Μεγάλη συγκέντρωση για την υπεράσπιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Newsroom
Newsroom

Μεγάλη η κινητοποίηση στην πόλη.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φορείς και αρχές του τόπου ένωσαν τις φωνές και τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του νοσοκομείου Ρεθύμνου, στη μεγάλη συγκέντρωση της πόλης την Πέμπτη.

Οπως βλέπετε απ' τις φωτογραφίες του goodnet.gr, η παρουσία του κόσμου ήταν πολυπληθής.

Η κινητοποίηση έγινε ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας. Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο, υπογράμμισε ότι στηρίζει το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώνοντας τη φωνή του με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τον Ιατρικό Σύλλογο.

Νωρίτερα, σε συμβολικό αποκλεισμό του ΒΟΑΚ στο ύψος του κόμβου Σπηλίου, προχώρησαν συλλογικότητες, σωματεία και πολίτες, λίγο πριν το μεγάλο συλλαλητήριο.
 

r1r2r3

Χαιρετισμός του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Στην κινητοποίηση του Ρεθύμνου συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης, επισήμανε τα εξής:

"Το σημερινό συλλαλητήριο πραγματοποιείται 2 μέρες μετά  από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα που είναι πάνω από 1 μήνα στα μπλόκα.

Απέδειξε ότι η δύναμή του λαού μας είναι ο κοινός αγώνας, απέναντί στους κοινούς αντίπαλους που κοστολογούν τις ζωές μας. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας στους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, και βρίσκονται μέρες τώρα στα μπλόκα του αγώνα, έχουν δίκιο και θα νικήσουν.  Πραγματοποιείται την ίδια μέρα που για άλλη μια φορά κοινοτοποιούνται οι φοιτητές. Δίκιο έχουν και οι φοιτητές, παιδιά κι αυτά, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, που παλεύουν ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί είναι άδικο οι λαϊκές οικογένειες να ματώνουν για να μπορέσουν τα παιδιά τους να περάσουν σε μια σχολή με φροντιστήρια, τριπλές εξετάσεις και ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάποιοι άλλοι να περνάνε στην αντίστοιχη ιδιωτική σχολή με ελάχιστη βάση πληρωμής.

Είναι συνέχεια των περσινών κινητοποιήσεων  που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το νησί με  συμμετοχή  πάνω από 20.000 λαού! Γίνεται ένα χρόνο περίπου από το έγκλημα στα Τέμπη και τους αγώνες του λαού για να μη συγκαλυφθεί και να μην επαναληφθεί το έγκλημα, με σύνθημα ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Η ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ».

Γίνεται μια μέρα μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για το νέο χαράτσι για κάθε παραπεμπτικό εξέτασης.

Από εδώ στo Ρέθυμνο η κυβέρνηση της ΝΔ, το υπουργείο υγείας, πήρε μια ηχηρή απάντηση! Οι Ρεθυμνιώτες δεν θα αφήσουν να παραδοθεί η δημόσια υγεία, το δημόσιο νοσοκομείο στα κοράκια των ιδιωτικών ομίλων και να μετατραπεί σε κέντρο υγείας.

Δεν θα αφήσουν τις ζωές τους να μπουν στο ζύγι του κόστους και του οφέλους, δεν θα βάλουν τη ζωή των παιδιών τους ,των οικογενειών τους στο ζύγι των αντοχών της οικονομίας και του δημοσιονομικού χώρου! Ο Κρητικός λαος δεν θέλει να έχει απλά πρόσβαση απαιτεί και δικαιούνται ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΥΓΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για ότι μας ανήκει! Για να έχουμε πρόληψη, περίθαλψη, φάρμακο, πρόνοια σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Βρύσαλης Ρέθυμνο

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί από την πλευρά μας απαντάμε ότι δεν θα δεχτούμε να γίνουμε «σταθμάρχες» σε ένα επόμενο έγκλημα σαν τα Τέμπη!
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί του Ηρακλείου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των συναδέλφων μας υγειονομικών και όλου του ρεθυμνιώτικου λαού για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, για να έχουν ένα νοσοκομείο που θα είναι πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό.

Έχουν δίκιο οι κάτοικοι του Ρεθύμνου να μην εμπιστεύονται όλους εκείνους που στα λόγια εκφράζουν ευχολόγια για τη δημόσια υγεία και στην πράξη του σκάβουν το λάκκο, θεσμοθετώντας τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, βάζοντας τις ΜΚΟ να κάνουν τον εργολάβο στην καθαριότητα και σίτιση προσλαμβάνοντας γιατρούς με μπλοκάκια όπως κάνει η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου.

Δεν   δίνουμε   συγχωροχάρτι  στην   κυβέρνηση   της   ΝΔ,   που   αξιοποίησε   την πανδημία   ως   «ευκαιρία»   για   να   επιταχύνει   την   ίδια επικίνδυνη και  καταστροφική για  τον  λαό   πολιτική:
Καμιά ανοχή στην πολιτική όλων όσων κυβέρνησαν , που λένε τα ίδια με άλλα λόγια, και έκαναν τα ίδια με τον ίδιο τρόπο! Ούτε συγχωροχάρτια, ούτε ανοχή λοιπόν στους νεκροθάφτες της Υγείας που γιατροπορεύουν τα κέρδη των ιδιωτών.

Βρύσαλης Ρέθυμνο

Δεν επιλεγούμε  τις ιδιωτικοποίησεις αν αυτές λέγονται ΣΔΙΤ, ή αν λέγονται
νοσοκομείο Σαντορίνης και Παπαγεωργίου.
Δεν επιλεγούμε τον τρόπο της εισόδου των ιδιωτών στα νοσοκομεία αν αυτή προωθείται μέσω συνύπαρξης η σύμπραξης.
Δεν επιλέγουμε αν ο εργολάβος στην καθαριότητα ήταν το ίδιο το κράτος ή ο ιδιώτης.   Αν είναι  ΜΚΟ όπως   κάνουν   τώρα   στις   ΤΟΜΥ   του   νησιού,   στο νοσοκομείου του Ρέθυμνου.
Δεν επιλέξαμε αν η περικοπή της χρηματοδότησης των νοσοκομείων θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τα ασφαλιστικά ταμεία με τη λογική ότι κινείται κοστολογείται.
Δείξαμε  ότι   δεν   ξεχάσαμε   όπως   έκαναν   μερικοί   να   καταργήσουν   τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, τα ιδιωτικά χειρουργεία, την παραχώρηση 70 κρεβατιών στις ασφαλτικές εταιρίες, την δυνατότητα των πανεπιστημιακών γιατρών   να   έχουν   ιδιωτικό   ιατρείο,   τα   μπλοκάκια   στους   ιατρούς   και   τις μετακινήσεις γιατρών. Και τώρα με τη σημερινή κυβέρνηση και πριν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν   ξεχνάμε  ποιος   θεοποίησε   τους   δήθεν   δωρητές   τύπου   Νιάρχου στο ΠΑΓΝΗ με τις δωρεές.
Ποιος   έστησε  κλινικές   μέσω   ΕΣΠΑ   που   παραμείναν   ζωντανές   από τους αγώνες των εργαζομένων .
Γνωρίζουν απο πρώτο χέρι ότι αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Υπάρχει ιστορία για την σταδιακή υπολειτουργία και κλείσιμο ολόκληρων κλινικών, με υπογραφή όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και αυτών που στήριξαν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του.

Υπάρχει ένοχο παρελθόν από όλους τους παραπάνω που ακολουθούν και υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ ώστε να γίνουν "αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας" τα δημόσια νοσοκομεία.

Στόχος τους, να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από δαπάνες υγείας, που ήδη είναι κουτσουρεμένες και να στηριχτούν ακόμη πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της υγείας.

Δεν ξεχνάμε ότι είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται τις απολύσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, που έφτασαν το δημόσιο σύστημα υγείας σε τέτοια κατάσταση που οι ασθενείς καταλήγουν να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών σαν τσουβάλια. Αποτελεί βαρβαρότητα και εξαθλίωση να πληρώνεις «γρηγοροσημο» για να πάρεις καλύτερη σειρά από κάποιον άλλο ασθενή!

Η κυβέρνηση ωθεί τους υγειονομικούς στην ζούγκλα του να κοιτάνε τον ασθενή στην τσέπη και όχι στα μάτια! Όλοι όσοι κυβέρνησαν και διοίκησαν τα νοσοκομεία έχουν βάλει το χεράκι τους στη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας και έχουν όλοι ευθύνη!

Αγαπητοί φίλοι, καταλαβαίνουμε όλοι όσοι αγωνιζόμαστε εδώ, ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Γιατί, ό,τι και να λένε η κυβέρνηση, οι παπαγάλοι ότι έχουν το 41%, η αντιπολίτευση γίνεται πρώτα από όλα στους δρόμους του αγώνα! Όπως κάνουμε εμείς οι υγειονομικοί, ο λαός μας με τους αγώνες τους μικρούς και μεγάλους ,με τις συγκεντρώσεις ,τις απεργίες, όπως κάνουν οι αγρότες και οι φοιτητές!

Το μόνο «αντίπαλο δέος» στην κυβέρνηση και στην άγρια πολιτική που κλιμακώνεται και ο μόνος τρόπος για να έχουμε νίκες και κατακτήσεις, είναι αυτοί οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, που ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα. Και τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο έχοντας στο επίκεντρό ότι η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
ΟΤΑΝ Η ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ   ΑΠΕΡΓΙΑ 28/2 ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ: ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Ρέθυμνο και Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ