Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες και τους δύο νεκρούς

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μετά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα.

"Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου 15 και 16 Οκτώβρη στην Κρήτη είχαν ως τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς συνανθρώπους μας, τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, καταστήματα, εξαφάνιση ολόκληρων παραλιών και μεταβολή του χερσαίου ανάγλυφου τους. Έπληξαν κυρίως τους οικισμούς Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Μαδέ, Παλαιόκαστρο του Δήμου Μαλεβιζίου, την πόλη της Σητείας, τις ανατολικές συνοικίες της πόλης και τον Καρτερό του Δήμου Ηρακλείου, τον Μουζουρά Χανίων, τα Μάταλα του Δήμου Φαιστού, τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανιών, το Κοκκίνη Χάνι του Δήμου Χερσονήσου και σε μικρότερο βαθμό άλλες περιοχές.
Και όμως η έντονη κακοκαιρία δεν ήταν ούτε πρωτοφανής, ούτε απροσδόκητη, όπως διαδίδουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Είχε προβλεφθεί από το αστεροσκοπείο Αθηνών και μάλιστα μία μέρα πριν είχε απασχολήσει τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προειδοποίησης των κατοίκων. Ούτως ή άλλως μόνο με μηνύματα του «112» (που στην περίπτωση της Κρήτης δεν ενεργοποιήθηκε) και συστάσεις αποφυγής μετακινήσεων δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση να προστατεύσει τον λαό από τα φυσικά φαινόμενα.
Για μια ακόμα φορά ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και συνοδεύεται από πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης, της περιφερειακής και των δημοτικών αρχών να εμφανίσουν ως αιτία των καταστροφών την "ένταση" των καιρικών φαινομένων και την "κλιματική αλλαγή", στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας και εμπαίζει το λαό αυτών των περιοχών. Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της "συνεργασίας" με το αστικό κράτος με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή που δήθεν μας απειλεί όλους,  αλλά αντίθετα να συγκρουστεί με την ταξική πολιτική του και να διεκδικήσει από αυτό.
Εμπαιγμό αποτελεί και η εξαγγελία ως κρατικής αρωγής του ποσού των 6.000 ευρώ για κάθε πληγέντα, όταν η κυβέρνηση έχει δώσει «δείγματα γραφής» τελικά για την «συνέπεια» της στην καταβολή των αποζημιώσεων σε αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις. Ακόμα περιμένουν να τις δουν οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών του Δήμου Χερσονήσου δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων ένα χρόνο από το περσινό καταστροφικό σεισμό.
Το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, αναδεικνύει τις διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, ειδικά σχετικά με την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.
Το σημερινό αστικό κράτος, που με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα βάζει σε κίνηση τον κρατικό μηχανισμό του, για να διαλύσει απεργίες, να χρηματοδοτήσει τους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ, για υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας, για να φορολογήσει το λαό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη εφοπλιστών και βιομηχάνων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά στρώματα ενός έντονου καιρικού φαινομένου.
Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων πρέπει να ξεκινά απ' την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης, των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, του υδρολογικού κύκλου, μέχρι τα αναγκαία έργα υποδομής. Όμως η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού, τον καθιστούν αδύνατο καθώς ο ανταγωνισμός ομίλων και επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων (τουρισμού, ενέργειας κ.λπ.), αντανακλάται και στην πολεοδομική αναρχία και στην αδυναμία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης του αστικού και περιαστικού ιστού.
Επιπλέον όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θεωρεί επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα αντιπλημμυρικά έργα (ακόμα και για καθαρισμό ρεμάτων – όμβριων υδάτων ή οριοθέτηση ρεμάτων), γιατί δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την περάτωσή τους. Αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκαν και δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών. Παράλληλα, κατευθύνει τις κυβερνήσεις με οδηγίες της, η όποια κατασκευή τους, να εντάσσεται στη λογική «κόστους-οφέλους», με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας. Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του υφυπουργού Πέτσα στη σύσκεψη της Σητείας πως «τα αντιπλημμυρικά έργα απαιτούν μακροχρόνιες διαδικασίες, γραφειοκρατία κτλ», ομολογώντας ότι θα γίνουν για άλλη μια φορά μονάχα «βραχυχρόνια» μπαλώματα.
Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από το κράτος, της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού, για τις σχετικές υπηρεσίες, αλλά και της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν «manager» επιχείρησης.
H διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορούν να διασφαλιστούν μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.
Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης, αγωνιστικής συμπόρευσης παντού!
Σήμερα χρειάζεται να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
Για άλλη μια φορά, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση κατοίκων και εθελοντών απέναντι στις λάσπες και τα συντρίμμια, νέων παιδιών, φοιτητών και μαθητών όπως στη Σητεία κάνουν επίκαιρο το σύνθημα που γεννήθηκε σε αντίστοιχες τέτοιες συνθήκες «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».
Μόνο η οργάνωση σε κάθε περιοχή, η κοινή δράση σωματείων, συλλόγων, κατοίκων και η αλληλεγγύη, χωρίς αναμονή λύσεων από «επίδοξους σωτήρες» και κυβερνητικά κλιμάκια, μπορεί να εξασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων.
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για:
-Να γίνει ΑΜΕΣΑ καταγραφή όλων των καταστροφών και ζημιών, με ευθύνη κυβερνητικών κλιμακίων, επαρκώς στελεχωμένων και όχι να μεταφέρεται η ευθύνη αυτή στους πληγέντες για να φύγει από το κράτος.
-Να υπάρξει 100% αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες άμεσα, με συνοπτικές διαδικασίες, απευθείας από τα αρμόδια υπουργεία.
-Άμεση οικονομική ενίσχυση χωρίς γραφειοκρατικούς όρους για να μπορέσουν να κινηθούν οι μικρές επιχειρήσεις στην αποκατάσταση τους, στην επαναλειτουργία τους, για αποκατάσταση αναγκαίου οικιακού εξοπλισμού.
-Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για επισκευή οδοποιίας, τοιχίων, φρακτών, δημοσίων κτιρίων και εξοπλισμού άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες. Πρώτης προτεραιότητας η σχολική στέγη, το νοσοκομείο, αντικατάσταση οχημάτων κοινωνικής υπηρεσίας, η αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης.
-Πάγωμα υποχρεώσεων σε ΕΦΚΑ, εφορία, τράπεζες, δάνεια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κτλ.
-Διασφάλιση μισθών και εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και μικρούς επιχειρηματίες άμεσα.
-Κανένας χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ. Απαγόρευση διακοπών στους πληγέντες.
-Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
-Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Κρήτη και με προτεραιότητα στα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές.
-Να ενισχυθεί το προσωπικού, τα μέσα και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
-Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ