Λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10 - "Ο κόσμος να συνεχίσει να προσέχει"

Λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10 - "Ο κόσμος να συνεχίσει να προσέχει"

Έκκληση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λασιθίου

Έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν προσοχή και να μην κάνουν χρήση φωτιάς σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου -οπότε και ολοκληρώνεται η αντιπυρική περίοδος- κάνει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λασιθίου Νικόλαος Μητσιογιάννης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου και προκειμένου να προληφθούν δασικές πυρκαγιές, απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο, κάθε καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων πυρακτωμένων υλών, η ανεξέλεγκτη εναπόθεση εύφλεκτων υλών ή απορριμμάτων, το κάπνισμα μελισσών.

Κατ’ εξαίρεση και υπό ειδικές προϋποθέσεις επιτρέπεται με ταυτόχρονη λήψη κατάλληλων μέτρων (περισσότερα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, όπως ισχύει -ΦΕΚ 1459Β/2000 και ΦΕΚ 1554Β/2005) η χρήση πυρός, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων και το κάπνισμα μελισσών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσιογιάννη, για οποιονδήποτε καίει χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ανεξέλεγκτα, τα πρόστιμα επιβάλλονται κανονικά.

Σε περίπτωση, επίσης, όπως λέει, που κάποια φωτιά ξεφύγει π.χ. από αμέλεια από ένα χωράφι ή οικόπεδο σε παρακείμενη έκταση -περιουσία και μετά την 1η Νοεμβρίου, και πάλι επιβάλλονται τόσο οικονομικές, όσο και ποινικές κυρώσεις.

«Ο κόσμος να προσέχει γιατί αναγκαστικά θα έλθουμε σε δύσκολη θέση να επιβάλλουμε πρόστιμα», σημειώνει.

 

Έχουν βεβαιωθεί αρκετά πρόστιμα για αμέλεια

Μέχρι και σήμερα, στο Νομό Λασιθίου έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τον κ. Μητσιογιάννη, αρκετά πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς λόγω αμέλειας.

Θετικό, όπως προσθέτει, είναι το γεγονός ότι πέραν από τις δύο μεγάλες φωτιές σε Πρίνα και Ποτάμους το περασμένο καλοκαίρι, δεν εκδηλώθηκαν άλλες μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή.

 

Πηγή: anatolh.com - ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ