Κάλεσμα των σωματείων της Κρήτης στην απεργία της Πέμπτης

Newsroom
Newsroom

Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη συμμετέχουν σωματεία της Κρήτης.

Το Νομαρχιακό Τμήμα  Ηρακλείου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συμμετέχει στην προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
"Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα.
Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 10.00πμ.
Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!",τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου τονίζει πως "Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του και ζητάμε να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί στη Βουλή.
Αντί η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, που δίνουν ακόμη μάχη μέσα στις λάσπες, αντιμέτωποι με μια υγειονομική βόμβα, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα. 
Το νομοσχέδιο αυτό συμπληρώνει το νόμο Χατζηδάκη, με στόχο την κατάργηση του 8ωρου-5ήμερου. Αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί, θα επεκταθούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και θα αυξηθεί περαιτέρω η εντατικοποίηση της δουλειάς και η εκμετάλλευση των εργαζομένων."

ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου

"Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από το 8ωρο, 5θήμερο, 40ωρο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν τον εφιάλτη λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπνιξαν κυριολεκτικά στις λάσπες τη Θεσσαλία, την ώρα που μετράμε νεκρούς και ξεσπιτωμένους ύστερα από την χρόνια ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος μπροστά σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση άλλο ένα αντεργατικό τερατούργημα, που επιβάλει την πολλαπλή απασχόληση, καταργεί ολοκληρωτικά το 5ήμερο και το διάλειμμα, προσθέτει νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, ενώ βάζει ταφόπλακα και στην επαναφορά των τριετιών.

Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, ή ακόμη και στον ίδιο αν λειτουργεί κι άλλες επιχειρήσεις με άλλη επωνυμία.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό έχουμε ζήσει στο πετσί μας τις περισσότερες από τις αλλαγές που φέρνει τώρα η κυβέρνηση. Έχουν προηγηθεί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησαν πάνω από 10 μορφές ελαστικής απασχόλησης. Η ίδια η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων έχει από χρόνια παραδώσει τόσο το 5ήμερο, όσο και το 8ωρο στους μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι κάθε προπαγάνδα των κυβερνήσεων και των εργοδοτών που στο όνομα του «τουριστικού θαύματος» έχουν σακατέψει γενιές εργαζομένων με την πολυαπασχόληση και την εντατικοποίηση.

Γνωρίζουμε το βρώμικο κόλπο τους ότι τάχα γίνονται όλα για το καλό μας, για να αυξηθεί τάχα το εισόδημά μας, ενώ δε λένε ότι αυτό που στοχεύουν είναι να μην αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί μας και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο για να αυξηθούν τα κέρδη τους και εμείς ίσα ίσα να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί.

Ζούμε εδώ και χρόνια τις αλλαγές τις τελευταίας ώρας στα προγράμματά μας, με τη δικαιολογία ότι «έπεσε δουλειά», ενώ αυτό που δε λένε είναι πως δεν θέλουν να προσλάβουν προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πληρότητες.

Τί έρχονται να μας πουν λοιπόν σήμερα; Ότι όλα αυτά που ζούμε θα γίνονται με τη βούλα του νόμου για να μην υπάρχει το περιθώριο της παραμικρής αντίδρασης.

Να γιατί ασχολούνται ξανά και ξανά με το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ, αυτό που χτυπήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 13 χρόνια. Γι’ αυτό και σε αυτό το νομοσχέδιο ποινικοποιείται εκ νέου η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, με βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, σε όσους εμποδίζουν τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μασάμε τα λόγια μας. Για μας τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στον επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, για εμάς που είμαστε οι «παραγωγοί του τουριστικού θαύματος» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Απαιτούμε να ζούμε και να δουλεύουμε, με αξιοπρέπεια στην ειδικότητα που έχουμε προσληφθεί, με σταθερή δουλειά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, χωρίς καμιά υπερεργασία ή υπερωρία. Γι’ αυτή μας τη δουλειά πρέπει να αμειβόμαστε με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μην ψάχνουμε από δω και εκεί μεροκάματο για να επιβιώσουμε.

Να κατεβάσουν τα ξερά τους από τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, για να μην τους τα κόψουμε εμείς. Εμείς τα σωματεία τα θέλουμε ζωντανά, μπροστάρηδες στους αγώνες και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και δεν θα επιτρέψουμε καμιά ποινικοποίηση των αγώνων τους.

Απαιτούμε να τηρείται το πρόγραμμα εργασίας σε μηνιαία βάση, χωρίς καμιά αλλαγή που επιβάλλεται από τους εργοδότες και τα στελέχη τους.

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδίας μας στέκονται υποστηρικτές των σχεδίων της κυβέρνησης να ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει, συμφωνούν στα περισσότερα μέτρα. Αγνόησαν τις δεκάδες αποφάσεις σωματέιων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για απεργία, λέγοντας ότι «ΘΑ καθορίσουμε τη στάση μας», ενώ το νομοσχέδιο ψηφίζεται την Πέμπτη! Από πίσω στοιχίζονται και οι πλειοψηφίες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Επισιτσμού και Μαγείρων Ηρακλείου, που δεν συγκάλεσαν καν διοικητικά συμβούλια, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να οργανωθεί ο αγώνας!

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ δεν υποχωρούμε! Όσες προσπάθειες έκαναν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους συνάντησαν την αντίσταση των ταξικών δυνάμεων και των Σωματείων που είναι πραγματικοί υπερασπιστές των εργαζομένων και όχινκολαούζοι της κυβέρνησης και των εργοδοτών! Αποδείξαμε με τους αγώνες μας ότι όταν οργανωθούμε μαζικά σε κάθε χώρο δουλειάς οι νόμοι τους γίνονται κουρελόχαρτο.

Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των σωματείων και των μαζικών φορέων στο Ηράκλειο και συμμετέχουμε στην Απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στην Πλ. Ελευθερίας".

 

 

Δείτε επίσης:

Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ
 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ