Η μαρτυρική Κάντανος πριν από 55 χρόνια

Newsroom
Newsroom

Νέο βουβό φιλμ από το παρελθόν της Κρήτης, μέσα από το αρχείο του Δρ. Γ. Χατζηδάκη

Στην Κάντανο του 1968 μας "μεταφέρει" ένα ακόμη βουβό φιλμ των 8 mm που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του YouTube και είναι ενταγμένο στο αρχείο του Δρ. Γ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με την περιγραφή που συνοδεύει το φιλμ:

"Το πρώτο πλάνο της ταινίας μας αποκαλύπτει τον τόπο που βρισκόμαστε, στην Κάνδανο Χανίων, στην Κρήτη.

Μια μαρμάρινη επιγραφή στην οποία έχει χαραχτει πρώτα στην Γερμανική και μετά στην Ελληνική γλώσσα «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτικών». Η επιτύμβια αυτή στήλη, στο κέντρο της κωμόπολης, αναφέρεται στον αφανισμό της από τους Γερμανούς, στις 3 Ιουνίου 1941, σε αντίποινα για την ένοπλη αντίσταση που έδειξαν οι κάτοικοι κατά την Μάχη της Κρήτης, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η πλατεία του χωριού, το απαραίτητο Ζυθεστιατόριον και άλλα καταστήματα, μια μεγάλη παρέα αντρών κάτω από ένα τεράστιο πλατάνι.

Το ταξίδι του κινηματογραφιστή στην Κρήτη συνεχίζεται, μια στάση με το αυτοκίνητο για να απολαύσει η συντροφιά την θέα, τα Λευκά Όρη τριγύρω.

Άντρες συγκεντρώνουν καρέκλες σε σκιερό από δέντρα σημείο, ένας άντρας καπνίζει ναργιλέ σε καφενείο, όπου κάθεται και συνομιλεί με την συντροφιά του κινηματογραφιστή".

Δείτε το διάρκεια 1:17 φιλμ:

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ