Μπαράζ υπουργικών επισκέψεων στην Κρήτη - Στην ΚΣΟΣ ο Μ. Βορίδης

"Όσα έχω υποσχεθεί για την Κρήτη τα κάνω" τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στη συνάντησή του με εκπροσώπους των τοπικών φορέων

Τρίτη υπουργική επίσκεψη σε λίγες ώρες στην Κρήτη. 
Μετά τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη (Δείτε ΕΔΩ) και τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια (ΕΔΩ), στο Ηράκλειο βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης
Η επίσκεψη του κ. Βορίδη, όπως έχουμε γράψει (Δείτε ΕΔΩ)  είχε ιδιωτικό χαρακτήρα, ωστόσο, οργανώθηκε και συνάντησή του με εκπροσώπους τοπικών φορέων, στις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ. 

"Πάμε καλά. Το σημαντικό είναι να ξεφύγουμε από την ισοπεδωτική λογική που υπήρχε στον πρωτογενή τομέα" υπογράμμισε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Βορίδης αναφέροντας:
 "Έχουμε εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. . Η κατεύθυνση πού πρέπει να πάρουμε είναι το εισόδημα των αγροτών να προέρχεται από των παραγωγή τους. Οι ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν εκεί πού υπάρχει ανάγκη. Αισθάνομαι την άνεση της συνέπειας. Γιατί όσα έχω υποσχεθεί για την Κρήτη, τα κάνω".

Καλωσορίζοντας τον Υπουργό, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι πρέπει "να ξαναγίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία της οργάνωσης. Θέλουμε ο κόσμος να ξαναγυρίσει στα αμπέλια, στην ενδοχώρα. Να βρούμε τις λύσεις εκείνες για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος" . 




"Η στήριξη μας είναι γενναία"

Μεταξύ άλλων, με αφορμή τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, ο Υπουργός τόνισε: "Δουλεύουμε προκειμένου να προσδιορίσουμε την διαταραχή που υπήρχε εν μέσω του κορωνοιου στην ντομάτα, το αγγούρι και τη μελιτζάνα. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την οινοπαραγωγη. Τα μέτρα που πήραμε, όπως ο πράσινος τρυγος είναι σημαντική.Μεγάλο μέτρο μας είναι η απόσταξη κρίσης, που παίρνει ΦΕΚ και προχωράει. Στηρίζουμε τους οινοπαραγωγους για να στηριχθούν οι αμπελουργοι. Πηγαίνουμε κανονικά με άδειες τις αποθήκες μας στον καινούργιο τρύγο".

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως δεν θα επιτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Απαντώντας στον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μ. Χνάρη που ζήτησε στήριξη του αιτήματος αναμπέλωσης" ανέφερε: 
"Η σταφίδα έχει αμιγώς εξαγωγική προοπτική και τεράστια δυναμική. Μας ενδιαφέρει πολύ. Είναι πολιτική μας και στρατηγική μας.Η αναμπελωση πρέπει να μπει σε μια σειρά". 
Υπογράμμισε επίσης ότι "υπάρχει μια αίσθηση δικαιοσύνης και τόνισε:"Έχουμε εικόνα για το τι απαιτείται από πλευράς χρηματοδοτήσεως"

 

 

"Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης"




Αναλυτικά για το ζήτημα της αναμπέλωσης, που αφορά επιτραπέζιο σταφύλι και σταφίδα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε:

“Αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο το πιστεύουμε πολύ. Και τα δύο αυτά προϊόντα έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα. Και πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας. Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το ζήτημα αυτό. Μετά βεβαιότητος, θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και θα εξετάσουμε – και θα έχουμε μία απάντηση – επί δύο θεμάτων, κυρίως νομικού χαρακτήρα, για το κατά πόσον μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα και να το συνεχίσουμε σαν γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κι επίσης τώρα, θέλουμε να δούμε κατά πόσο το να το ξεκινήσουμε τώρα, δεν μας δημιουργεί πρόβλημα παρανόμων ενισχύσεων, που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων".

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα ο κ. Βορίδης τόνισε: "Από τη στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας, αυτών των προϊόντων, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και θα ενισχύσουν σημαντικά και την τοπική οικονομία, αλλά και ευρύτερα και την εθνική οικονομία.
 Απάντηση στο ζήτημα αυτό θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, ως προς τα δύο νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε και τις απαντήσεις μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρώ ότι εάν οι απαντήσεις αυτές είναι θετικές θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα καλύψουμε το κενό, που θα υπάρχει μέχρι την έναρξη του καινούργιου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που μέχρι στιγμής πηγαίνει για το 2022. Το 2020 τελειώνει το τρέχον πρόγραμμα, το 2021 δεν έχει υπάρχει καινούργιος προσωρινός – μεταβατικός κανονισμός , αλλά θα υπάρξει – είναι απολύτως βέβαιο και θα αφορά το 2021. Και το ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει μία περαιτέρω μετάβαση στο 2022 ή θα ξεκινήσει το πρόγραμμα από το 2022. Το ζήτημα είναι κατά πόσο, λύνοντας αυτά τα δύο νομικά ζητήματα, θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε και να επισπεύσουμε, με εθνικά χρήματα, το πρόγραμμα αυτό”.


Στα 25..000 στρέμματα η πρόταση της Περιφέρειας για την αναμπέλωση

 

 

 




Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Βορίδης για το θέμα της αναμπέλωσης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε:

“Είναι ιδιαίτερα θετικό που μία πρόταση (σ.σ αναμπέλωση) την οποία έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, χωρίς τυμπανοκρουσίες, γίνεται αποδεκτή από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του. Το θέμα της αναμπέλωσης είναι καθαρά αναπτυξιακό. Έχει ενδογενή ανάπτυξη και είναι αναγκαίο για την Κρήτη, και για την σταφίδα και για το επιτραπέζιο σταφύλι. Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει αυτό το μέτρο.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι προχώρησε η απόσταξη κρίσης που είχαμε θέσει στον κ. Υπουργό εδώ και τρεις μήνες. Εξίσου σημαντικές είναι και οι εξελίξεις με τον πράσινο τρύγο".
Να σημειωθεί ότι για την αναμπέλωση, η πρόταση που θα υποβληθεί από την Περιφέρεια αφορά 25.000 στρέμματα, κι αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο.

Συνεχίζοντας ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:
"Εμείς, από την δική μας πλευρά, πάντα επεξεργαζόμαστε μαζί με τα στελέχη μας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη μας, τον κ. Χνάρη, όλα αυτά τα προβλήματα που έχει ο αγροτικός κλάδος της Κρήτης, για να μπορούμε να δούμε πώς θα τα επιλύουμε και να βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις για όλους τους τομείς.

Παράλληλα, αναγκαία για την επόμενη περίοδο είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα, γιατί εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε τις αποδόσεις, εάν πραγματικά θέλουμε να δούμε πώς θα έχουμε ένα καλύτερο προϊόν με καλύτερη απόδοση στους παραγωγούς, πρέπει να υπάρχουν οι αρδεύσεις. Κι εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ως Περιφέρεια Κρήτης, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για τα αναγκαία έργα και με τους ΤΟΕΒ, αλλά και με τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν (όπως το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού και σε άλλα φράγματα στην Κρήτη).  Όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο, θα μας δώσουν σημαντικά έργα πάνω στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της ενδοχώρας της Κρήτης”.

 

 

 


Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΣΟΣ Γιώργος Ξυλούρης τόνισε: “Είμαι ευτυχής που είμαι πρόεδρος της ΚΣΟΣ κι έχουμε Υπουργό τον κ. Βορίδη, που σκύψει πάνω από όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα. Δίνει άμεσες λύσεις. Όπως και σήμερα, έδωσε μία λύση στην αμπελουργία του νομού και γενικά της Κρήτης. Πρέπει να δούμε την αναδιάρθρωση της σουλτανίνας, να επανέλθει στην αγορά, διότι το Ηράκλειο μεγαλούργησε από την “ξανθιά γόησσα”. Αυτή ήταν η βάση του Ηρακλείου. Κι είναι αμαρτία ένα τέτοιο προϊόν να το αφήσουμε στα αζήτητα”.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ