Α. Κυπράκης: «Μέγγενη για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης τα ρωσικά σχέδια»

Ο καθηγητής στην πολυτεχνική σχολή του Εδιμβούργου εκτίμησε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται πριν από την αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων

Για την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας μίλησε στα Livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1 ο αναπληρωτής καθηγητής στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αριστείδης Κυπράκης, επισημαίνοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και συνακόλουθα της Ελλάδα βρίσκονται σε μέγγενη.

Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε ο καθηγητής και Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στα Προηγμένα Ενεργειακά Συστήματα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου  οι χειρισμοί του Βλαντιμίρ Πούτιν, ήδη από την περασμένη άνοιξη μέχρι και την εισβολή στην Ουκρανία κινήθηκαν βάσει ενός καλά μελετημένου σχεδιασμού.

Αρχικά, πριν από μήνες, ξεκίνησε η σταδιακή μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη με συνέπεια την αύξηση στις τιμές. «Η Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά «ως ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπαιξε ένα παιχνίδι υπομονής. Έφθειρε το απόθεμα φυσικού αερίου ώστε την κρίσιμη στιγμή, με την έλευση του χειμώνα να δημιουργηθεί η κρίση στην Ευρώπη».

Ακόμη ο κ. Κυπράκης υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα τη Γερμανία είναι εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής σε μια αισιόδοξη εκτίμηση επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση που επηρεάζει τις χώρες της Ευρώπης, όπως και την Ελλάδα, με τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υψηλό κόστος των καυσίμων θα αποκλιμακωθεί πριν από την αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη» είπε ακόμη ο κ. Κυπράκης «βρέθηκαν σε μια συγκυρία που πιθανόν να είχε υπολογιστεί από τον Βλ. Πούτιν. Οι εξελίξεις ήρθαν σε μια περίοδο κατά την οποία έχουμε αποφασίσει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δυστυχώς η Ελλάδα βασίζεται στον λιγνίτη, μία από τις χειρότερες μορφές παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας. Έτσι, αυξάνοντας την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο βρεθήκαμε μεταξύ σφύρας και άκμονος».

Μιλώντας για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σημείωσε ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική λύση ως πανάκεια, επισημαίνοντας την ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την Ελλάδα. «Δυστυχώς» σημείωσε «υπάρχει κλίμα απέναντι στις ΑΠΕ, υπάρχει κόσμος που αντιδρά σε οτιδήποτε καινούργιο. Θα πω όμως ότι από μόνες τους δεν είναι λύση κι αυτές. Έχουμε ένα θησαυρό, τον ήλιο και τον αέρα που δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή γιατί και το κράτος δεν επενδύει στις πηγές αυτές και υπάρχουν και οι φωνές που αντιδρούν».

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί όλα όσα είπε ο κ. Κυπράκης στον Κώστα Μπογδανίδη:

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανική Κρίση και η Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ