Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για τα κρούσματα κορωνοϊού στα κρατητήρια

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για τα κρούσματα κορωνοϊού στα κρατητήρια

"Είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας" επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους

Στο ζήτημα της διενέργειας των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στους κρατούμενους σε χώρους κράτησης ή προσαγωγής αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου στο Ηράκλειο. Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Ένωσης, λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό είχε καταθέσει πρόταση για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος, η οποία, όμως, - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - δεν εισακούστηκε. 

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων σημειώνει:

"Επειδή προβλέψαμε τον άμεσο κίνδυνο, την 28-04-2021 αποστείλαμε επιστολή-πρόταση προς την πολιτική και φυσικά ηγεσία με την οποία ζητήσαμε όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν χώρους κράτησης ή προσαγωγής να εφοδιαστούν με ικανό αριθμό self tests προκειμένου οι ίδιοι οι κρατούμενοι να ελέγχονται πριν εισαχθούν σε αυτούς καθώς πουθενά δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για όσους κρατούνται ή προσάγονται σε αστυνομικές υπηρεσίες και δεν έχει καμία ουσία να ελέγχεται το σύνολο των υπηρετούντων στο Σώμα όταν σε αστυνομικές υπηρεσίες κρατούνται και καθημερινά μετακινούνται εκατοντάδες άτομα χωρίς κανέναν έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων μας αλλά και την διασπορά του ιού. 

            Η πρότασή μας αυτή όπως όλοι καταλάβαμε κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων, αφού μόλις τρείς ημέρες αργότερα στα κρατητήρια του Τμήματος Μεταγωγών Ηρακλείου βρέθηκαν θετικοί τόσο κρατούμενοι όσο και συνάδελφοί μας οι οποίοι είχαν επωμιστεί τη φύλαξή τους,  ενώ έως και σήμερα ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ δεν έχει προσέλθει αρμόδιο υγειονομικό κλιμάκιο , αν και έχει κληθεί, ώστε να διενεργήσει tests και στους υπόλοιπους κρατουμένους.    

  • Υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για περιπτώσεις που θετικά κρούσματα εντοπιστούν σε χώρους κράτησης; 
  • Αν ναι για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες αν και ενημερώθηκαν εγκαίρως;   
  • Στις φυλακές όσο γνωρίζουμε εφαρμόζεται τόσο το μέτρο του rapid test αλλά και η ολιγοήμερη καραντίνα σε ειδικούς χώρους προτού ο κρατούμενος εισέλθει στους κυρίως χώρους των φυλακών. Στους χώρους κράτησης αστυνομικών υπηρεσιών γιατί δεν εφαρμόζεται κάτι παρόμοιο;

Ζητάμε την άμεσο έλεγχο με rapid tests όλων των κρατουμένων από αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, διαμόρφωση ειδικών χώρων καραντίνας νεοεισερχόμενων κρατουμένων και προμήθεια ικανού αριθμού self tests για τους κρατουμένους όλων των υπηρεσιών. 

              To έχουμε καταλάβει ότι οι αστυνομικοί θεωρούνται αναλώσιμοι αλλά μερικά πράγματα ξεπερνάνε κάθε λογική".  

Διαβάστε επίσης:

Από τα κρατητήρια στο νοσοκομείο με πυρετό

Θετικοί στον κορωνοϊό δύο νεαροί κρατούμενοι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ