Πελαργοί φώλιασαν για πρώτη φορά στον κάμπο του Οροπεδίου

Την παγκόσμια ημέρα των αποδημητικών πουλιών γιόρτασε το Σάββατο 9 Μαΐου ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, καλωσορίζοντας οχτώ πελαργούς που φώλιασαν για πρώτη φορά στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Αγριόπαπιες και άλλα σπάνια αποδημητικά πουλιά έχουν φωλιάσει στον υγρότοπο (Χωνάρι) του Αγίου Χαραλάμπου και στις δύο λιμνοδεξαμενές του Αγίου Γεωργίου.

1

Ο ΕΟΣ Λασιθίου στέκεται εθελοντικά δίπλα στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που τα παρακολουθεί προσφέροντας βοήθεια όπου χρειαστεί. Μάλιστα καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να εκτιμήσουν αυτό το πολύτιμο δώρο της φύσης και με ευαισθησία να θέσουν υπό την προστασία τους τα σπάνια πουλιά που φιλοξενούνται στην περιοχή, ώστε να επιστρέψουν ξανά τα επόμενα χρόνια τις ίδιες μέρες.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πελαργοί είναι άνθρωποι μεταμορφωμένοι ενώ ο Πλούταρχος αναφέρει ότι όποιος σκότωνε πελαργό, τιμωρούνταν με θάνατο. Ο πελαργός προβάλει σήμερα σαν "σύμβολο" για τη διατήρηση των βιοτόπων της Ευρώπης και φτάνει στο Οροπέδιο Λασιθίου για να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενημερώσει την τοπική κοινότητα για την αξία της διατήρησης των απειλούμενων οικοσυστημάτων και την προστασία της άγριας ζωής.

1

Ο ΕΟΣ Λασιθίου λέει ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οροσειρά της Δίκτης που περιβάλλει το Οροπέδιο Λασιθίου και υπενθυμίζει ότι οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας βάζουν σε κίνδυνο τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά με σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή, όπως επισημαίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ