Ηρακλειώτης φοιτητής σε πείραμα εκτόξευσης πυραύλου!

Στην Andoya, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο βρέθηκε ο Γιώργος Ψαλτάκης

Ο φοιτητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γιώργος Ψαλτάκης, επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο από την Andoya, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου είχε βρεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Fly a Rocket του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Εκεί μαζί με άλλους 23 φοιτητές από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης συναρμολόγησαν, κατασκεύασαν και τελικά εκτόξευσαν έναν πειραματικό πύραυλο!

«Πάντα μου άρεσε η αστροπαρατήρηση και ό,τι έχει να κάνει με το Διάστημα», λέει στην «Καθημερινή». Οταν λοιπόν έπεσε στην αντίληψή του το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν το σκέφθηκε δύο φορές. Το Fly a Rocket πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και οι αιτήσεις που φτάνουν γι’ αυτό στην ESA είναι εκατοντάδες. Οι φοιτητές, εκτός από το βιογραφικό και την αναλυτική βαθμολογία τους, καλούνται να στείλουν μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και να απαντήσουν σε σειρά τεχνικών ερωτήσεων. Ο Γιώργος Ψαλτάκης κατάφερε να βρίσκεται στην τελική ομάδα συμμετεχόντων. «Γνωρίζω ότι μελετούν μία προς μία τις αιτήσεις, δεν τις επεξεργάζεται κάποιος αλγόριθμος δηλαδή. Τι είδαν στη δική μου αίτηση; Ποιος ξέρει, τη θέλησή μου;».

Ενα έτος προετοιμασίας

Η προετοιμασία για το ταξίδι διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. Τα 24 μέλη της αποστολής παρακολουθούν ένα ειδικό course, μελετώντας ένα εγχειρίδιο αεροδιαστημικής, επιτροχιακής μηχανικής, κλασικής μηχανικής κ.λπ., ενώ καλούνται να ολοκληρώσουν τρεις απαιτητικές εργασίες σε πεδία από φυσική μέχρι προγραμματισμό, ώστε όταν βρεθούν στη Νορβηγία να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Οι καθηγητές του στη σχολή ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα του να τον βοηθήσουν σε κάθε βήμα. «Οι μέρες που θα μέναμε εκεί θα ήταν λίγες, έπρεπε να είναι όλα έτοιμα».

Τίποτα δεν σε προετοιμάζει ωστόσο για την ομορφιά του Αρκτικού Κύκλου. «Στο σημείο όπου βρισκόμασταν, το Βόρειο Σέλας είναι πολύ εμφανές. Είναι τα σωματίδια του Ηλιου που αντιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης», λέει ο νεαρός επιστήμονας. Για πρώτη φορά όλοι μαζί, τα μέλη της αποστολής ανέλαβαν να συνθέσουν το φορτίο του πυραύλου με ειδικούς σένσορες, κάμερες, γυροσκόπια και αισθητήρες, που φυσικά είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι. Στο τέλος έκλεισαν τον εναέριο χώρο, μέτρησαν ατμοσφαιρικές πιέσεις και ξεκίνησαν τη διαδικασία εκτόξευσης. «Είναι τρομερή εμπειρία να δίνουν σε φοιτητές ένα launch», λέει ο Γιώργος. Στο πλάι τους είχαν επαγγελματίες της ESA –ένας κόσμος, όπως λέει ο Γιώργος– «που ήξερες ότι υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα δεν πίστευες ότι υπάρχει, οι δικοί μας ήρωες».

Τι κράτησε επιστρέφοντας; «Τη συνεργασία μεταξύ των φοιτητών του προγράμματος. Δουλεύαμε όλοι μαζί, παράλληλα, για έναν κοινό σκοπό. Δημιουργήσαμε φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή με άτομα που πολύ πιθανό στο μέλλον να είναι συνεργάτες μας».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ