Γηροκομείο: «Μέσα σε τρεις μήνες χάθηκε η μητέρα μου» - Εξαφανίστηκε η αγγελία πώλησης

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Πληθαίνουν οι άνθρωποι που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά κακομεταχείρισης ή και θανάτων ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Τσικαλαριά Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίωνδύο ηλικιωμένοι, που φιλοξενήθηκαν στην υπό έρευνα δομή και κατάφεραν να πάνε σε άλλους οίκους ευγηρίας, δηλώνουν αποφασισμένοι να υποβάλλουν μήνυση και να καταθέσουν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους εκεί. Ο ένας ηλικιωμένος έμεινε για δύο μήνες και ο δεύτερος για εννέα.

Παράλληλα, φέρεται να τίθεται προς έρευνα άλλος ένας θάνατος από εισρόφηση, ο οποίος ωστόσο στη ληξιαρχική πράξη θανάτου, βεβαιώθηκε ως «ανακοπή καρδιάς».

Πάντως, αναμένεται όλες οι νέες καταγγελίες να κατατεθούν ως μηνύσεις, χωρίς δηλαδή να ενταχθούν στην υπό εξέλιξη προανάκριση.


Της πήραν το σπίτι και τα κοσμήματα

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησε ο ανιψιός ηλικιωμένης γερόντισσας, για την απίστευτη περιπέτειά της που απασχόλησε την Εισαγγελέα στις 26 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το τελευταίο -γνωστό- περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να απομακρυνθεί μετά από μία μέρα παραμονής της στην επίμαχη δομή και να φιλοξενείται μετά από εισαγγελική εντολή στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, έχοντας «χάσει» το σπίτι της, εν αγνοία της.
Η ιδιοκτήτρια της Ιδιωτικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων αφέθηκε ελεύθερη, μετά την απολογία της ενώπιον του Ανακριτή και της Εισαγγελέως στις 26 Ιανουαρίου 2022, για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα αρπαγής ηλικιωμένης.

Συγκατηγορούμενή της στην υπόθεση είναι και 55χρονη ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στις φυλακές Νεαπόλως στο Λασίθι. Πρόκειται για υπόθεση 82χρονης η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της από το σπίτι της στη μονάδα φροντίδας από την ιδιοκτήτρια της Αγίας Σκέπης για να φιλοξενηθεί στη δομή.

Όλα ξεκίνησαν όταν συγγενείς της ηλικιωμένης, που δεν έχει παιδιά, ανακάλυψαν πως το σπίτι που έμενε σε οικόπεδο φιλέτο σε τουριστική περιοχή του νομού Χανίων, είχε πωληθεί χωρίς η 82χρονη να το γνωρίζει.

Μάλιστα στην αγοραπωλησία συμμετείχε Χανιώτισσα προφυλακισμένη για άλλες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, η οποία φέρεται να έπεισε την ηλικιωμένη να της κάνει πληρεξούσιο για να πάρει δάνειο για λογαριασμό της γιαγιάς, προκειμένου να επισκευάσει η ηλικιωμένη το σπίτι της. Στο πληρεξούσιο συμπεριλαμβάνονταν ο όρος ότι η ηλικιωμένη θα παρέμενε στο σπίτι της όσο ζούσε και ότι οι πληρεξούσιοι θα φρόντιζαν την ίδια και το παλιό σπίτι της, που ωστόσο είναι χτισμένο σε οικόπεδο – φιλέτο στον τουριστικό Δήμο Πλατανιά. Με αυτό το πληρεξούσιο η 55χρονη φαίνεται να πούλησε το σπίτι της γιαγιάς σε άλλο συμβολαιογραφείο. Μάλιστα στο αρχικό πληρεξούσιο το οποίο συντάχθηκε ερήμην της γερόντισσας, υπήρχε ο όρος η πωλήτρια, δηλαδή η ηλικιωμένη, να μένει στο σπίτι, κάτι που όπως είπαν νομικοί στην ΕΡΤ Χανίων, έγινε εκ του πονηρού, καθώς έτσι η γιαγιά δεν θα μάθαινε ότι το σπίτι της έχει πωληθεί. Μάλιστα, οι φερόμενες δράστιδες της πήραν όλα της κοσμήματα.

Όταν οι συγγενείς της ανακάλυψαν τι έχει συμβεί ενημέρωσαν το ΑΤ Κισάμου το οποίο ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση. Μόλις η 55χρονη φυλακισμένη πληροφορήθηκε τις ενέργειες της Αστυνομίας, ως “δια μαγείας” εμφανίστηκε στο σπίτι της 82χρονης η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου μαζί με γιατρό της μονάδας και προσπάθησαν να την πείσουν να τους ακολουθήσει στη δομή, με το πρόσχημα ότι θα κάνει πολύ κρύο τις επόμενες ημέρες. Η γιαγιά αρνήθηκε, πήρε μάλιστα τηλέφωνο και έναν ανιψιό της να πάει στο σπίτι. Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου όμως, που λειτουργούσε κατ’ εντολή της προφυλακισμένης για απάτη, προσπάθησε να παραπείσει τη γιαγιά με το πρόσχημα πως όσο έλειπε στο γηροκομείο θα της επισκεύαζαν το σπίτι. Η γιαγιά εν τέλει οδηγήθηκε στην παραπάνω Μονάδα. Όταν άνδρες της αστυνομίας πήγαν στο γηροκομείο βρήκαν τη γιαγιά η οποία τους ζήτησε να την πάρουν από εκεί, όπως και έγινε.

Αυτή τη στιγμή η ηλικιωμένη γυναίκα φιλοξενείται -μετά από εισαγγελική εντολή- στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, αφού έχει χάσει το σπίτι της!

«Μέσα σε τρεις μήνες χάθηκε η μητέρα μου» – Πολλά τα ερωτήματα για την χορήγηση φαρμάκων

Συγκλονιστική είναι και η κατάθεση κυρίας, η οποία έχασε τη μητέρα της, μέσα σε διάστημα τριών μόλις μηνών από την εισαγωγή της στη δομή και ενόσω οι κόρες της -βλέποντας την ραγδαία επιδείνωση της υγείας της- έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μεταφερθεί σε άλλη δομή.

«Η μητέρα μου είχε πρόβλημα με την αναιμία της αλλά δεν είχε κάποιο άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Λόγω ηλικίας είχε αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα αρχής άνοιας και είχε  ιατρικό θέμα με την πίεση και την καρδία της. Μετά από την εισαγωγή της, στην μονάδα και μέσα σε χρονικό διάστημα των τριών μηνών από την παραμονή της εκεί, απεβίωσε. Λόγω της αναιμίας που είχε και του χαμηλού αιματοκρίτη κατά την περίοδο της παραμονής της στην μονάδα είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Χανίων για εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είχε παρά πολλούς μώλωπες στα άκρα της και συγκεκριμένα στα χέρια και τα πόδια της. Στο αριστερό της πόδι κυρίως είχε πληγές έντονες. Οι πληγές στα άκρα της δεν δικαιολογούνταν και προφανώς προέρχονταν από δεσίματα με ζώνη μέσα στην μονάδα», εξομολογείται η κόρη της, σε αποκλειστική της συνέντευξη στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Εμείς σε κάποια επισκεπτήρια βλέπαμε ότι η μητέρα μου ήταν καθήμενη σε αναπηρικό καροτσάκι και δεμένη με ζώνη στην μέση της ενώ στην ποδιά της είχε ένα μαξιλάρι το οποίο δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο το είχε. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την παραμονή της μητέρας μου στην μονάδα η μητέρα μου είχε αδυνατίσει πάρα πολύ σε σημείο να έχει σκελετωθεί. Έχοντας διαπιστώσει ότι η κατάσταση της υγεία της μητέρας μου αντί να βελτιώνεται επιβαρύνεται, ήταν σε άθλια κατάσταση ” σκελετωμένη. Κάναμε ενέργειες ώστε να φύγει από την συγκεκριμένη μονάδα και να μεταφερθεί σε κάποια άλλη. Στις 30-11-2020 πήραμε την μητέρα μου από την μονάδα και την πήγαμε για εξετάσεις στο Νοσοκομείο για αυτόν ακριβώς τον λόγο», δηλώνει η κόρη της άτυχης γερόντισσας.

«Εντύπωση μου είχε προκαλέσει ότι πριν την εισαγωγή της μητέρας μου στην συγκεκριμένη μονάδα όπου είχα επικοινωνήσει μαζί τους για το αν υπήρχε κενή θέση μου είχαν αναφέρει από την μονάδα ότι δεν υπήρχε κάποια κενή θέση αλλά μετά από δύο μέρες επικοινώνησαν μαζί μου από την μονάδα και μου ανέφεραν ότι είχε αδειάσει μία θέση και έτσι εμείς πήγαμε την μητέρα μου στην μονάδα. Ομοίως εντύπωση μου είχε προκαλέσει ότι από τον μήνα Νοέμβριο όπου είχαμε αναφέρει στην μονάδα ότι η μητέρα μου θα έφευγε από την μονάδα μέσα σε δέκα ημέρες πέθανε», θυμάται η μάρτυρας.

Αυθαίρετη χορήγηση ακατάλληλων φαρμάκων

«Στο νοσοκομείο στις 30-11-2020 όπου πήγε η μητέρα μου για εξετάσεις μας ανέφεραν ο καρδιολόγος που είδε την λίστα των φαρμάκων όπου ελάμβανε η μητέρα μου μέσα στην μονάδα, ότι θα έπρεπε μέσα από την μονάδα να σταματήσουν να χορηγούν ένα συγκεκριμένο φάρμακο στην μητέρα μου, το οποίο της κατέβαζε την πίεση και είχε προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην υγεία της μητέρας μου. Στις 10-12-2020 όπου επικοινώνησα με την μονάδα, μου ανέφεραν στο τηλέφωνο ότι η μητέρα μου είχε πεθάνει. Εγώ αμέσως τους ρώτησα γιατί δεν με ενημέρωσαν οι ίδιοι στο τηλέφωνο και μου απάντησαν ότι θα με έπαιρνε η ίδια η ιδιοκτήτρια να με ενημερώσει.

Στο τηλεφώνημα υπήρχε μία ασάφεια και μια αμηχανία στο τηλεφώνημα σε ότι αφορά τον θάνατο της μητέρας μου ή την ώρα θανάτου γεγονός που με παραξένεψαν. Επίσης από το γραφείο κηδειών δεν μας επέτρεψαν να ανοιχτεί το φέρετρο και να δούμε την μητέρα μου, λέγοντας μου να μην ρωτάω τον λόγο που δεν ήθελαν να το ανοίξουν (εννοώντας πολύ άσχημη εικόνα ) πλην όμως η κόρη μου επέμενε και έτσι άνοιξαν το φέρετρο όπου είδε η κόρη μου την μητέρα μου, το πρόσωπο της σε μία σκελετωμένη κατάσταση.

Ή μητέρα μου μέσα στην μονάδα ακολουθούσε μία συγκεκριμένη θεραπεία λόγω του αιματοκρίτη της (χαμηλού) και όταν πήγαμε στο νοσοκομείο για τις εξετάσεις της μητέρας μου η αρμόδια στην αιματολογική αναρωτιόταν εάν ελάμβανε μέσα στην μονάδα την ειδική φαρμακευτική αγωγή καθώς την φαινόταν αφύσικο, η μητέρα μου να έχει τόσο χαμηλό αιματοκρίτη ενώ υποτίθεται ότι ελάμβανε την ειδική αγωγή μέσα στην μονάδα, από ένα φάρμακο το οποίο ήταν ιδιαίτερος ακριβό.

Η κόρη της ηλικιωμένης έχει καταθέσει στις αρχές φάκελο με 29 έγγραφα που αφορούν ιατρικές εξετάσεις της για το χρονικό διάστημα της παραμονής της μέσα στην μονάδα και λίγο πριν εισαχθεί σε αυτήν. Στα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται και το έγγραφο του Νοσοκομείου όπου ρητά αναφέρει, ότι η μητέρα της έπρεπε να σταματήσει μέσα από την μονάδα ένα συγκεκριμένο φάρμακο.

«Κατέβηκε» η αγγελία πώλησης της δομής

Στο μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις και τη δημοσιοποίηση του πωλητηρίου της επίμαχης μονάδας και σε ομογενειακό ιστότοπο, η ανάρτηση «κατέβηκε». Πρόκειται για μια απόπειρα πώλησης που ξεκίνησε πριν από 10 περίπου χρόνια.
Όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα καταγγελιών, τον Απρίλιο του 2021 και είδε το φως της δημοσιότητας το πωλητήριο, η ιδιοκτήτρια είχε διαψεύσει σε μέσο ενημέρωσης το γεγονός, δηλώνοντας ότι εκ παραδρομής το μεσιτικό γραφείο είχε διατηρήσει online το πωλητήριο και ότι δεν προτίθεται να το πουλήσει.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η δημοσίευση συμπεριλάμβανε φωτογραφίες με παρουσίαζαν ένα υπερπολυτελή χώρο, κατάλληλο και για ξενοδοχείο, με τιμή πώλησης τα 3,7 εκατομμύρια.

Το πωλητήριο παρέμεινε ωστόσο στο διαδίκτυο και μάλιστα, το ανάρτησε και ομογενειακός ιστότοπος, για να «κατέβει», μετά από τις δημοσιογραφικές αναφορές στο θέμα.

 

Δείτε επίσης:

Γηροκομείο στα Χανιά: Απειλές για τη ζωή όσων έψαχναν την αλήθεια

Νέος έλεγχος στο Γηροκομείο – Στον Κορυδαλλό οι ιδιοκτήτριες

Δικηγόρος θυμάτων γηροκομείου: "Τους στέρησαν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή και θάνατο"
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ