Προσχολική εκπαίδευση: "Voucher τώρα", καθαρίστριες στις θέσεις τους και ... συγκρατημένη αισιοδοξία!

Προσχολική εκπαίδευση: "Voucher τώρα", καθαρίστριες στις θέσεις τους και ... συγκρατημένη αισιοδοξία!

Γιατί ζητήθηκε στο "παρά πέντε" εξαίρεση από το δήμο Ηρακλείου - Τί γίνεται με τις αίθουσες; Τί θα γίνει με τα προνήπια που ακόμη ... περιμένουν να μάθουν που θα πάνε με το πρώτο κουδούνι;

Εξηγήσεις για την απόφαση του δήμου Ηρακλείου να ζητήσει, την ύστατη στιγμή, εξαίρεση από την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση έδωσε, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, που παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Παιδείας, Νίκου Αγγελάκη.

Ξεκινώντας, ο Β.Λαμπρινός, αναφέρθηκε στις μάσκες για τα σχολεία, λέγοντας ότι αύριο το πρωί ευελπιστούν να γίνει η παραλαβή και η διανομή από το Κλειστό στα Δύο Αορακια. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Αγγελάκης, οι μάσκες που αναμένονται ανέρχονται στον αριθμό των 50.000 (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ). Ο Δήμαρχος τόνισε αρχικά ότι οι μάσκες που έχει προμηθευτεί η ΚΕΔΕ αναμένονται στο Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου και εν συνεχεία ο Δήμος θα τις διανείμει τόσο στους άλλους Δήμους του νομού Ηρακλείου, όσο και στα σχολεία της πόλης. Εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση εκ μέρους ΚΕΔΕ, οι μάσκες θα βρίσκονται κανονικά στα σχολεία το πρωί της Δευτέρας.

Ο δήμαρχος κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό των προσπαθειών του δήμου Ηρακλείου για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, φέτος, αναφέρθηκε στις αίθουσες που ο δήμος έχει έτοιμες και οι οποίες θα μπορούσαν να υποδεχτούν 250 μαθητές από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και στη στάση της ΚτΥπ.

Ανέφερε ότι ο Δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε την προετοιμασία από πέρυσι το καλοκαίρι και στο κομμάτι που τον αφορά, έχει έτοιμες 10 αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες για να υποδεχθούν τα παιδιά: «Εμείς αυτό που αναλάβαμε το φέραμε εις πέρας. Βλέποντας όμως ότι η  ΚτΥπ καθυστερεί για την τοποθέτηση  των 22 αιθουσών που έχει αναλάβει, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, δεν έχει έρθει ο εξοπλισμός για τις 10 Αίθουσες στα δημοτικά που έχει βρει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, "ζητήσαμε από την Υπουργό Παιδείας, αφού πρώτα τις περιγράψαμε την υφιστάμενη κατάσταση, να εξετάσει το ενδεχόμενο της αναστολής του μέτρου για ένα χρόνο". 

"Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο θεσμός και δεν πρέπει να φθαρεί, για αυτό και ζητήσαμε παράταση" - είπε ο κ.Λαμπρινός, αναφορικά με το προ λίγων 24ώρων αίτημα του δήμου για εξαίρεση, στο "παρά πέντε" από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναφορικά με τα προβλήματα εξοπλισμού, ο Β.Λαμπρινός σημείωσε πως "η ΚΤΥΠ καταβάλλει προσπάθειες για τις γυμνές αίθουσες". "Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν θα ερχόταν ο εξοπλισμός, με τον οποίο θα λύναμε μικρές τεχνικές διαφορές" - ανέφερε.

Προσχολική


"Αισιόδοξος δεν είμαι ποτέ και 100%"

Απαντώντας στο ερώτημα του Αντώνη Παντινάκη εκ μέρους του Cretalive.gr, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις σχολικές καθαρίστριες (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ). "Για τις καθαρίστριες, από όσο ξέρω, είναι στις θέσεις τους από χθες. Μάλιστα, η διεύθυνση Καθαριότητας καθαρίζει και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ στα δημοτικά γίνεται και απολύμανση" - είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

Απαντώντας σε ερώτημα του Α.Παντινάκη, για το πόσο αισιόδοξος είναι ο δήμαρχος, αναφορικά με την οριστική λύση του προβλήματος με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε ένα χρόνο από σήμερα, ο κ.Λαμπρινός απάντησε: "Αισιόδοξος δεν είμαι ποτέ, 100%. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα αν δεχόμασταν ότι η εγκατάσταση των παιδιών θα ήταν η ιδανική. Ιδανική θα ήταν η εγκατάσταση σε τάξεις και με έπιπλα για να κάνουν οι εκπαιδευτικοί τη δουλειά τους. Μου λένε πως αυτοί οι οικίσκοι είναι ικανοποιητικοί. Το νωρίτερο περί τα τέλη Νοεμβρίου, το αργότερο περί τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμοι οι 22 οικίσκοι. Μαζί με τις αίθουσες του δήμου Ηρακλείου θα έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό αιθουσών για να στεγαστούν τα 500 παιδιά".
 

Στο πλευρό των γονιών, με όποιο τρόπο είναι εφικτό

"Κατανοώ τη θέση των γονιών και λυπάμαι πολύ που μετέχω στο πρόβλημα αυτό, χωρίς να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση που επιθυμούσαμε" - είπε ο κ.Λαμπρινός, τονίζοντας ότι αν είναι αρνητική η απάντηση στο αίτημα για εξαίρεση, ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει. "Ως Δήμος Ηρακλείου κάναμε ό,τι μας αναλογούσε και μας λυπεί ιδιαίτερα η ταλαιπωρία των παιδιών και των γονιών τους. Θέλω να ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους, είτε ανασταλεί το μέτρο, είτε όχι" - σημείωσε ο ίδιος.

Καλούμενος να γυρίσει λίγο πίσω στο χρόνο, ο δήμαρχος ερωτήθηκε γιατί ο δήμος αφέθηκε να "παρασυρθεί" από το υπουργείο στην καθυστέρηση, αφού διαπίστωνε πως δεν ήταν εφικτό να εφαρμοστεί το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, φέτος. Απάντησε πως ακόμη κι αν η οριστική απάντηση δινόταν τον Αύγουστο, δε θα συνιστούσε σημαντική διαφορά...
 

"Θα ζητήσουμε voucher τώρα"

Κι όμως θα συνιστούσε διαφορά, με δεδομένο ότι εκατοντάδες παιδιά που φοιτούσαν σε παιδικούς σταθμούς εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν άρον άρον σχολικό περιβάλλον, για να εναρμονιστούν με το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, που "φώναζε" από χιλιόμετρα πως ... είναι αδύνατον να εφαρμοστεί φέτος.

"Θα ζητήσουμε voucher τώρα" είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου μιλώντας πάντως για τους γονείς των οποίων τα παιδιά έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες περιπτώσεις γονέων που τελικά αναγκάστηκαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο προνήπιο και έμειναν εκτός της διαδικασίας μέσω του ΕΣΠΑ, με την οποία θα μπορούσαν τα 4χρονα παιδιά να παραμείνουν στους παιδικούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι με τη διαδικασία εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι γονείς ενημερώθηκαν για τα σχολεία όπου θα εγγραφούν τα παιδιά τους, αντικρίζοντας είτε ... χωράφια, είτε σχολικές μονάδες σε συνοικίες πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο κ.Λαμπρινός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως μόλις πάρουν τη θετική απόκριση για την εξαίρεση του δήμου Ηρακλείου, θα ζητηθεί από το υπουργείο η εξασφάλιση voucher.

Ο εξοπλισμός ... έρχεται!

Ερωτώμενος για όσα ακούστηκαν περί προτροπής εκ μέρους του Υπουργείου να χρησιμοποιηθούν αποθηκευτικοί χώροι, ο κ.Λαμπρινός απάντησε: "Δεν φαντάζομαι ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο αποθηκευτικών χώρων. Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε τα παιδιά σε αποθηκευτικούς χώρους".

Όσο για τον εξοπλισμό, παραδέχτηκε πως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εκ μέρους της ΚΤΥΠ, η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει ως και τώρα! Μιλώντας για τις 22 αίθουσες - εξαιρώντας τις αίθουσες για τις οποίες υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο δήμος - ειπε πως, "αν πρέπει να κατηγορηθώ γιατί έδειξα ευπείθεια, τότε δέχομαι την κατηγορία".


Το πλάνο για τη σχολική στέγη στο δήμο Ηρακλείου

"Έχουμε πρόγραμμα για τη σχολική στέγη. Όμως δεν είναι εγκαταστάσεις που μπορούν να τελειώσουν σύντομα. Είναι πολυετείς οι διαδικασίες" - είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου, αναφερόμενος στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του δήμου για τις σχολικές υποδομές.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες, ο κ.Λαμπρινός είπε ότι θα προέλθουν και από ίδιους πόρους αλλά και θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση.


Έκκληση για τη χρήση μάσκας

"Να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών" - είπε ο δήμαρχος Β.Λαμπρινός, στέλνοντας μήνυμα προς τους γονείς αλλά και όλους τους πολίτες. "Κάνω έκκληση σε όλους να φορούν τη μάσκα τούς, για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού" - είπε χαρακτηριστικά.
 

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ