«Καυτή πολιορκία» σε όλη την χώρα - Θερμόμετρα έδειξαν 48 βαθμούς

«Καυτή πολιορκία» σε όλη την χώρα - Θερμόμετρα έδειξαν 48 βαθμούς

Νέο ισχυρό θερμό κύμα αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα - Διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Ο καύσωνας συνεχίζει και σήμερα να «πολιορκεί» τη χώρα με θερμοκρασίες που φτάνουν σε περιοχές της Πελοποννήσου τους 48 βαθμούς. Ενδεικτική είναι η ​​φωτογραφία του Βασίλη Παπαδόπουλου, από την περιοχή των Μυκηνών

Στην Κρήτη το θερμόμετρο "φλερτάρει" με τους 46 βαθμούς, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση ενέργειας έχει χτυπήσει "κόκκινο" για κλιματιστικά και ανεμιστήρες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές διακοπές ρεύματος.

Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), που σημειώνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο.


Στην περιοχή της Μεσαράς, στο Ηράκλειο η κατάσταση χαρακτηρίζεται αφόρητη, καθώς ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 45 βαθμούς! 
Δείτε στον πίνακα τις 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Κρήτη.

Θερμοκρασιες κρητη
Μεσαρά Θερμόμετρο


Από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή αλλά πρόσκαιρη υποχώρηση του ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα. Αιτία γι αυτή την εξέλιξη το ψυχρό μέτωπο που σημειώνουμε στον δεύτερο χάρτη μας (μπλε καμπύλη) το οποίο καθώς θα αρχίσει να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά θα μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες προς τη χώρα μας ενώ το κατώτερο τμήμα αυτού του ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει έντονη αστάθεια από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να ξεσπάσουν βίαιες καταιγίδες στα εκεί γεωγραφικά διαμερίσματα, που σημαίνει είναι δυνατόν να σημειωθούν χαλάζι, έντονοι κεραυνοί ή ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Νοτιότερα θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί βοριάδες που σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πυρκαγιάς τόσο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο.  Στον τρίτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις αναλύσαμε στην τελευταία μας παράγραφο.

Νέο ισχυρό θερμό κύμα την ερχόμενη Δευτέρα

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις νέα ισχυρή θερμή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας στις αρχές της άλλης εβδομάδας το οποίο όμως δεν θα έχει την ένταση και την διάρκεια αυτού που βιώνουμε ήδη. Έτσι θα φτάσουμε κοντά στον 15Αυγουστο οπότε και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε έντονες αστάθειες που θα φέρουν ενδεχομένως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με την θερμοκρασία να υποχωρεί σημαντικά


 

Διαβάστε επίσης:

Ακραίος καύσωνας για έβδομη μέρα στη χώρα: Θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος

"Καμίνι" και την Τρίτη η Κρήτη: Στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος

Στους 42,7 η υψηλότερη θερμοκρασία στην Κρήτη!

Φλέρταρε με τους 70 βαθμούς Κελσίου το Ηράκλειο!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ