Η "παρέλαση" κρουσμάτων στα σχολεία και το "ορόσημο" της 30ης Οκτωβρίου

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Η "παρέλαση" κρουσμάτων στα σχολεία και το "ορόσημο" της 30ης Οκτωβρίου

Τι λέει στο cretalive ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου με αφορμή τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Του Αντώνη Παντινάκη

Παρέλαση... κρουσμάτων έχουμε τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου!
Ο κορωνοϊός... εκμεταλλεύεται την παραμικρή χαραμάδα αμέλειας ή απερισκεψίας, που θα βρει μπροστά του, για να τρυπώσει και να βάλει λουκέτο σε τμήματα ή να μπλοκάρει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία!

Ημερομηνία – ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα, για αρκετούς μαθητές και εκπαιδευτικούς που παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση, είναι η 30η Οκτώβρη. Έως τότε, η τηλεκπαίδευση θα πηγαίνει χέρι – χέρι με την καραντίνα!

Όταν λέμε καραντίνα εννοούμε καραντίνα. Δεν σημαίνει ότι ο μαθητής μένει σπίτι αλλά μπορεί να πάει στην παιδική χαρά ή μπορεί να συνεχίσει τα εξωσχολικά του μαθήματα ή να πάει με τον μπαμπά και τη μαμά στο χωριό. Όταν λέμε καραντίνα, εννοούμε ότι και ο γονέας πρέπει να μείνει σπίτι και ο μαθητής" οφείλει να υπενθυμίσει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδακης. 

“Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι οι γονείς, όλη η οικογένεια” είναι η έκκληση που απευθύνει. “Το σχολείο και η οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οτιδήποτε υπάρχει στην οικογένεια, θα μας έρθει στο σχολείο”.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία “των συλλόγων γονέων που ζητούν να γίνεται τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς”, ωστόσο διαχωρίζει τη θέση του: “Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να επαναλαμβάνουν το τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άρα, κάτι τέτοιο είναι ανεδαφικό και ανεφάρμοστο".

Ο κ. Μπελαδακης επιχειρεί να τεκμηριώσει το σκεπτικό του, όντας ιδιαίτερα ανήσυχος από τα περιστατικά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Οι προβληματισμοί του ενισχύονται από τα παράπονα και τις καταγγελίες που λαμβάνει καθημερινά.

“Βλέποντας τα περιστατικά που έχουμε ως τώρα, και είναι αρκετά από την αρχή της χρονιάς, το σύνολο των περιπτώσεων, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι γονείς που έχουν νοσήσει. Ακολουθούμε τα πρωτόκολλα και βεβαίως οι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα μαζί με τους γονείς τους. Όταν όμως αν εμείς απαιτούμε από τον μαθητή μας να είναι συνεχώς στο σχολείο με μάσκα, από τον εκπαιδευτικό να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης και να είναι με μάσκα, δεν μπορεί να καταγράφονται περιστατικά που μας μεταφέρουν διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολείων: γονείς να έρχονται να παραλαμβάνουν τον μαθητή στο σχόλασμα χωρίς μάσκα ή μετά από λίγο, να πηγαίνουν σε καταστήματα και να μην φορούν μάσκα ούτε οι γονείς ούτε οι μαθητές. Θα πρέπει είμαστε όλοι προσεκτικοί. Τα φαινόμενα αυτά μάς υπενθυμίζουν ότι ο ιός υπάρχει γύρω μας, υπάρχει δίπλα μας. Ζητούμε να προστατευτούν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τις περιπτώσεις εκείνες που λειτουργούμε σαν να μην υπάρχει κάτι”.

Εν ολίγοις, κάθε οικογένεια θα πρέπει "να λειτουργεί με όρους σχολείου" , αφού η χαλαρότητα δημιουργεί παρενέργειες στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία του νομού είναι: 

1) Στο 3ο δημοτικό σχολείο Γαζίου νόσησε παππούς μαθητή, με τον τελευταίο να μπαίνει σε 14ημερη καραντίνα.

2) Στο Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής θετικός στον κορωνοιο βρέθηκε πατέρας μαθητή. Και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα.

3) Πατέρας μαθήτριας μολύνθηκε και στο Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς.

Όπως εξηγεί  ο κ. Μπελαδακης, "επειδή ένας μαθητής θεωρείται πρώτη επαφή, αυτό σημαίνει αυτόματα οτι μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες", ενώ  προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων γίνονται οι απαραίτητες απολυμάνσεις.

4) Επιβεβαιωμένο κρούσμα είχαμε και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκπαιδευτικός του Στ1 τμήματος του 47ου Δημοτικού Σχολείου, νοσησε. Σε κατ΄ οίκον περιορισμό μπήκε όλη η τάξη. Αυτόματα ενεργοποιήθηκε η τηλεκπαίδευση.

5) Κυριακή βράδυ δασκάλα της παράλληλης στήριξης, στο 57ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, βρέθηκε θετική στον ιό. "Ανιχνεύτηκαν οι στενές επαφές, ζητήθηκε και από άλλους εκπαιδευτικούς να κάνουν το τεστ". Η λειτουργία  τμήματος ανεστάλη, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία στις 30 του μηνός. Όλο αυτό το διάστημα θα κυλήσει με τηλεκπαίδευση.

6) Το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα κρούσμα κορωνοιού σε εκπαιδευτικό στο 28ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα τμήματα ΣΤ2 και Ολοήμερο 4

7) Στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων, "είχαμε την περίπτωση ενός μαθητή ο οποίος νόσησε, δεν έκανε το τεστ, παρέμεινε στο σχολείο κάποιες ημέρες και στη συνέχεια νόσησε και εκπαιδευτικός", επισημαίνει ο κ. Μπελαδάκης και συνεχίζει: “Αμέσως κινητοποιηθήκαμε. Έγινε απολύμανση στο σχολείο, επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ, με τον κ. Λουμπούνη από την Περιφέρεια Κρήτης, και θεωρήσαμε ότι παρότι το πρωτόκολλο προβλέπει να έχουμε τρεις εκπαιδευτικούς να νοσούν για να κλείσει το σχολείο, ότι εδώ ήταν η φύση του σχολείου τέτοια που έπρεπε να κλείσει · διότι όλοι οι μαθητές έχουν σημείο αναφοράς όλους τους εκπαιδευτικούς, γίνονται ομάδες εργασίας (κλπ) – άρα στην περίπτωση αυτή κλείσαμε όλο το σχολείο με απόφαση που υπογράψαμε το βράδυ της Κυριακής".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ