"Ναι" στην κυκλοφοριακή μελέτη, "όχι" στην πεζοδρόμηση της Ιδομενέως

Newsroom
Newsroom

Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου - Έγινε αποδεκτή η εναλλακτική πρόταση των ιδιοκτητών ταξί - Πιλοτική λειτουργία πιάτσας για 8 μήνες στην οδό Ψαρομηλίγκων

Με το μείζον θέμα της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, ασχολήθηκε στη  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της Δευτέρας.

Για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι ζητούσαν να επιτραπεί η χωροθέτηση και λειτουργία πιάτσας ταξί στο κέντρο της πόλης.

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση από την πλευρά των ιδιοκτητών ταξί, σύμφωνα με την οποία η οδός Ψαρομηλίγκων με αντιδρόμηση, θα γίνει πιάτσα για τα ταξί. Την τελική εισήγηση διαμόρφωσε στο σώμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης. Μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και δημοτικών συμβούλων εν τέλει όλες οι παρατάξεις ψήφισαν την κυκλοφοριακή μελέτη με τη Λαϊκή Συσπείρωση να δηλώνει "παρών". Αντίθετα, δεν πέρασε το ζήτημα της πεζοδρόμησης της οδού Ιδομενέως. Η παράταξη του Γιάννη Κουράκη "Ηράκλειο 3.7.5" για την Ιδομενέως ψήφισε "λευκό", η Λαϊκή Συσπείρωση "παρών", "λευκό" ψήφισαν επίσης οι παρατάξεις του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και της Ευαγγελίας Σχοιναράκη, ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις του Ηλία Λυγερού και του Πέτρου Ινιωτάκη.

Πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, είχε προηγηθεί διαπαραταξιακή συνεδρίαση υπό τον δήμαρχο Ηρακλείου και με την συμμετοχή του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και αντιπροσωπείας του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου.

Το αίτημα για λειτουργία πιάτσας ταξί στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, που αποτελούσε την πάγια θέση των ιδιοκτητών ταξί δεν έγινε αποδεκτό, καθώς επιθυμία της δημοτικής αρχής και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων είναι να κρατηθούν όλοι οι χώροι ανάπλασης χωρίς κυκλοφορία οχημάτων.

Αντίθετα, είχε προταθεί από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων η είσοδος των ταξί από την οδό Καζαντζάκη προς το κέντρο της πόλης, με δύο θέσεις, στον πεζόδρομο της οδού Ψαρομηλίγκων και από εκεί προς την οδό Αγιοστεφανιτών. Οι ιδιοκτήτες ταξί από την πλευρά τους προτείνουν είσοδο από την οδό Γιαμαλάκη προς την Καζαντζάκη και τη συνέχεια της τη Μιχελιδάκη, και διανύοντας μια μικρή πεταλοειδή διαδρομή να εισέρχονται στην Ψαρομηλίγκων όπου προτείνουν να γίνει πιάτσα μέχρι το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με την ανάγνωση ψηφισμάτων και διατύπωσης αιτημάτων από εκπροσώπους κατοίκων της πόλης από τις περιοχές της Αγίας Τριάδας, της Φορτέτσας, των Δειλινών και του Λάκκου.

Κατόπιν, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η αρμόδια αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη ενημέρωσαν το σώμα για την πορεία της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. Όπως τόνισε η κ. Συγγελάκη ήδη έχουν αναχωρήσει από το Ηράκλειο 12 παλέτες με εξοπλισμό και φάρμακα, και εξακολουθούν να συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης εκτός από ρούχα.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για το ζήτημα της κυκλοφοριακής μελέτης, με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί Λευτέρη Πετράκη να λαμβάνει τον λόγο και να διευκρινίζει ότι η αντιπρόταση των συναδέλφων του αφορά στη μετατροπή της οδού Ψαρομηλίγκων αμιγώς σε πιάτσα ταξί σε μια έκταση από την οδό Βουρβάχων έως και την οδό Βλαστού.

Δημοτικό Συμβούλιο

Όπως σημείωσε λαμβάνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστάσης, η αρχική πρόταση των ιδιοκτητών ταξί για τη δημιουργία πιάτσας στη λεωφόρο Καλοκαιρινού δεν μπορεί να υιοθετηθεί ενόψει της ανάπλασης που έχει προγραμματιστεί για το σημείο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η εναλλακτική πρόταση για τη χωροθέτηση πιάτσας ταξί στην οδό Ψαρομηλίγκων, θα μπορούσε να συζητηθεί εκτενέστερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εφαρμοστεί πιλοτικά δεδομένου ότι ο δρόμος θα καταλαμβάνεται από τα ταξί.

Διευκρινίζοντας ο κ. Πετράκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πρόταση των ιδιοκτητών ταξί και σημείωσε ότι τα ταξί θα εισέρχονται από την οδό Γιαμαλάκη και μέσω των οδών Καζαντζάκη και Μιχελιδάκη θα κατευθύνονται στην Ψαρομηλίγκων όπου θα λειτουργεί η πιάτσα των ταξί και στη συνέχεια θα εξέρχονται από τη Βουρβάχων.

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου κυκλοφοριακή μελέτη

Διαμορφώνοντας την τελική εισήγηση προς συζήτηση στο σώμα, ο κ. Αναστασάκης πρότεινε πιλοτική υιοθέτηση της πρότασης των ιδιοκτητών ταξί για 8 μήνες με αντιδρόμηση της οδού Ψαρομηλίγκων. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε πως συμφωνεί με την πρόταση αυτή έτσι όπως διαμορφώθηκε τελικά.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν διαδοχικά και τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων εκφράζοντας τις απόψεις τους για την κυκλοφοριακή μελέτη.

Μικρής έντασης επεισόδιο - στη συνέχεια της συζήτησης - σημειώθηκε ανάμεσα στον κ. Καραπιδάκη και καταστηματάρχες της οδού Ιδομενέως καθώς ο δημοτικός σύμβουλος τάχθηκε κατά της πεζοδρόμησης της εν λόγω οδού ενώ οι έμποροι της περιοχής συμφωνούν και επικαλούνται παλαιές κυκλοφοριακές μελέτες που προέβλεπαν εδώ και 15 χρόνια πεζοδρόμηση της Ιδομενέως οι οποίες ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις και δημοτικών συμβούλων που έλαβαν τον λόγο η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

"Κόκκινο πανί" το κυκλοφοριακό - Απόψε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στα Δειλινά για τις κοπές των δέντρων

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ