Ψήφισμα για τους δασικούς χάρτες από το δημοτικό συμβούλιο Βιάννου

Ψήφισμα για τους δασικούς χάρτες από το δημοτικό συμβούλιο Βιάννου

Τί αναφέρεται

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βιάννου κατά την συνεδρίαση του, που πραγματοποιήθηκε στην Άνω Βιάννο στις 14 Απριλίου αποφάσισε την έκδοση του ψηφίσματος που αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη.

Αναλυτικά αναφέρεται: 

«Μεγάλος αριθμός προβλημάτων  έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών τόσο στην Κρήτη όσο και στην περιοχή του Δήμου μας. Σε μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων του Δήμου μας αποδίδονται χαρακτηρισμοί οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υπάρχει πλήθος  αστοχιών   και οφθαλμοφανών λαθών.

Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία και ανασφάλεια σε όλους τους ιδιοκτήτες γεωργικής γης αλλά κυρίως βέβαια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Δήμου μας.

Δεν είμαστε γενικά αντίθετοι με τους Δασικούς χάρτες, τους οποίους θεωρούμε απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο οφείλουμε να δημιουργήσουμε  και πρέπει να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των δημοτών για το θέμα και να αποσαφηνιστούν απορίες.

Είμαστε όμως αντίθετοι με το συγκεκριμένο περιεχόμενο των αναρτημένων  Δασικών χαρτών το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τόσο το καθεστώς  χρήσης των γεωργικών εκτάσεων αλλά και εν τέλει το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς

 Ζητούμε και διεκδικούμε:

Την  αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών,

συντασσόμαστε  και συμφωνούμε με την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης η οποία αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

 «Ζητούμε την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει, ήτοι: 

 • Τη διόρθωση λαθών και παραλήψεων που αποτυπώνονται στους χάρτες (πρόδηλα σφάλματα), με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, πράξεων παραχώρησης, οικοδομικών αδειών, εκχερσώσεων που ενισχύθηκαν κατά το παρελθόν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υφιστάμενο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, παραλιακές εκτάσεις κ.α. χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.
 • Την προετοιμασία από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων (ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί) ώστε:

1.να ενσωματωθούν στους δασικούς χάρτες καλλιεργούμενες εκτάσεις καταχωρημένες στο ελαιοκομικό μητρώο, το αμπελουργικό μητρώο, τη βάση δεδομένων του Ο.Σ.Δ.Ε. καθώς και δασωμένοι αγροί (με χαρακτηρισμό ΑΔ) και εκχερσώσεις (με χαρακτηρισμό ΔΑ) χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης διοικητικών πράξεων, θεωρώντας ως πρόδηλο λάθος άλλο χαρακτηρισμό για αυτές πλην του αγροτικού, 

2.με δεδομένο το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κρήτη και τη μη ισχύς του τεκμηρίου της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, το Ελληνικό δημόσιο να μην εγείρει αξιώσεις σε καμία έκταση ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού, πέραν ειδικών περιπτώσεων όπως Εθνικά Πάρκα, απαλλοτριωμένες εκτάσεις, δημόσια κτήματα με τίτλους κυριότητας, οι οποίες περιπτώσεις θα καθορίζονται εκ των προτέρων,

3.να προστατευτούν αναγνωρισμένα δικαιώματα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, που αφορούν χρηματοδοτήσεις, ένταξη σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων, 

4.να χαρακτηριστούν εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση με κυρίαρχο είδος το Calicotme villosa L. (ασπάλαθος) ως χορτολιβαδικές και όχι δασικές.

 • Τη χρονική διεύρυνση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
 • Τη δραστική μείωση του οριζόμενου ειδικού τέλους για το παραδεκτό κατάθεσης των αντιρρήσεων.
 • Τη στελέχωση των Δ/νσεων Δασών με το απαραίτητο προσωπικό για την υποστήριξη της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και την πρόβλεψη για i) συμμετοχή Γεωπόνου στις Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) ως της πλέον αρμόδιας και επιστημονικά καταρτισμένης ειδικότητας επί αγροτικών θεμάτων και ii) σύσταση δευτεροβάθμιων Επιτροπών ώστε να δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης των ασκηθέντων αντιρρήσεων.
 • Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δεσμευτεί πολιτικά να νομοθετήσει την παραχώρηση και την μακροχρόνια μίσθωση των φερομένων ιδιοκτησιών της στους αγρότες και ιδιώτες οι οποίοι τα κατέχουν μακροχρόνια και το αποδεικνύουν νομίμως. Να το κάνει  με κριτήρια που αποτυπώνουν την πραγματικότητα μεν, αλλά όχι καταχρηστικά. Κυρίως με εισοδηματικά  και κοινωνικά κριτήρια, ισότητας και δικαιοσύνης. Να ληφθούν υπόψιν ως κριτήρια παραχώρησης, το χωροταξικό σχέδιο κάθε Περιφέρειας, το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και το τοπίο, το αμπελουργικό και το ελαιοκομικό μητρώο καθώς και οι επιλέξιμες επιδοτούμενες περιοχές». 
 • Το παραπάνω ψήφισμα θα αποσταλεί
 • Στο υπουργείο Εσωτερικών
 • στον ΥΠΕΚΑ
 • Στην Περιφέρεια Κρήτης
 • Στην Αποκεντρωμένη Δ/ση Κρήτης

 

Δείτε επίσης:

Η επίσκεψη του υπουργού, τα δασικά και το κλίμα που αποφορτίστηκε

Παραμένουν σε εγρήγορση για τους δασικούς χάρτες

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ