Νέα κινητοποίηση για το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Την Κυριακή 05 Φεβρουαρίου, από τις 10:00 έως τις 13:00

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου αναφέρει:

"Την επόμενη εβδομάδα έρχεται για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας – ανάμεσα σ’ αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). 

Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολόγοι, συντηρητές, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό, θα βρίσκονται στο Μουσείο για να σας ενημερώσουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου.

Η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει 

  • τη διαχείριση του Μουσείου από ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων
  • την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον
  • τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!) αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
  • Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων, χωρίς παρεμβάσεις από εξωπολιτιστικούς παράγοντες.

Καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου, όλα τα σωματεία και τους φορείς, στην ενημέρωση.

Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού για να παραμείνει το Μουσείο μας ανοικτό σε όλους!


Εξάλλου και η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων καλεί τα μέλη της στην Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Κυριακή 05/02/2023, από τις 10:00 έως τις 13:00, ως αντίδραση στην κατάθεση του Νομοσχεδίου από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χθες 01/02/2023, που αφορά τη μετατροπή 5 μεγάλων Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ανάμεσά τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο Σύλλογός μας ζητά επιτακτικά να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο και απευθύνει κάλεσμα ΚΟΙΝΗΣ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ σε όλους τους ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ και τις ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΣΣΕΣ, καθώς και στους εργαζόμενους στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στην Κρήτη, σε όλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στους Βουλευτές που εκλέγονται στο νησί μας και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Εκκλησία της Κρήτης, στους Καθηγητές, Φοιτητές, Μαθητές και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ "ΠΑΡΩΝ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.
ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΑΣ.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ"


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ