Πάνω από 6 εκατ. κυβικά το νερό στο φράγμα Αποσελέμη! Δείτε φωτογραφίες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

1 εκατομμύριο κ.μ. νερού δέχθηκε σε μία μόνο ημέρα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ για φέτος

Ευχάριστα είναι τα νέα για το φράγμα Αποσελέμη καθώς με την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας ο ταμιευτήρας έχει πλέον 6.400.000 κυβικά μέτρα νερού!

Μάλιστα σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα (από την κακοκαιρία "Avgi" και έπειτα) έπεφταν καθημερινά περίπου 300.000- 400.000 κυβικά μέτρα νερού καθημερινά μέσα φράγμα. Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 στο φράγμα Αποσελέμη έπεσαν πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, σπάζοντας κάθε ρεκόρ σε σχέση με τον φετινό ξηρό χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που διανύουμε.

Σημαντικοί παράγοντες που βοήθησαν να αποθηκευτεί τόσο μεγάλη ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα σε μία μόνο ημέρα ήταν τόσο η κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το λιώσιμο από τα χιόνια που έχουν συσσωρευτεί στο Οροπέδιο Λασιθίου τα οποία μέσω του χώνου καταλήγουν στο φράγμα αλλά και ότι για πρώτη φορά φέτος άνοιξε ο ποταμός Χαυγάς (που βρίσκεται νότια του κάμπου του Οροπεδίου) και μπήκε το νερό στη σήραγγα και μέσω αυτής κατέληξε στο φράγμα!

«Επικρατεί ικανοποίηση ωστόσο έχουμε και συνέχεια. Θέλουμε να πάμε τουλάχιστον στα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ώστε να έχουμε κάποια ευχέρεια το ερχόμενο καλοκαίρι» τονίζει με δηλώσεις του στο Cretalive ο κ. Ευάγγελος Μαμαγκάκης, Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων στο Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), που διαχειρίζεται και το φράγμα Αποσελέμη, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι το φράγμα βρίσκεται στο 25% της χωρητικότητας του ενώ υπενθυμίζεται ότι στην πληρότητα του φθάνει στα 27.300.000 κυβικά μέτρα νερού. «Πάει καλά αλλά χρειάζεται χρόνος ακόμα» αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία ο κ. Μαμαγκάκης.

Σημειώνεται τέλος ότι το φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι του Ρεθύμνου υπερχείλισε στα 22,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καθώς και η Λιμνοδεξαμενή του Χαυγά στο Οροπέδιο με 800.000 κ.μ. νερού.

Οι φωτογραφίες του Cretalive έχουν ληφθεί από το Σφεντύλι:

fragma aposelemi2.........

fragma aposelemi.......

fragma aposelemi kentriki....

 

Δείτε επίσης:

Το πλημμυρισμένο Οροπέδιο δίνει "ανάσα" σε Ηράκλειο και Λασίθι - Βίντεο

Μεγάλες ποσότητες νερού στον Αποσελέμη: «Αποφύγαμε τα εφιαλτικά σενάρια»

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ