Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΑΓΝΗ

Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΑΓΝΗ
Newsroom
Newsroom

Τι ανακοίνωσε, κατά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο, η Μίνα Γκάγκα

  Την δημιουργία Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που βρέθηκε στην Κρήτη. Η κ. Γκάγκα έκανε γνωστό ότι την Τετάρτη μπήκαν οι σχετικές υπογραφές και η Μονάδα θα μπορεί να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σώζοντας όχι μόνο ζωές αλλά και προβλήματα με αναπηρίες, που κάποιες φορές συνοδεύουν τέτοια περιστατικά, τα οποία, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, αφορούν συχνά νέους ανθρώπους.

   «Το ΠΑΓΝΗ γίνεται επίσημα Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών που είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλη την Κρήτη. Εδώ θα μπορεί να γίνει όχι μόνο θρομβόλυση, θα μπορεί να γίνει και θρομβοεκτομή, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εγκεφαλικά πλήρως, με μία πολύ καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς, που δεν θα χρειάζεται να φεύγουν για νοσοκομεία της Αθήνας» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

   Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, ανέφερε ότι η δημιουργία της Μονάδας θα συνεισφέρει σημαντικά όχι μόνο σε επίπεδο ασφάλειας αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για ασθενείς που χρειάζονταν να φύγουν εκτός Κρήτης μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ και ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, ευχαριστώντας την αναπληρώτρια υπουργό, σημείωσε ότι το νοσοκομείο είναι ήδη έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία της Μονάδας, έχοντας ήδη, με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, έναν μοντέρνο αγγειογράφο που είναι ο τρίτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει τη δυνατότητα να γίνονται προηγμένες εξετάσεις.

   Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στην πανδημία, σχολιάζοντας ότι αυξάνονται τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, χωρίς όμως αυτές να έχουν σχέση με τις εισαγωγές στο δεύτερο ή το τρίτο κύμα.

   «Είναι σημαντικό εκεί που ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και εκεί που οι άνθρωποι κινδυνεύουν να φοράμε μάσκα και νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό, αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα να φοράμε τη μάσκα και να συμπεριφερόμαστε έτσι ώστε να μην το μεταφέρουμε σε κανέναν άλλον» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δίνει ισχυρή σύσταση για τους ανθρώπους που είναι άνω των 60, ενώ όπως πρόσθεσε πολύ σημαντικό επίσης, είναι να πειστούν οι άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας και εκείνοι που έχουν προβλήματα υγείας να εμβολιαστούν.

   «Δόθηκε η δυνατότητα στους νεότερους ανθρώπους, εάν θέλουν ή αν φοβούνται, να κάνουν την τέταρτη δόση. Δεν είναι σύσταση αυτό, είναι η δυνατότητα για όποιον φοβάται, για όποιον αισθάνεται πιο προστατευμένος. Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά για να υπάρχει μία σύσταση» εξήγησε η κ. Γκάγκα , η οποία παράλληλα ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και στελέχη του νοσοκομείου για τις προηγμένες υπηρεσίες του νοσοκομείου τις οποίες χαρακτήρισε πρωτοποριακές. Στο ΠΑΓΝΗ, μέσω πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί οι ασθενείς που κάνουν εξετάσεις μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των βιοχημικών, μαγνητικών, και αξονικών τους εξετάσεων μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

   «Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε σε όλα τα νοσοκομεία και αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τον πολίτη, που μπορεί να έρθει να κάνει τις εξετάσεις του και να πάρει τα αποτελέσματα στο σπίτι του. Νομίζω ότι είναι η είσοδος σε ένα νέο αιώνα στην Ελλάδα και στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην στις καινούριες τεχνολογίες στην Ιατρική» είπε η κ. Γκάγκα.

   «Το επίκεντρο όσων κάνουμε είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του. 'Αρα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ψηφιοποίηση Γιατί αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης μπορεί να κλείσει τα ραντεβού του εύκολα, μπορεί να πάρει τις απαντήσεις του εύκολα χωρίς ταλαιπωρία, να έχει συγκεκριμένα ραντεβού και να μην έχει αναμονές. Μας ενδιαφέρει επίσης να ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες για τον πολίτη, για τα επείγοντα και για τα χρόνια. Νομίζω ότι εδώ το ΠΑΓΝΗ έχει γίνει μία ακόμη καινοτομία, καθώς συνδέθηκε το Ιατρικό με το Διοικητικό εξιτήριο που γίνεται από τις κλινικές. Αυτό βοηθάει στο να κερδίζει χρόνο ο πολίτης και προσωπικό το νοσοκομείο» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, που δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη και υπερήφανη για όσα έχουν υλοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Σε σύσκεψη που έγινε στο ΠΑΓΝΗ συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ τονίστηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας Κρήτης στη δημιουργία υποδομών στα νοσοκομεία του νησιού, η ενίσχυση με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας καθώς και η στελέχωση των δομών υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας που χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των δομών δημόσιας υγείας και των αναγκαίων προσθηκών σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία καθώς και προτεινόμενες δράσεις και έργα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.  

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει την βελτίωση και περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως η Κρήτη πρωτοπορεί και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο καλών πρακτικών στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ