Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι καταναλωτές της Κρήτης καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκε σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του δήμου Αρχανών Αστερουσίων αποτελεί μείζον ζήτημα, όχι μόνο δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα πρώτα επείγοντα δείγματα που είχαν σταλεί από το νησί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Ελέγχου είναι αρνητικά. "Τη Δευτέρα βρέθηκαν πέντε δείγματα αρνητικά αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων στα τρία χιλιόμετρα. Οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη δείχνουν να μην επεκτείνεται προσώρας το πρόβλημα" είπε στο Cretalive ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.
Τα σφαγεία, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι κλειστά σε ολόκληρη την Κρήτη μέχρι και τις 11 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσαν στο Cretalive o πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης, και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης.
Από τις 11 Αυγούστου και έπειτα πρόκειται να υπάρξει νέα σύσκεψη μεταξύ των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων του νησιού και των κτηνοτρόφων προκειμένου να ξεκινήσουν οι σφαγές των ζώων εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν βρεθούν νέα κρούσματα. «Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό καθώς οι έμποροι έχουν προκαταβάλει επιταγές στους κτηνοτρόφους», δηλώνει με σαφήνεια ο κ. Παπαδάκης, αναφορικά με τη σύγχυση και την αρρυθμία που έχουν προκαλέσει στην αγορά κρέατος τα δύο κρούσματα.
Ο ίδιος στέλνει μήνυμα προς τους συναδέλφους του λέγοντας «κανένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει να αγοράσει ζωοτροφές ή τριφύλλια εκτός Κρήτης». Επίσης αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια Αττικής ώστε «άπαξ και υπάρχει ο ιός της πανώλης να μένουν τα φορτηγά στο λιμάνι του Πειραιά για μερικά 24ώρα αν όχι και να απολυμαίνονται εκεί, αν υπάρχει δυνατότητα, και μετά να μπαίνουν στα πλοία για την Κρήτη».
Τέλος τα αμνοερίφια - Σε ποια κρέατα υπάρχει επάρκεια
Την ίδια ώρα τα κρεοπωλεία έχουν σχεδόν ξεμείνει από αμνοερίφια και είναι έκδηλη η ανησυχία για το τί μέλλει γενέσθαι για τις κοινωνικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, τους γάμους και τα πανηγύρια. «Από την προηγούμενη εβδομάδα δε σφάζονται κατσίκες, αρνιά και πρόβατα πουθενά στην Κρήτη. Αν κάποια κρεοπωλεία έχουν, θα είναι ελάχιστη ποσότητα. Ευελπιστούμε ότι δεν θα βρεθεί κάποιο δείγμα και το Υπουργείο θα επιτρέψει τις σφαγές από 11 Αυγούστου και έπειτα» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κίνηση στα κρεοπωλεία καθώς τα αμνοερίφια έχουν αντικατασταθεί από άλλα κρέατα όπως κοτόπουλα, κουνέλια, μοσχάρι και γουρουνόπουλο για τα οποία υπάρχει επάρκεια, βεβαιώνει τους καταναλωτές ο κ. Ντουράκης.
Η διαδικασία των αποζημιώσεων
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν και κατάφεραν να ενταχθούν στον ίδιο νόμο που εφαρμόστηκε και στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η καταιγίδα Ντάνιελ. Ειδικότερα στις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης στους δύο κτηνοτρόφους αντικατασταθεί στο 100% το ζωικό τους κεφάλαιο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.
Από εκεί και πέρα στο Μυλοπόταμο οργανώνονται ομάδες περιφρούρησης για να μην έρχεται σε επικοινωνία η μία κτηνοτροφική μονάδα με την άλλη και να προστατεύσουμε τα ζώα, τονίζει ο ίδιος.
Δείτε επίσης:
Πανώλη στην Κρήτη: Ένταση στη σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων
Πανώλη στην Κρήτη: Ξεκίνησε η θανάτωση των ζώων
Αρναουτάκης: "Να σωθεί η κτηνοτροφία της Κρήτης" - Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι (videos)
«Παραμύθια της Χαλιμάς» όσα λένε για αποζημιώσεις- "Καζάνι που βράζει" οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Η "διαδρομή" της πανώλης από τη Γαλλία στην Κρήτη - "Συναγερμός" στις αρχές
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο
κεντρική φωτογραφία: via pixabay