Παρουσία του εκφραστή της αγροοικολογίας, η 5η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών!

Φέτος, η γιορτή θα γίνει και μαζί με τον εμπνευστή και Ιδρυτή της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις φορές, μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί η μεγάλη γιορτή με επίκεντρο τους παραδοσιακούς σπόρους, την αξία της ελευθερίας των κοινών αγαθών, την δυνατότητα της αυτονομίας και την δύναμη της αλληλοβοήθειας. Και η φετινή θα είναι η πέμπτη.

Οι τελευταίες συνεχόμενες αλλαγές στην κοινωνία μας αλλά και παγκόσμια επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα διατήρησης και ενδυνάμωσης των αξιών αυτών. Aς απευθύνουμε τη σκέψη μας στην επικράτηση της ειρήνης με την ελπίδα πως κάθε εστία πολέμου θα απαλειφθεί και άνθρωποι που βίαια εγκαταλείπουν τον τόπο τους και χάνουν κεκτημένα θα μπορέσουν να τα ανακτήσουν.

Φέτος η γιορτή θα γίνει μαζί με τον εμπνευστή και Ιδρυτή της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη.  Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε 21 χρόνια πριν να εργάζεται για την πραγμάτωση του προσωπικού του ονείρου: την διάδοση, διάσωση και διατήρηση των σπόρων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενεές  και που αποτέλεσαν γι’αυτές στήριγμα σε δύσκολες συνθήκες.

Έτσ,ι σήμερα το όνειρο αυτό υλοποιείται και γίνεται γνωστό και αξιοποιήσιμο τόσο Πανελλήνια μέσα από τις 18 τοπικές ομάδες Πελίτι που δημιουργήθηκαν και τους χιλιάδες καλλιεργητές που τις εμπιστεύτηκαν, όσο και εκτός των συνόρων με μια τοπική ομάδα στην Βουλγαρία και πολλούς ακόμα  υποστηρικτές παγκόσμια.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης αφιερώνει τη ζωή του στον προσωπικό του στόχο αποτελώντας ένα φωτεινό σημάδι ανάμεσά μας,  μας θυμίζει επιπλέον πως καθένας από μας μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων απλά, με τις καθημερινές του επιλογές.

Στη φετινή Γιορτή θα συμμετέχει άλλος ένας άνθρωπος που φωτίζει με τη δράση του τη χώρα που κατοικεί, τη Γαλλία αλλά και πολλές ακόμα στον παγκόσμιο χάρτη, ο Πιερ Ραμπί.

Σεμνός αγρότης, συνετός φιλόσοφος, πλούσιος σε συγγραφικό έργο, ο Πιερ Ραμπί, εκφραστής της Αγροοικολογίας την ορίζει ως «μια μέθοδο αποδοτικής Γεωργίας, μια ηθική, μια αισθητική στην υπηρεσία του ανθρώπου και της φύσης».    Η θεώρησή του αυτή και η προτροπή για ήπια και λιτή χρήση των πόρων του πλανήτη, ισότιμα από όλους τους λαούς, αξίζει την προσοχή μας. 

"Επιπλέον, φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πρακτικές εφαρμογής της Αγροοικολογίας στην διατήρηση των σπόρων και τη φυτοπροστασία από έμπειρους εκπαιδευτές, όλες τις ομάδες διατήρησης των σπόρων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, συλλογικότητες που προάγουν την κοινωνική ωφέλεια και την τοπική ανάπτυξη μέσα από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, δράσεις μαθητών αγροτικής κατεύθυνσης και την πολύτιμη τέχνη της υφαντικής.

Σας καλούμε λοιπόν στην 5η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών, σε ένα 3/ήμερο αφιερωμένο στους σπόρους και την Αγροοικολογία, με ομιλίες στο ΤΕΙ Ηρακλείου στις 8 Απριλίου και στον Πύργο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων στις 9 Απριλίου. 

Στο κορύφωμα της Γιορτής, Κυριακή 10 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, θα μοιραστούμε σπόρους, πολύτιμη εμπειρία ανθρώπων με ιδιαίτερη διαδρομή και ευχάριστες στιγμές με παραδοσιακή μουσική.

Οι σπόροι που δίνονται είναι δωρεάν με την υποχρέωση από σας να τους διατηρήσετε και να τους μοιράσετε και σε άλλους ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να γευτούν και να χαρούν αυτή την κληρονομιά", αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα των διοργανωτών.

 Βιογραφικό του Πιερ Ραμπί

Αγρότης, συγγραφέας και διανοητής , Γάλλος με ρίζες από το Αλγέρι, ο Pierre Rabhi είναι από τους πρωτοπόρους της οικολογικής γεωργίας στη Γαλλία.  Υπερασπίζεται ένα είδος κοινωνίας που λειτουργεί με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση και  υποστηρίζει την ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών προσβάσιμων σε όλους, και κυρίως στους πιο ανήμπορους, διατηρώντας πάντα τη διατροφική κληρονομιά.

Aπό το 1981, μεταδίδει την τεχνογνωσία του σε Αφρική, Γαλλία και Ευρώπη προσπαθώντας να ξαναδώσει στον πληθυσμό την διατροφική του αυτάρκεια.  Είναι πια αναγνωρισμένος διεθνώς ως ειδικός διατροφικής ασφάλειας και έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.

Ο Pierre Rabhi καλεί για μια «εξέγερση των συνειδήσεων»για να ενωθεί η ανθρωπότητα για το καλύτερο και να σταματήσει να μετατρέπει αυτόν τον πλανήτη-παράδεισο σε μία κόλαση βασάνων και καταστροφών. Δεδομένης της αποτυχίας της γενικότερης κατάστασης της ανθρωπότητας και των σημαντικών ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί στη Φύση, μας καλεί να φύγουμε από τον μύθο της αόριστης ανάπτυξης και να συνειδητοποιήσουμε τη ζωτική σημασία της τροφού-γης  και να εγκαινιάσουμε μια νέα ηθικη  ζωής προς την «ευτυχισμένη νηφαλιότητα».

Ο Pierre Rabhi αποτέλεσε την αφετηρία πολλών δομών που δημιουργήθηκαν είτε με πρωτοβουλία του είτε από τις ιδέες  του:  τέτοιες είναι η οργάνωση «Γη και Ανθρωπισμός»(παλαιότερα ονομαζόταν Φίλοι του Pierre Rabhi), το κίνημα «Όαση σε όλους τους Τόπους», το αγροοικολογικό κέντρο «Les Amanins», την παιδική φάρμα «Hameaux des Buis» και πιο πρόσφατα το Κίνημα Κολιμπρί.  Έχει προσκληθεί σε πολυάριθμα συνέδρια σε όλον τον κόσμο και έχει δημοσιοποιήσει πάνω από δεκαπέντε βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου «Ως την ευτυχισμένη νηφαλιότητα», και ακόμα « Pierre Rabhi, ο σπορέας της ελπίδας-συνέντευξη στον Olivier le Naire».

«Με τα ίδια του τα χέρια ο Pierre Rabhi έχει μεταδώσει τη ζωή στην άμμο της ερήμου.  Αυτός ο πολύ απλά άγιος άνθρωπος , με πνεύμα απλό και  καθαρό, του οποίου η ποιητική γλώσσα αποκαλύπτει ένα φλογερό πάθος, έχει γονιμοποιήσει τις σκονισμένες γαίες  με τον ιδρώτα του, και με τη δουλειά του αποκαθιστά την αλυσίδα της ζωής που εμείς διακόπτουμε συνεχώς». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ