη

Η δικηγόρος Γ.Βιδάκη εξηγεί τον όρο γυναικοκτονία, μιλά για το σύγχρονο νομικό πλαίσιο και συμβουλεύει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

Απειλές, ύβρεις, προσβολές, σωματικές και ψυχικές κακοποιήσεις, γυναικοκτονίες. Εφιάλτης πίσω από τις κλειστές πόρτες του πιο «ασφαλούς» καταφυγίου, του σπιτιού μας. Όλα ξεκινούν από την ενσταλαγμένη πεποίθηση ότι η γυναίκα και τα παιδιά είναι ιδιοκτησία του συζύγου και πατέρα. Μια πεποίθηση που έθρεψε και γιγάντωσε διαχρονικά η πατριαρχία.

Το podcast αυτό εντάσσεται στο αφιέρωμα Cretalive Εν Δράσει για την ενδοοικογενειακή βία και προσεγγίζει τη διάσταση της κοινωνικής αυτής μάστιγας από την πλευρά της γυναίκας. Η δικηγόρος του Ηρακλείου Γαρυφαλιά Βιδάκη μιλά στην Ελίνα Φαρσάρη και εξηγεί τη νομική υπόσταση του όρου «γυναικοκτονία», τη σημερινή μορφή του φεμινιστικού κινήματος, και τα χαρακτηριστικά του κύματος αντίδρασης που ξεκίνησε μέσα από τα social media κυρίως από τους νεότερους σε ηλικία γυναίκες και άνδρες.

Γαρυφαλλιά Βιδάκη

Ακόμη η κ. Βιδάκη αναφέρεται στις αλλαγές που έχουν αρχίσει να συντελούνται στη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στον ρόλο της γυναίκας – μητέρας που ανατρέφει αγόρια.

Ένα μέρος της ενδιαφέρουσας και διαφωτιστικής συζήτησης επικεντρώνεται στην προστασία που παρέχει η πολιτεία στις γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας και πώς εκείνες θα πρέπει να αντιδράσουν από τα πρώτα κιόλας δείγματα κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος τους από τον σύζυγο ή σύντροφο.

Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία η κ. Βιδάκη καλεί γυναίκες και άνδρες να ενημερωθούν και να αλλάξουν νοοτροπία για την αρμονική συνύπαρξη των φύλων στην κοινωνία, τον επαγγελματικό στίβο και την οικογένεια.

Ακούστε στο podcast που ακολουθεί ολόκληρη τη συνέντευξη της δικηγόρου Γαρυφαλιάς Βιδάκη:

Κεντρική φωτογραφία via unsplash.com

 

Διαβάστε επίσης:

Τα "κρυφά" σημάδια της παιδικής κακοποίησης

Ενδοοικογενειακή βία: Όταν οι δαίμονες μάς καταδιώκουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι

Η ιστορία της Μαρίας: οι δαίμονες ΔΕΝ είναι ανίκητοι...

Bruise Down: Η εφαρμογή που θα σώζει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας

 

Διαβάστε εδώ όλα τα αφιερώματα της δράσης "Cretalive εν δράσει"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ