Παγκρήτιος ξεσηκωμός για τη δημόσια υγεία

Newsroom
Newsroom

Στις 11 το μεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας

Γενικός ο ξεσηκωμός σήμερα για τη δημόσια υγεία στην Κρήτη υπό το βάρος των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούν στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την απεργιακή τους κινητοποίηση με τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους και εν γένει των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας με τη στήριξη του συνόλου σχεδόν των επαγγελματικών κλάδων ετοιμάζονται για το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο που έχει προαναγγελθεί για τις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η σημερινή κινητοποίηση πέρα από τη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στην οποία θα συμμετάσχουν ομάδες διαδηλωτών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, περιλαμβάνει και στάση εργασίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα Εργατικά Κέντρα του νησιού αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Δεκάδες είναι οι φορείς, τα συνδικαλιστικά σωματεία, οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συμπαραστέκονται στα αιτήματα των υγειονομικών και συμμετέχουν στην πορεία και τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία που καταρρέει.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της σημερινής παγκρήτιας κινητοποίησης τα κοινά αιτήματα είναι:

• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στο νέο «υγειονομικό χάρτη».

• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

• Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.

• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. . Όχι στην απόλυση των 1047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.

• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες

• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο "νέο ΕΣΥ ".

• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.   

 

Φωτογραφία αρχείου από την πρόσφατη κινητοποίηση στο Ηράκλειο για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο 

 

Διαβάστε επίσης:

Κάλεσμα για βροντερό "παρών" στη παγκρήτια διαμαρτυρία για την Υγεία

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ