"Μαζί για το νέο ΕΣΥ": Τις 8 προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Ν. Ανδρουλάκης

Newsroom
Newsroom

Στη θεματική εκδήλωση συμμετείχαν υγειονομικοί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, εκπροσώπων της Υγείας, εργαζομένων στα νοσοκομεία, βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Ηράκλειο, η θεματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ «Μαζί για το νέο Ε.Σ.Υ», παρουσία του προέδρου του κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Ανδρουλάκης Υγεία

Στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής εκδήλωσης για την υγεία, που διοργανώθηκε στο ΑΣΤΟΡΙΑ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε την απαξίωση και τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με χρόνιες παθογένειες,  που διατηρεί και επιδεινώνει, αλλά και με νέα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια με τις πολιτικές της» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανδρουλάκης Υγεία

«Είμαστε η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας την κυβερνητική αβελτηρία να μην αναγεννηθεί το Ε.Σ.Υ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που λάβαμε, και τα οποία αυξήθηκαν σε 36 δισεκατομμύρια μετά από αίτημα της κυβέρνησης για επιπλέον δάνεια, μόλις τα 1,5 δισ. κατευθύνονται προς την υγεία, με τα μισά να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανδρουλάκης Υγεία

«Νέο ΕΣΥ χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ήταν επικριτικός για την τακτική της κυβέρνησης να προσποιείται ότι οι αποπομπές των διορισμένων από την ίδια διοικητών, κρύβουν τις ευθύνες της κάθε φορά που προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Ανδρουλάκης Υγεία

Την παραμονή του παγκρήτιου συλλαλητηρίου για την υγεία, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι 4 από τα 8 νοσοκομεία της Κρήτης έχουν πληρότητα κάτω του 50%, με τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό να θέτουν τη λειτουργία τους υπό αμφισβήτηση. 
«Είμαστε ήδη στο -50% του επιπέδου που θα έπρεπε να υπάρχει σε δομές και υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέτρα που να απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του σήμερα και που να στηρίζουν την ανάπτυξη που ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να έχει» ανέφερε. 

Ανδρουλάκης Υγεία
 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη δημόσια υγεία:

Οι 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη δέσμη οκτώ παρεμβάσεων για την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:
-Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
-Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. (Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών, υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής στο σπίτι , ενημερωτικές εκστρατείες, εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ενίσχυση προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ενίσχυση δομών ψυχικής υγείας)
- Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.  Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά.
-Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.
- Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους.  Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά.
- Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
-Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας (υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών/ψηφιακός φάκελος υγείας κ.α.).
  

Οι παρεμβάσεις των ομιλητών: 

Λάμπρος Βαμβακάς, Συντονιστής – Διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική-Ογκολογική Κλινική ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Η πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί τη μετατροπή του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της υγείας σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αποδιοργάνωσης και διάλυσης του ΕΣΥ και ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι νέοι γιατροί δεν θέλουν να μπουν και να παραμείνουν στο ΕΣΥ τόσο μισθολογικά όσο και ως προς τις συνθήκες εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, με ισότιμη πρόσβαση και ποιοτικές υπηρεσίες στους Έλληνες.

Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευεξία του ευρωπαϊκού γραφείου Π.Ο.Υ., ειδικός καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης

«Η στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ»

Η υγεία αποτελεί προϋπόθεση και αποτέλεσμα μιας ευνομούμενης, ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας. Η υγεία μας σε ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που ζούμε. Όλοι σήμερα μιλούν για ισότητα στην υγεία, αλλά δεν την εννοούν όλοι. Είναι απίστευτο που στην Ελλάδα ,δεν έχουμε μετρήσει ποτέ τις ουσιαστικές ανισότητες στην υγεία. Και όταν σχεδιάζουμε, πρέπει τους πραγματικά ευάλωτους να τους σκεφτόμαστε πρώτους.

Νίκος Τσακουντάκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

«Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη»

Μια δομή πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας αποτελεί το βασικό θεμέλιο του συστήματος υγείας και πρέπει να είναι ενταγμένο στους χώρους ζωής και δράσης των πολιτών εκτός νοσοκομειακών δομών. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη δαπάνη για εξωνοσοκομειακούς παρόχους στις χώρες του ΟΟΣΑ. Υπάρχει υποβάθμιση της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων για τα οποία δεν μιλά κανείς και χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ με την πρωτοβάθμια φροντίδα στη βάση του.

Νικόλαος Ανδρουλάκης, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. ογκολογικού τμήματος Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου

«Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας - Ισχυρά νοσοκομεία»

Νέο ΕΣΥ χρειαζόμασταν και πριν από το 2010. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια όπου υποτίθεται ενισχύονται τα νοσοκομεία, χωρίς μνημονιακούς περιορισμούς, στο Βενιζέλειο είχαμε 38 νέες αφίξεις μόνιμων ιατρών και 52 αναχωρήσεις. Τα νοσοκομεία πάσχουν από υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ανεπάρκεια διοίκησης, έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη αξιολόγησης. Το κάθε νοσοκομείο δεν είναι φέουδο του κάθε διοικητή, ανήκει στο σύνολο του λαού.

Κατερίνα Κουτσογιάννη, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

«Τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. από τη σκοπιά των ασθενών»

Η μειωμένη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διακυβεύοντας την ποιότητα περίθαλψης των ασθενών. Παράλληλα, η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης έχει σαν συνέπεια τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών. Η χώρα μας είναι η πρώτη στις ανικανοποίητες ανάγκες του πληθυσμού, που ανέρχονται στο 6,7% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 1%.

Μαρία Σπινθούρη, Μέλος Δ.Σ. 5ου περιφερειακού τμήματος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

«Νοσηλευτική φροντίδα και έκβαση ασθενών: Μια κρίσιμη σχέση»

Η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία του ΕΣΥ είναι οι ανθρώπινοι πόροι και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε. Όσο ωραία κτίρια και όσο ωραίες υποδομές και να έχουμε, εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα δουλέψουν με ποιότητα και ασφάλεια. Θα πρέπει να φροντίσουμε τους φροντιστές μας, τους νοσηλευτές, για να μπορούν και εκείνοι να φροντίσουν εμάς, διότι είμαστε πρώτα χρήστες.

Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης και της υγείας παρέστησαν στην εκδήλωση:

Ανδρουλάκης Υγεία

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

Στην εκδήλωση εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μίλησαν  ο Άγις Τσουρός,πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία Ευρωπαϊκού Γραφείου ΠΟΥ με θέμα τη Στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, ο Νικος Τσακουντάκης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, Διευθυντής του ΕΣΥ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, ο παθολόγος- ογκολόγος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε  στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα ισχυρά νοσοκομεία η Κατερίνα Κουτσογιάννη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας μίλησε για τα προβλήματα του ΕΣΥ από την πλευρά των ασθενών ενώ παρέμβαση έκανε και η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Μαρία Σπινθούρη.
Τέλος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, Λάμπρος Αντωνόπουλος, προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στην αυριανή Παγκρήτια Κινητοποίηση για την Δημόσια Υγεία στο Ηράκλειο. 
 

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

Πολλοί ήταν και εκείνοι που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Πλατεία Ελευθερίας με αφορμή την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη δημόσια υγεία:

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

ΠΑΣΟΚ εκδήλωση

Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, ότι ο πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου συμμετείχε σε διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, τους διευθυντές των τμημάτων αλλά και τον Σύλλογο Εργαζομένων. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει ότι "βασική προϋπόθεση της ύπαρξης μιας ανθρώπινης και δίκαιης Κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία, που θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι Έλληνες".

Ακόμη είχε σημειώσει ότι "προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς το φτιάξαμε, και έχουμε χρέος, τη σύγχρονη εποχή, να δημιουργήσουμε τις υπηρεσίες αυτές που τόσο έχει ανάγκη μια κοινωνία, η οποία δυστυχώς συνεχώς γερνάει. Έχουμε τεράστιο δημογραφικό ζήτημα, τεράστιες αδικίες, έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας σε όλη την ΕΕ. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε".

Διαβάστε επίσης:

Στο Βενιζέλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης: "Προτεραιότητά μας, να αναγεννηθεί το ΕΣΥ που εμείς φτιάξαμε"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ