Πρωτοποριακή τεχνολογία για τον καταρράκτη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε όλο τον κόσμο!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Εφαρμόζεται σε Ιαπωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Αργεντινή ενώ σύντομα πρόκειται να λάβει την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μία ακόμα σπουδαία επιτυχία καταγράφει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικότερα η Οφθαλμολογική με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή κ. Ιωάννη Παλλήκαρη.

Περισσότερα από 200 άτομα με καταρράκτη στα μάτια σε όλο τον κόσμο έχουν χειρουργηθεί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον κ. Παλλήκαρη κι εφαρμόζεται στην Ιαπωνία, την Αλεξάνδρεια, το Ιράκ, την Γερμανία και την Αργεντινή.

«Όλες αυτές είναι μεγάλες κλινικές και κάθε μία έχει κάνει 10 - 15 περιστατικά. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποτελέσματα των μελετών έχουν πάρει τα μεγαλύτερα βραβεία στην Οφθαλμολογία, όπως στην Αμερικανική Ακαδημία και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οφθαλμολογίας. Έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις από επιστημονικής πλευράς» αναφέρει ο ίδιος στο Cretalive.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη μιας μεγάλης ομάδας γιατρών, 50 ατόμων, από το Ιράκ οι οποίοι είναι όλοι οφθαλμίατροι και ήρθαν στο νησί, προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου Κρήτης για να ενημερωθούν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο τους.

«Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε 2-3 χρόνια πριν όταν πήγαμε στο Ιράκ και εφαρμόσαμε εκεί για πρώτη φορά μία νέα τεχνολογία που ξεκίνησε εδώ πέρα για τον καταρράκτη στα μάτια. Αυτή η τεχνολογία αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο: από την Ιαπωνία και την Γερμανία μέχρι την Αργεντινή. Οπότε βλέποντας τα αποτελέσματα σε αυτές τις χώρες θέλησαν οι Ιρακινοί ιατροί να έρθουν εδώ για να δουν από κοντά τι κάνουμε με αυτή την τεχνολογία» εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής.

Με την ευκαιρία αυτή, οι οφθαλμολόγοι από το Ιράκ επισκέφθηκαν και το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, όπου ξεναγήθηκαν σε spin off, που αναπτύσσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες.

«Ήδη, έχουμε δύο επίσημα κέντρα τα οποία κάνουν μελέτες υπό το Υπουργείο Υγείας στη Βαγδάτη κι επίσης βρίσκονται εδώ δύο - τρία μεγάλα κέντρα που θέλουν να εμπλακούν. Αυτά όλα γίνονται στοχευμένα και με πολύ αυστηρό έλεγχο διότι αυτή η τεχνολογία πρόκειται να πάρει το CE mark τους επόμενους μήνες άρα πρέπει να προσέχει κανείς πώς ακριβώς διαθέτει τα πρωτότυπα και πού» επισημαίνει ο κ. Παλλήκαρης.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός οφθαλμίατρος κ. Mustafa Sadiq δήλωσε στο Cretalive: «Είμαστε ένα γκρουπ από οφθαλμίατρους που ερχόμαστε από την Βαγδάτη και είμαστε εδώ μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου για να δούμε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας και ειδικά της θλαστικής χειρουργικής». Στη συνέχεια υπογράμμισε πόσο χαρούμενος είναι που έμαθε στη συγκεκριμένη τεχνική εδώ και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό. «Ελπίζω να το εφαρμόσω πολύ σύντομα» είπε εν κατακλείδι.

irakinoi

irakinoi2

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ