Η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια έρευνα και η Κρήτη

Η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια έρευνα και η Κρήτη

Συμμετοχή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ στο Γαλλικό ερευνητικό πλόα PERLE-4 στο Τυρρηνικό Πέλαγος &την Ανατολική Μεσόγειο

Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών θα συμμετάσχουν σε ερευνητική αποστολή στο πλαίσιο του ερευνητικού πλόαPERLE-4 της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος θα λάβει χώρα στην περιοχή του Τυρρηνικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από 27/03/2021 έως 29/04/2021.

Η αποστολή θα διενεργηθεί με το Γαλλικό ερευνητικό σκάφος “Ν/ΟL’ Atalante” του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου ΙFREMER, με αφετηρία και λήξη στο λιμάνι του LaSeyne-sur-Mer Γαλλίας. 

Η ερευνητική αποστολή περιλαμβάνει συλλογή φυσικών, χημικών και βιολογικών δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη των φυσικών και βιοχημικών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μετρήσεις/δειγματοληψίες που θα γίνουν στην αποστολή θα συνδυαστούν με συλλογή δεδομένων από αυτόνομους πλωτήρες. 

Προσθέτως, θα γίνει ανέλκυση διάταξης με φυσικοχημικούς αισθητήρες και ιζηματοπαγίδες που έχει ποντιστεί προ τριετίας σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Το σύνολο των ως άνω δράσεων αποτελεί συνέχεια καινοτόμου προσπάθειαςπου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος τηςπεριοχής έρευνας. 

Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκτός από τους 6 Έλληνες ερευνητές και διακεκριμένοι επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ.

Η προσπάθεια και η Ελληνική συμμετοχή υποστηρίζεται από το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της – CLIMPACT, μια εμβληματική πρωτοβουλία του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν στην προσπάθεια για πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. 

 

Δείτε επίσης:

Η έρευνα για την κλιματική αλλαγή περνάει από την Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ