Η Εκκλησία της Κρήτης μετά την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου

Η Εκκλησία της Κρήτης μετά την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου

"Πρωτόγνωρη αλλά αναπόφευκτη" η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου - Οι επικρατέστεροι για το τριπρόσωπο και οι εκτιμήσεις για εκπλήξεις

Η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για απαλλαγή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντα του είναι πρωτόγνωρη αλλά αναπόφευκτη καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη.

Σαφώς και εκκρεμεί η επικύρωση της από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα έχει και τον τελικό λόγο.
Εφόσον η Αγία Σύνοδος επικυρώσει την απόφαση των Ιεραρχών της Κρήτης, θα κηρύξει σε χηρεία την θέση του Αρχιεπισκόπου και θα ορίσει ως τοποτηρητή τον αρχαιότερο Μητροπολίτη, δηλαδή τον Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίο.

Εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που θα κηρυχθεί σε χηρεία η θέση του Αρχιεπισκόπου, ο τοποτηρητής θα πρέπει να καλέσει την Σύνοδο ώστε να εκλέξει τριπρόσωπο. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, θα πάμε σε εκλογή τριπρόσωπου πριν από τα Χριστούγεννα και σε εκλογή με το νέο έτος. Μέχρι στιγμής, με τα ισχύοντα δεδομένα, ως επικρατέστεροι για το τριπρόσωπο φέρονται ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος (εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2010), ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας (εξελέγη Μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001) και ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος (εξελέγη τον Οκτώβριο του 2005).

Ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι, ακόμα και χθες, έλεγαν ότι δεν αποκλείουν εκπλήξεις ως προς την εκλογή του τριπρόσωπου, αναφερόμενοι σε Ιεράρχη «αουτσάιντερ».

 

Δείτε επίσης: 

Στο κατώφλι νέας εποχής η Εκκλησία της Κρήτης - Απαλλαγή Ειρηναίου αποφάσισε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ