Μ.Συντυχάκης: Φιμώνει τις λαϊκές διεκδικήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων

Newsroom
Newsroom

Ομιλία Συντυχάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

«Την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της ΕΕ, την επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ενίσχυση του αστικού κράτους και του πολιτικού συστήματος, ικανά να υπηρετούν τις επιθυμίες - επιδιώξεις του κεφαλαίου σε κάθε φάση, στην παρούσα για την "πράσινη μετάβαση" και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της καπιταλιστικής οικονομίας, την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητά της υπηρετεί το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή για τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών». Αυτό υπογράμμισε, στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕΜανώλης Συντυχάκης και ζήτησε την απόσυρση συγκεκριμένων άρθρων που συνιστούν αντιλαϊκές παρεμβάσεις. 

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την ψευδεπίγραφη «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», ρυθμίσεις για την εκλογική νομοθεσία, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, υποψηφίων και αιρετών, την απαγόρευση στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και φορείς του λαού να θέτουν στα Δημοτικά Συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης για λαϊκά προβλήματα, τον περιορισμό της υπαίθριας πολιτικής προπαγάνδας σε κόμματα όπως το ΚΚΕ, ενώ επικαιροποιεί τον αντιλαϊκό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΦΟΔΣΑ.

Φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια

Ο Μ. Συντυχάκης εξέφρασε  την αντίθεση του ΚΚΕ στο άρθρο 44, με το οποίο καταργείται το δικαίωμα που είχαν οι δημοτικές παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Πόσο μάλλον τη δυνατότητα που δινόταν σε μαζικούς λαϊκούς φορείς να θέτουν επείγοντα ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και απόφαση. «Είναι φανερό ότι αυτή η μεθόδευση έχει ένα και μόνο στόχο: Να επιβληθεί σιωπητήριο στα Δημοτικά Συμβούλια. Κυβέρνηση - ΚΕΔΕ (με πλειοψηφία ΝΔ) έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Ο καημός τους δεν περιορίζεται στη φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Αυτό που κύρια επιδιώκουν είναι να αποστειρώσουν τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβούλων από τις διεκδικήσεις και την αντίδραση του λαϊκού παράγοντα. Αυτό σας ενοχλεί!», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Για την εκλογική διαδικασία και την ψήφο των αποδήμων, o Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρση του σχετικού άρθρου 13 καθώς εισάγει μια απαράδεκτη ρύθμιση που προβλέπει ότι με ευθύνη και δαπάνες των κομμάτων, πρέπει να εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια οι διπλωματικές αρχές, μέσα σε δέκα μέρες, πριν την ημέρα της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. «Πρόκειται για ρύθμιση σκοπιμότητας που δημιουργεί τεράστια ανισότητα ανάμεσα στα κόμματα. Ειδικά, τα μικρότερα κόμματα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν σε αυτό το καθήκον, πρακτικά και οικονομικά», σχολίασε ο κομμουνιστής βουλευτής. 

Προωθεί τον έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που αφορούν τη λειτουργία των κομμάτων  (αναφορικά με τον προσδιορισμό των εσόδων και εξόδων που διακινούνται μέσω των υποχρεωτικών τραπεζικών λογαριασμών), καθώς οι διατάξεις τους παραπέμπουν ευθέως σε έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων.

Υπογράμμισε πως «με την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 23 προβλέπεται ότι μόνο για τα κόμματα που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση μπορούν να κάνουν πληρωμές προς τρίτους, έως 20.000 ευρώ ετησίως, για την κάλυψη δαπανών τους, χωρίς χρήση των τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτουν.  Με την παρούσα ρύθμιση, αυτό το όριο διευρύνεται στο ποσό των 40.000 ευρώ, διευκολύνοντας όμως μόνο τα κόμματα που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και θέτουν σε διαφορετική θέση τα κόμματα.

Για κόμματα με λίγα έσοδα και έξοδα, αυτό το όριο μπορεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των εξόδων τους. Ενώ, αντίθετα για κόμματα με σημαντικά έσοδα και έξοδα, αυτό το όριο είναι μηδαμινό. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το όριο αυτό να προσδιορίζεται ως ποσοστό (π.χ.5%) επί των εσόδων και αντίστοιχα εξόδων των κομμάτων.

Με το άρθρο 25 χαρακτηρίζεται ως μέσο ιδιωτικής χρηματοδότησης το έσοδο από την έκδοση κουπονιών από τα κόμματα. Και με βάση αυτό το σκεπτικό, υποχρεώνεται τα κόμματα και όσους χρηματοδοτούν με 2, 5, 10 ευρώ να δίνουν πλήρη στοιχεία σε τράπεζες και στην Επιτροπή Ελέγχου, με ονόματα, αριθμούς ταυτότητας, ΑΦΜ κλπ.». 

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ «δεν έχει δεχτεί και δεν εφαρμόζει την υποχρεωτική ονομαστικοποίηση των εσόδων από ιδιωτική χρηματοδότηση και μάλιστα μέσω κουπονιών, ιδιαίτερα εκείνων με μικρή αξία. Δεν δεχόμαστε το φακέλωμα ανθρώπων ούτε ποτέ θα τους αφήσουμε εκτεθειμένους στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.

Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Με συνέπεια και διαφάνεια δημοσιεύει ισολογισμούς με όλα τα ποσά που αφορούν είτε κρατική χρηματοδότηση, είτε συνδρομές μελών είτε οικονομικές εξορμήσεις, αποζημιώσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών, οι οποίες κατατίθενται εξ ολοκλήρου στο κομματικό ταμείο. Ο λαός τις γνωρίζει αυτές τις πηγές. Αλλά στοιχεία μελών και φίλων του ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσουμε ποτέ».

Σημείωσε ακόμα πως με τις διατάξεις των άρθρων 30 και 31 μειώνονται τα πρόστιμα σε βάρος των πολιτικών κομμάτων, υποψηφίων και εκλεγμένων βουλευτών για ορισμένες παραβάσεις σε σχέση με τα έσοδα - έξοδα, αλλά δεν τα εξαλείφει και επανέλαβε την αντίθεση του ΚΚΕ σε οποιοδήποτε πρόστιμο που αφορά την προβολή των κομμάτων μέσω αεροπανό, αφισών, πολύ περισσότερο που αυξάνει το σχετικό πρόστιμο για τα πολύ μικρά κόμματα που δεν έχουν την παραμικρή προβολή από τα ΜΜΕ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ