Να πάρει θέση για την μετακίνηση της λαϊκής ο Υπουργός!

Να πάρει θέση για την μετακίνηση της λαϊκής ο Υπουργός!

Σύσκεψη στον Δήμο με τη συμμετοχή και βουλευτών - "Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αποφασισμένος να προβεί στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου" τονίζει ο Β. Λαμπρινός

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο 18 στρεμμάτων, μπροστά από τις φυλακές, είναι η δημοτική αρχή, όπως έγραψε ήδη το cretalive, και το θέμα τέθηκε σε συνάντηση του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού με βουλευτές στη Λότζια. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την  "δοθεισα" κι εν συνεχεία ανακληθείσα σύμφωνη γνώμη αρχικα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τώρα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη"

"Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αποφασισμένος να προβεί στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου", υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και επεσήμανε ότι "Αν μας δοθεί η ευκαιρία, θα ενημερώσω αύριο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη" (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί το Σάββατο επίσκεψη στο Ηράκλειο του Υπουργού αλλά και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη).

Ο κ. Λαμπρινος εξήγησε ότι "η μόνη οδός που απομένει στον Δήμο Ηρακλείου εφόσον δεν διαφοροποιηθεί η θέση του Υπουργείου, το έργο θα εκτελεστεί με ευθύνη της δημοτικής αρχής".

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του ότι "έστω και την τελευταία στιγμή, θα επικρατήσει η συναίνεση από την αρμόδια γενική γραμματέα, ώστε να μπορέσουμε να εκτελέσουμε το έργο απρόσκοπτα"

"Ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει και μόνος του. Θα πρέπει σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις είτε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου είτε όχι" είπε μετά τη συνάντηση ο Μανώλης Βασιλάκης, υπεύθυνος για την δημοτική περιουσία. 

Σύμφωνα πάντως με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σισαμάκη, η σχετική εργολαβία προχωρά και αναμένουν την άδεια της Πολεοδομίας για τους πυλώνες. 


Δήμος Λαϊκή


Όπως είπε ο κ. Σισαμάκης, οι συμμετέχοντες βουλευτές "έχουν κατανοήσει το πρόβλημα. Θεωρούν ότι η μόνιμη  λύση είναι η μεταφορά της λαϊκής μπροστά από τις φυλακές. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο σχεδιασμός του Δήμου ανεξάρτητα από την απόφαση του Υπουργείου"

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στις εργασίες που είχαν προαποφασιστεί και συμφωνηθει μαζί με τον διευθυντή των φυλακών, τον διοικητή τής εξωτερικής φρουράς αλλά και τον τότε αντιδήμαρχο, τον  κ. Γιάννη Κεφαλογιαννη. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε εξασφαλίζοντας την ορθή και ομαλή λειτουργία των φυλακών αλλά  και την ασφάλεια των Δημοτών"


Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη της εργολαβίας ύψους 500.000 ευρώ για την διαμόρφωση του χώρου. "Από εκεί και πέρα" πρόσθεσε ο κ. Σισαμακης "θεωρούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, το επόμενο οκτάμηνο με εννεάμηνο ίσως, ο χώρος να είναι έτοιμος προς παράδοση, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την οριστική μεταφορά της λαϊκής της Αλικαρνασσού".

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε ότι η γνώμη του Υπουργείου "ζητήθηκε στη λογική της καλής συνεργασίας". Όπως ανέφερε, "η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου ήταν εκ του περισσού μιας και το ακίνητο ανήκει στον Δήμο"

Τόνισε δε με νόημα πως "η εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας δεν είναι προνόμιο του Υπουργείου. Και ο Δήμος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια των πολιτών. Για αυτό και ζητήσαμε από το Υπουργείο αυτή την συνεργασία"


Δήμος Λαϊκή
 

Οι κινήσεις της Δημοτικής αρχής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των παρατάξεων Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη , που απουσίαζαν από τη συνάντηση (όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση)  και δημοσιοποίησαν ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο Ηρακλείου, σε σχεση με την συνάντηση .

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται

"Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το Δ.Σ Ηρακλείου με σειρά αποφάσεων :

  • Απόφ. 766/26-09-2018
  • Απόφ. 253/20-03-2019
  • Απόφ. 444/03-05-2019 
  • Απόφ. 581/31-05-2019

Καθώς επίσης και στο τελευταίο Δ.Σ, στις 02-06-20, ψηφίσαμε για 5η φορά την πρότασή σας για τη μεταφορά της εν λόγω λαϊκής αγοράς σε μόνιμη θέση και συγκεκριμένα σε οικόπεδο μπροστά από τις φυλακές της Αλικαρνασσού, ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου,  αφού πρώτα πραγματοποιηθούν οι υποδομές που απαιτούνται για να γίνει ο χώρος λειτουργικός ως προς τη συγκεκριμένη χρήση. 

Επιπλέον είναι γνωστό, ότι σε αυτή τη λύση συμφωνεί σχεδόν το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών και κυρίως το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας και οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού. 

Παρά τις πέντε  αποφάσεις και τα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη απόφαση, παρατηρούμε μία έλλειψη αποφασιστικότητας για την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων και αντιθέτως βλέπουμε να προκρίνονται επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις με καλεσμένους τους βουλευτές και φορείς του Ηρακλείου. 

 Στην συνάντησή σας με τους εκπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, θα έπρεπε, ειδικά σήμερα που βγαίνουμε από μία πρωτοφανή πανδημία με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις,  να τεθούν τα μεγάλα θέματα της πόλης όπως:

-Τα σχέδια πόλης  και οι τεράστιες καθυστερήσεις που τα έχουν στείλει στις καλένδες. 

-Η τύχη του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης και η αξιοποίηση του από την τοπική κοινωνία.

-Τα μεγάλα αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη η ενδοχώρα και οι αγρότες μας.

-Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου, 

καθώς και πολλά άλλα σημαντικά θέματα. 

Εμείς οι επικεφαλής των παρατάξεων Ηράκλειο 3.7.5 , Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες και Σύν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου, δεν μπορούμε να  μετέχουμε σε μία σύσκεψη που έρχεται να καλύψει το κενό και την ανυπαρξία ουσιαστικού έργου,  της σημερινής Δημοτικής Αρχής κυρίως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα της πόλης όπως σας τα προαναφέραμε.

Τέλος, σας καλούμε για μία ακόμα φορά, να ξεκινήσουν οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και να φέρετε  προς συζήτηση όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους πολίτες και τον δήμο μας.

Σε ό,τι αφορά δε την υλοποίηση της μεταφοράς και ανάπτυξη  της λαϊκής αγοράς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ και των συναρμόδιων φορέων να προβείτε άμεσα στην άρση των όποιων διοικητικών δυσκολιών και να προχωρήσετε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών σύμφωνα με την εκπονημένη μελέτη".  

Δήμος Λαϊκή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ