Πεζοπορία στο φαράγγι του Τσιγκούνη

Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει για πρώτη φορά  και ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ διάσχιση του καταπράσινου, εντυπωσιακού κι άγριου φαραγγιού του Τσιγκούνη στα δυτικά της Σφάκας.  

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

"Θα ξεκινήσουμε από την είσοδο του φαραγγιού στο ΒΟΑΚ κι αμέσως θα καταλάβουμε ότι κάνουμε μια βουτιά σε πυκνή βλάστηση από πικροδάφνες, συκιές και βαλανιδιές. Σε μια ώρα περίπου απ’ την εκκίνηση συναντάμε την πρώτη δυσκολία ενός ‘τοίχου’ 4 μέτρων, που απαιτεί και κάποια δεξιότητα αναρρίχησης. Καθώς συνεχίζουμε τα τοιχώματα γίνονται πιο στενά κι ακολουθούν κι άλλα φυσικά τοιχία ή γλίστρες, που έχει φτιάξει το νερό, όπου απαιτείται προσοχή και βοήθεια από τους συνοδοιπόρους μας. Τα πετρώματα είναι εντυπωσιακά κι άλλο τόσο τα δέντρα που είναι σκαρφαλωμένα σ’ αυτά. Μετά από περίπου 3 ώρες, θα φτάσουμε στο μικρό οροπέδιο της Μονοκαράς με τις αγροικίες και τα οπωροφόρα δέντρα του. Θα ξεκουραστούμε λίγο στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού κι έπειτα θα πάρουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει έξω από το χωριό της Τουρλωτής. Κατεβαίνοντας η θέα στη θάλασσα, στις ακτές και τα χωριά της περιοχής θα μας ανταμείψει με το παραπάνω.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Η πεζοπορία απευθύνεται σε πεπειραμένους και με καλή φυσική κατάσταση ορειβάτες. Η δυσκολία της οφείλεται κυρίως στα σημεία που θέλει προσεκτικό σκαρφάλωμα λόγω ολισθηρότητας των βράχων, αλλά και στο γεγονός ότι σε στενά περάσματα του φαραγγιού υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Απαιτούνται ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο, σνακ για το δρόμο. Κι επίσης προσοχή και πειθαρχία στις προσταγές του αρχηγού. Για όλους αυτούς τους λόγους θα γίνει προσεκτική επιλογή της ομάδας, γι’ αυτό ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

Σε περίπτωση που ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός (πολλή βροχή, πολύς αέρας) θα παρακάμψουμε το φαράγγι περνώντας το από πάνω ως τη Μονοκαρά.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 7:00. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: περίπου 6 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΑΠΟΣΤΑΣΗ: περίπου 12.000 μ

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: περίπου 550 μ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2
ΑΡΧΗΓΟΣ: Τάσος Τσινάρης – Μαρία Μετζογιαννάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Μαρία Μετζογιαννάκη (τηλ.6973363701)"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ