«Περιηγητική Ημερίδα» με επίκεντρο το ελαιόλαδο

Newsroom
Newsroom

Από τον ΣΕΔΗΚ

  Μια πρωτότυπη  και σημαντική περιηγητική ημερίδα για την «Αναδειξη της Πολιτιστικής και Υγιεινής αξίας του Ελαιολάδου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου σε διάφορες περιοχές των Χανίων.

    Η  ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους  Δήμους  Πλατανιά και Χανίων, την Δ/νση Π/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρητης και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, εχει σαν βασικούς στόχους:
-Την  ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τις αξίες τη ελιάς και του ελαιολάδου

-Την ενθάρυνση των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχωρα

Στην Μνημειακη των Π

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: 


" Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας κρίνεται σκόπιμη γιατί διαπιστώνεται μια συνεχής απομάκρυνση της από τους  παραδοσιακούς δεσμούς που συνέδεαν τους παλαιούς Κρητικούς με την Ελιά και το ελαιόλαδο με συνεπεια  την εγκαταλειψη της καλλιεργειας και την στροφή της νεολαιας σε ξενα και συνηθως ανθυγιεινα διατροφικά προτυπα.  

   Η προώθηση του ελαιοτουρισμού κρίνεται αναγκαία για την επέκταση του τουρισμού και στην ενδοχώρα του νησιού και την αποτροπή του τουριστικού υπερκορεσμού που αρχίζει να παρατηρείται στις παραλιακές ζώνες. Ο ελαιοτουρισμός αναμένεται ότι κατάλληλα προβαλλόμενος θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και μεγάλης ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. 

Εκπαιδευτικοι στην Ελια Βουβών

     Το πρόγραμμα της ημερίδας 

    Το πρόγραμμα  της ημερίδας θα αρχίσει στις 09.00 από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρητης με  την παρουσίαση σύντομων εισηγήσεων για την πολιτιστική και υγιεινή αξία  του ελαιολάδου και απονομή βραβεύσεων σε  12  Μουσεία ελιάς και Τουριστικά Ελαιοτριβεία  της Κρητης που ανάπτυξαν  ελαιοτουριστικές δράσεις κατά το 2023. 

    Παράλληλα, στα πλαίσια  της φετινής «Παγκόσμιας ημέρας ελιάς» που έχει αφιερωθεί από το «Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας»  στον ζωτικό ρόλο της γυναίκας στον κόσμο της Ελιάς και του Ελαιολάδου,  στο προσωπο μιας  Αγρότισσας  θα βραβευτουν  συμβολικα  ολες οι αγροτισες της Κρητης που ασχολουνται με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. 

     Η ημερίδα θα συνεχιστεί με επίσκεψη και ξενάγηση στην Μνημειακή Ελιά και το Μουσείο Ελιάς Βουβών και  θα ολοκληρωθεί με  επίσκεψη στην Μνημειακή ελιά και επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου  στα Παλαιά Ρούματα .  

Το αναλυτικο προγραμμα  της εκδηλωσης εχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του  ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr.

     Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν

   Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι,  Δ/ντες και άλλοι εκπρόσωποι  των οργανωτών φορέων.

      Κεντρικός πυρήνας όμως της εκδήλωσης θα είναι περί τους  45 εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα κινηθούν ομαδικά με πούλμαν το οποίο θα διατεθεί δωρεάν από τους οργανωτές και θα ακολουθησουν ολη την διαδρομή της ημεριδας.

     Στην ημεριδα θα συμμετασχουν επισης με ιδια μεσα  εκπροσωποι 12 ελαιοτουριστικών επιχειρήσεων από όλη την Κρήτη (Ελαιο-Μουσείων, Ελαιοτριβείων, Ξενοδοχείων, Σχολειών Μαγειρικής κ.α.) οι οποιοι θα βραβευτουν για τις δρασεις που ανέπτυξαν το 2023.   

    Αλλοι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να συμμετάσχουν,  εφόσον  κινηθούν με ίδια μέσα   και εφοσον, για λόγους οργανωτικούς  δηλώσουν απαραίτητα  την συμμετοχή τους  στο τηλέφωνο 28210-50800η στa e-mail: [email protected]  και [email protected] 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ