Η υγειονομική κρίση, η οικονομική ασφυξία και οι λογιστές

Η υγειονομική κρίση, η οικονομική ασφυξία και οι λογιστές

Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης μεταφέρει στο Livetalks την αγωνία της αγοράς για ρευστότητα

"Πιεσμένοι" είναι από τον Μάρτιο και μετά οι λογιστές και οι φορολογούμενοι, λόγω φυσικά της υγειονομικής κρίσης. Η αγορά έχει νεκρώσει και τα εισοδήματα έχουν... στεγνώσει. Κάθε οικονομική ενίσχυση είναι καλοδεχούμενη και πολύτιμη. Ένα μαξιλάρι... ασφαλείας για τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 έκλεισε την περασμένη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου. Από αυτή,  κάποια λίγα χρήματα μένουν να καταβληθούν ακόμα. Και πλέον μπροστά μας έχουμε την Επιστρεπτέα 5, στις αρχές Γενάρη, "με πεδίο αναφοράς" το διάστημα από τον Σεπτέμβρη έως και τον Δεκέμβρη του 2020, όπως σημείωσε στο Livetalks o Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών ν. Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Στους δικαιούχους είναι οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε γενικές γραμμές, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης γίνεται της... πλατφόρμας! Οι πολλές αιτήσεις δείχνουν " την αναγκαιότητα της αγοράς για ρευστότητα" παρατήρησε ο κ. Χριστοφοράκης. 
"Το προϊόν είναι ελκυστικό και για αυτό έσπευσαν πολλοί «να το αγοράσουν». Το ίδιο φαίνεται ότι θα γίνει και με την Επιστρεπτέα 5". Οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις παραμένουν και πληθαίνουν για τους ανθρώπους της (νεκροζώντανης) αγοράς.

Εξίσου σπουδαίο για τον κ. Χριστοφοράκη, το "να υπάρξει μέριμνα και πρωτοβουλία για τις επιταγές". Αλλά και "για τις 120 δόσεις στο σύνολο της επικράτειας, η οικονομία είναι μία, να μην κάνουμε διαχωρισμό σε πληττόμενους ή όχι. Από τον Μάρτιο και μετά δεν υπάρχει επάγγελμα που να μην έχει πληγεί άμεσα ή έμμεσα".

Συνεπώς, για τον ίδιο είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης το "να ξαναδούμε το άνοιγμα μιας ρύθμισης 120 δόσεων για ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις".

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού: οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία έως τις 7/12 να δηλώσουν τις αναστολές του μήνα Νοεμβρίου.

Για το περίφημο... 800αρι, "στο Ηράκλειο δεν θα το πάρει κανείς" είπε ορθά -κοφτά ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών, που μίλησε ακόμα για την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων βάσει τα 534 και όχι τα 800 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, με κουτσουρεμένα (έως και μηδενικά σε κάμποσες περιπτώσεις!) τα εισοδήματά του, ένας πολίτης υποχρεούται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, τέλη ή κάποια άλλη ρύθμιση που έχει!

"Και υπάρχει αντικειμενική δυσκολία από τους εργοδότες να καταβάλουν το δώρο, ειδικά σε μια αγορά όπως της Κρήτης" υπενθύμισε ο κ. Χριστοφοράκης, κάνοντας λόγο για έναν "δύσκολο οικονομικά μήνα".

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις 5.000 ευρώ που προορίζονται για την αγορά θερμαντικών σωμάτων από τις επιχειρήσεις της εστίασης, στο επίδομα θέρμανσης, στο 500αρι των επιστημόνων και στο κοινωνικό μέρισμα.

Στάθηκε, τέλος, ιδιαίτερα στη μη αποδοχή της τροπολογίας των βουλευτών για τις ΜΥΦ και την ασθένεια των λογιστών.

Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Χριστοφοράκης στο Livetalks:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ