Το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου για τα κρούσματα κορωνοϊό στο εργοστάσιο

Το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου για τα κρούσματα κορωνοϊό στο εργοστάσιο

"Η διασπορά κρουσμάτων σε μια μονάδα με εκατοντάδες υπαλλήλους αφορά όλους τους κατοίκους του Ρεθύμνου" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει παρουσιαστεί σε εργοστάσιο του Ρεθύμνου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

"Η εμφάνιση και η διασπορά κρουσμάτων COVID-19 σε ένα εργοστάσιο με εκατοντάδες υπαλλήλους όπως είναι αυτό της Creta Farm αποτελεί ζήτημα που αφορά όλο το λαό του Ρεθύμνου. Σε ετοιμότητα δράσης πρέπει να μπει, αν δεν είναι ήδη, όλος ο κρατικός μηχανισμός , ο ΕΟΔΥ , οι ελεγκτικές υπηρεσίες και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του χώρου που είναι οι πρώτοι που μπορούν να επιβάλουν στην εργοδοσία τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγεία τους. 

Η βεβαρημένη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης ήδη από το δεύτερο κύμα λόγω των πάγιων ελλείψεων και τα συνολικά κρούσματα στο Νομό που τον έχει θέσει για εβδομάδες σε αυστηρή επιτήρηση (“κόκκινο”) δεν χωράνε καμία χρονοτριβή. Τα παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχα μεγάλες εργοστασιακές μονάδες δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. 

Ο αγώνας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που μετατρέπονται σε κύριες εστίες μετάδοσης του ιού είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι το μοναδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στο ακέραιο στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στους μεγάλους είναι ένα. Η απρόσκοπτη  λειτουργία της κερδοφόρας παραγωγής ακόμη και άν υπάρχει κρούσμα ή συγκέντρωση κρουσμάτων. 

Αυτός είναι ο λόγος που τόσο καιρό πραγματοποιούνταν τα τεστ στην καλύτερη δειγματοληπτικά και όχι στο σύνολο του προσωπικού με αποτέλεσμα να εργαζόνται υγειής πλάι σε φορείς του ιού. Για αυτό και δεν επαναλαμβάνονται για όλους σε σταθερή βάση. Γι αυτό δεν παίρνονται μέτρα ασφαλούς μετακίνησης, απομόνωσης και ιατρικής παρακολούθησης όποιου εργαζόμενου βρεθεί θετικός. Γι αυτό μεταφέρονται εργαζόμενοι από βάρδια σε βάρδια με κίνδυνο να αυξηθεί η διασπορά.

Όπως οι υγειονομικοί συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να σώζουν ζωές αντιμέτωποι με τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις σχεδόν εξαντλημένοι από τις συνεχές εφημερίες, έτσι οι εργαζόμενοι ειδικά στα εργοστάσια σε όλη τη χώρα συνωστιζόνται όλους αυτούς τους μήνες στους χώρους εργασίας, λεωφορεία κλπ.   

Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ιχνηλάτισης και αποφυγής της διασποράς του ιού με ευθύνη της εργοδοσίας και του Κράτους είναι επιβεβλημένη. Η εργοδοσία της Εταιρείας οφείλει δημόσια να γνωστοποιήσει τη κατάσταση με τα κρούσματα στο εργοστάσιο καθώς αυτή αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους του Νομού Ρεθύμνης.

Φτάνει πια! Με τον οργανωμένο μας αγώνα να μην μείνουμε άλλο αποκλεισμένοι από τις ανάγκες μας. Το να μπορούμε να πηγαίνουμε και να γυρνάμε από τη δουλειά μας υγειής δεν είναι ουτοπία. Σήμερα κρίνεται κυριολεκτικά η ζωή μας. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να ζούμε με το φόβο και τη τρομοκρατία.  

Διεκδικούμε άμεσα :

 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα rapid test  σε όλους τους εργαζόμενους και όχι δειγματοληπτικά.
 • Μοριακά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας σε όσους βρεθούν θετικοί στα rapid. 
 • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Άδεια με τα αποδοχών για 14 μέρες σε όσους εργαζόμενους βρεθούν θετικοί, με ιατρική παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους. 
 • Να επιταχθεί με ευθύνη του κράτους κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος  (ξενοδοχείο) για τη διαμονή όσων νοσούν ώστε να αποφευχθεί η ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού.  
 • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των εργασιακών χώρων, των γραφείων και των αποθηκών με βάση τα πρωτόκολλα υγείας. 
 • Προσωρινό κλείσιμο τμήματος ή και όλου του εργοστασίου σε πιθανή συγκέντρωση πολλών κρουσμάτων προκειμένου να πραγματοποιηθεί πιστοποιημένη γενική απολύμανση. Να επαναλειτουργήσει εφόσον υπάρχουν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας.   
 • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 • Να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός των εργαζομένων που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο όπως οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, super market, καταστήματα, courier κλπ . Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που κρίνονται ασφαλή κι αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού 
 • Να θωρακιστεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου με νέες μαζικές προσλήψεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Να ανοίξει επιτέλους ΜΕΘ - COVID 19 και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων. Να ενισχυθούν όλα των Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας , περιφερειακά ιατρεία και εμβολιαστικά κέντρα με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ