Μ. Κοκοσάλης: Γιατί είμαστε επιφυλακτικοί με τις νέες γεωτρήσεις

Μ. Κοκοσάλης: Γιατί είμαστε επιφυλακτικοί με τις νέες γεωτρήσεις

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων μιλά στο Livetalks στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων στους πρόποδες του Γιούχτα

Τους λόγους για τους οποίους στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων "είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων" ανέλυσε στο Livetalks ο δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης, στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων στους πρόποδες του Γιούχτα και της συνέχειας που δόθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.
 
Διαμηνύοντας πως "δεν θα δεχθούμε τη στάση "αποφασίζω και διατάζω" μέσα στο σπίτι μας" , ο κ. Κοκοσάλης κάλεσε τον Δήμο Ηρακλείου στο τραπέζι των συζητήσεων, "για να κουβεντιάσουμε με συγκεκριμένους όρους, να πούμε τί ποσότητες νερού θα παίρνει ο κάθε Δήμος από το βουνό, ώστε να υπάρξει μία αειφορία. Αυτός ο ανεκτίμητος πόρος (το νερό) θα πρέπει να διασφαλιστεί, σε όλη την Κρήτη".
 
Όπως είπε, "είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κάθε νόμιμο τρόπο". Οι εργασίες του γεωτρύπανου "πάγωσαν" προσώρας" σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έλαβαν στον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, με τον κ. Κοκοσάλη να προειδοποιεί πως "αν (το γεωτρύπανο) σηκωθεί να ανοίξει τρύπα, θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα".
 
Ο κ. Κοκοσάλης τόνισε πως "υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να καλυφθούν οι ανάγκες των Βασιλειών", ενώ ξεκαθάρισε πως "αντιδράσαμε και πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο που αντιδράσαμε. Δεν είναι καπρίτσιο, πρέπει να σεβαστούμε το φυσικό πόρο που λέγεται νερό. Αν δεν το σεβαστούμε, θα το βρούμε μπροστά μας".
 
Προέκρινε την σπουδαιότητα μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, αλλά και της "λελογισμένης χρήσης" για τη διαφύλαξη του νερού. "Ο,τι θα γίνει στο βουνό, θα είναι σε συνεννόηση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων. Ο στόχος είναι κοινός: όλοι οι δημότες να έχουν νερό. Πρέπει να μας ακούσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε την ύδρευση των Αρχανών, δεν έχουμε από άλλο σημείο να υδρεύσουμε τις Αρχάνες".
 

Η καθοριστική παρέμβαση Αρναουτάκη-Λαμπρινού

Πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, λειτούργησαν καταλυτικά στο να πέσουν οι τόνοι.

"Θέλουμε να λύσουμε το θέμα συναινετικά" δήλωσε στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης. Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι και οι δύο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. 

 
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη στο Livetalks:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ