Κορωνοϊός: Η "αναμενόμενη" αύξηση κρουσμάτων και η πρωτιά της Κρήτης στην ιχνηλάτηση

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Τα rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο δίνουν μία εικόνα από το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

"Το μήνυμα είναι ένα: εφαρμογή των μέτρων! Φοράμε τη μάσκα μας για λίγο ακόμα, τηρούμε τις αποστάσεις, προσέχουμε! Και φυσικά, η ζωή συνεχίζεται με υπομονή και αισιοδοξία, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε την πίστη μας, ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη ζωή μας πίσω!".  Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη βρέθηκε στο Γάζι, όπου πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Πέμπτης μαζικά rapid tests μέσα από τα αυτοκίνητα και όπως έγινε γνωστό συνολικά έγιναν 518 test από τα οποία μόνο ένα ήταν θετικό!

Με αφορμή τους ελέγχους αυτούς η Διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης για ακόμη μία φορά θέλησε να απευθυνθεί στο κατοίκους του νησιού, προσπαθώντας να αναζωπυρώσει το αίσθημα (ατομικής και συλλογικής) ευθύνης, για αντιμετώπιση και την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν αναμενόμενη απ' την κα Μπορμπουδάκη.
"Άλλωστε λέγαμε ότι το πώς κινηθήκαμε μέσα στις γιορτές θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες" υπενθύμισε η ίδια, διατηρώντας ωστόσο την ψυχραιμία της.
"Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση, διότι βλέπουμε ότι δεν συνδυάζεται με μία επιβάρυνση του συστήματος Υγείας. Οι νοσηλείες είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα" σημείωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, εξηγώντας πως "μας προβληματίζει πάντα μία συρροή σε μία περιοχή", όπου πλειοψηφούν η τρίτη ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες. "Όσο ακολουθούμε τα μέτρα και τηρούμε το πρωτόκολλο, τόσο θα μπορούμε να έχουμε μία καλή διαχείριση της πανδημίας μέχρι να πετύχουμε την ανοσία στον πληθυσμό" τόνισε η κα Μπορμπουδάκη.

Το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας απέναντι στον ιό εξαρτάται εν πολλοίς και απ' την πορεία των εμβολιασμών. Σε όλες τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι χώροι. Απ' την 7η ΥΠΕ περιμένουν την σχετική οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να ξεκινήσει η καθολική εμβολιαστική κάλυψη.  "Έχουμε και το ιατρικό και το νοσηλευτικό δυναμικό, αλλά και τον (κατάλληλο) εξοπλισμό" διαβεβαίωσε η κα Μπορμπουδάκη.

Ακριβώς επειδή "η χώρα μας βρίσκεται στην αρχή ενός τρίτου κύματος", η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ζήτησε από όλους μας να δείξουμε "ιδιαίτερη προσοχή" και να μην υποτιμήσουμε έναν ιό, που είναι πολύ "μεταδοτικός". Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας.

Η πρωτιά

Η κα Μπορμπουδάκη εξήρε την "μεγάλη προσπάθεια" που καταβάλλουν οι υγειονομικοί της Πρωτοβάθμιας κι έχουν φτάσει στη διενέργεια μοριακών τεστ ακόμα και σε μεγαλύτερο αριθμό από τμήματα Επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων. "Ένας συμπολίτης μας ακόμα και με μία μικρή συμπτωματολογία θα πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό του, Κανείς συμπολίτης μας με συμπτωματολογία δεν έχει στερηθεί τη διενέργεια τεστ . Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Κρήτης έχει την πρωτιά στην Ελλάδα, στην ιχνηλάτηση και στην διενέργεια τεστ και σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήπια συμπτωματολογία και σε στενές επαφές. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος ο οποίος έχει συμπτωματολογία, αν δεν θέλει να προσέλθει σε μία διαδικασία που είναι με τεστ ταχείας ανίχνευσης μέσα από το αυτοκίνητο", έχει την εναλλακτική της Πρωτοβάθμιας.

Μπορμπουδάκη Μποκέας

Στο Πέραμα

Αμέσως μετά το Γάζι, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ θα μετέβαινε στο Πέραμα, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, εκεί όπου υπάρχει μία εστία μόλυνσης, με σκοπό να συντονίσει και να προετοιμάσει την αντίστοιχη διαδικασία, που πιθανολογείται ότι θα γίνει μεθαύριο Σάββατο.

Η εικόνα και οι μεταλλάξεις

Τα rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο δίνουν μία εικόνα από το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης, για το πώς δηλαδή κινείται η πανδημία στο νησί. Με... οδηγό τους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, λαμβάνονται άμεσα (όταν κι άμα χρειαστεί) τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Επιπλέον, απ' την Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, εστιάζοντας στις μεταλλάξεις.

Μεγάλη συμμετοχή

Για ακόμη μία φορά, η συμμετοχή στις δειγματοληψίες των κλιμακίων του ΕΟΔΥ ήταν πολύ μεγάλη. Αποτυπώνεται κιόλας κι απ' τα περισσότερα από 100 tests που έγιναν το πρώτο μισάωρο, σε μία περιοχή "χαμηλού φορτίου", όπως την χαρακτήρισε ο κ. Παναγιώτης Μαματζάκης, αναπληρωτής Δ/ντής Κέντρου Υγείας και υπεύθυνος για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ηρακλείου.

Έλεγχοι ΕΟΔΥ Rapid Tests

"Δεν είναι παιχνίδι"

"Είναι μία διαδικασία που θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές και τον κάθε δημότη, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας" σχολίασε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. "Είναι μία συγκυρία στην οποία θα έχουμε κρούσματα" παραδέχθηκε κι επισήμανε πως "προσπαθούμε να τα περιορίσουμε, παρεμβαίνοντας άμεσα. Η πανδημία εξελίσσεται και αλλάζει. Αλλάζουν τα δεδομένα από μέρα σε μέρα".

Σταθμίζοντάς όλα αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μποκέας κάλεσε τους συνδημότες του να δείξουν "απόλυτη ευθύνη και συλλογικά και ατομικά. Είναι μία υπόθεση την οποία θα πρέπει να την πάρουμε όλοι πολύ σοβαρά. Δεν είναι παιχνίδι. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, συνεπείς με τα όσα επιβάλλει η επιστημονική κοινότητα".

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Μαλεβιζίου ανέφερε τα εξής:

«518 rapid tests σε μόλις 4 ώρες, από τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ στο Γάζι. Μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σταθερός μας στόχος να μειώσουμε τη διασπορά.

Όλα κύλησαν ρολόι: Το προσωπικό και ο εξοπλισμός για τα drive through τεστ για κορωνοϊό ήταν έτοιμα από νωρίς το πρωί, οι πολίτες προσέρχονταν σταθερά και όλοι όσοι συμμετείχαν, πλην ενός, βγήκαν αρνητικοί!

Ένα θερμό ευχαριστώ στο Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, την 7η ΥΠΕ, την Περιφέρεια Κρήτης, την ΕΛ.ΑΣ. και το Α.Τ. Μαλεβιζίου, αλλά και στον υπεύθυνο COVID του Δήμου μας Γρηγόρη Φασουλάκη για την άψογη διοργάνωση».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ