Μινωικό Σουβλάκι: Στα "άδυτα" της κουζίνας των Μινωιτών

Newsroom
Newsroom

Ένα γεύμα από τα κυρίαρχα στη Μινωική Κρήτη, που αναδεικνύει το νησί και ως γαστρονομικό προορισμό

Η Κρήτη είναι ένας τόπος που "αναβλύζει" Πολιτισμό και Ιστορία, με μοναδικές κι ανεξάντλητες "διαδρομές"! Μία από τις πτυχές της "ταυτότητας" και της κουλτούρας της Κρήτης είναι και ο γαστρονομικός πλούτος που οι Μινωίτες καλλιέργησαν και άφησαν ως παρακαταθήκη.

Το Μινωικό Σουβλάκι είναι μεταξύ των πιάτων που οι Μινωίτες είχαν δημιουργήσει, διαμορφώνοντας την διατροφή τους με βάση συστατικά και πρώτες ύλες που η κρητική γη παρήγαγε και παράγει.

Όπως εξηγεί στο Cretalive, ο Ανδρέας Παττακός, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Πασιφάη" στο Ηράκλειο, όπου μπορεί κανείς να γευτεί το γνήσιο μινωικό "μενού", η αναβίωση των μινωικών πιάτων ήταν ένα όραμά του για τη δημιουργία "ενός γαστρονομικού προορισμού, στον οποίο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρια να αλληλεπιδράσουν με το μινωικό πολιτισμό". Ο ίδιος προσθέτει τον καταλυτικό ρόλο του καθηγητή Αιγιακών Γραφών Δρ.Μηνά Τσικριτσή ως καθοδηγητή σχετικά με τα συστατικά και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες.
 


"Το μινωικό σουβλάκι ήταν μια ιδέα που στηρίχθηκε στα ευρήματα των κρατευτών καθώς και σε ρητές αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου, που αποδεικνύουν ότι οι Μινωίτες περνούσαν το κρέας τους σε οβελούς και το έψηναν πάνω στους κρατευτές δημιουργώντας τα σημερινά «σουβλάκια»" - αναφέρει ο κ.Παττακός και για... του λόγου το αληθές, παραπέμπει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αλλά και στη Σαντορίνη, όπου μπορεί κανείς να δει τους κρατευτές.

Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν και για Γαστρονομικό Τουρισμό, με την Κρήτη των ανεξερεύνητων προκλήσεων να έχει να "δώσει" πολλά στους επισκέπτες που θα θελήσουν να "μυηθούν" στα άδυτα της μινωικής κουζίνας!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ