Ψηλά στη δωρεά μυελού των οστών οι Κρητικοί, δεύτερο το νησί μετά από την Αθήνα!

Newsroom
Newsroom

Το 80% των μοσχευμάτων μυελού των οστών της Κρήτης έχουν ληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Κάθε άνθρωπος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία... στη ζωή! Οι Κρητικοί το γνωρίζουν αυτό και προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει! Η Κρήτη είναι 2η στη σειρά περιοχή μετά την Αθήνα στις δωρεές αιμοποιητικών μοσχευμάτων, τα οποία έχουν ταξιδέψει σε ασθενείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Αιμοδοσία του ΠαΓΝΗ αναφέρει πως "την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 3η Πανελλήνια συνάντηση Ελπίδας και Ζωής του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ όπου είχαμε την τιμή ως Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να προσκληθούμε και να συμμετέχουμε. Είμαστε μεταξύ πολλών άλλων που απαρτίζουν την  εθελοντική αλυσίδα ζωής, που έχει στηθεί πανελληνίως με σκοπό όλοι οι μικροί και μεγαλύτεροι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση από μη συγγενή δότη να έχουν την ευλογία αυτού του δώρου.

Το έργο του Οράματος είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ενημέρωση δομών, οργάνων, και εθελοντών για την εγγραφή δοτών αιμοποιητικών μοσχευμάτων σε όλη την επικράτεια το 2014. Μέσα σε 8 χρόνια από τις τελευταίες θέσεις που κατείχαμε ως χώρα στην Παγκόσμια τράπεζα εθελοντών Δοτών αιμοποιητικών κυττάρων ανεβήκαμε στην πρώτη δεκάδα, με το Όραμα Ελπίδας να καταγράφει πάνω από 125.000 εγγραφές σε ένα σύνολο εγγραφών που πλησιάζει τις 200.000 συνολικά.

Από όσα αναφέρθηκαν στο νησί μας όσοι εθελοντικά δραστηριοποιούνται για το σκοπό αυτό, σύλλογοι, μεμονωμένοι εθελοντές, δημόσιες δομές κλπ κάνουν εξαιρετική δουλειά καθώς έχουμε κάνει το 10% περίπου των εγγραφών του Οράματος ενώ ο πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά το 6% . Επιπλέον η Κρήτη αποτελεί την 2η στη σειρά περιοχή μετά την Αθήνα στις δωρεές αιμοποιητικών μοσχευμάτων, τα οποία έχουν ταξιδέψει σε ασθενείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η δωρεά αιμοποιητικού μοσχεύματος είναι η ύψιστη πράξη αλληλεγγύης καθώς ο δωρητής δέχεται να υποβληθεί αυτόβουλα σε ήπιες επεμβατικές διαδικασίες με σκοπό να δώσει μια 2η ευκαιρία ζωής σε ένα συνάνθρωπο του που βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο. Η συλλογή των αιμοποιητικών μοσχευμάτων είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία, που διαρκεί λίγες ώρες και γίνεται στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου"

Όπως τόνισε η Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, κυρία Βάνα Λυδάκη, «το τμήμα μας έχει πλέον πολύ μεγάλη εμπειρία και στην προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών αλλά και στην συλλογή αιμοποιητικών μοσχευμάτων. Η ανάπτυξη του τμήματος συλλογής αιμοποιητικών μοσχευμάτων, που έγινε κατόπιν συνεργασίας της Αιμοδοσίας με την Αιματολογική κλινική μας δείχνει δύο πράγματα: 1) ότι όταν συνεργαζόμαστε, πολλαπλασιαζόμαστε, 2) έχοντας συλλέξει τα 23 από τα 29 μοσχεύματα που έχουν συλλεχθεί συνολικά από την Κρήτη, ότι πραγματικά βοήθησε στην τόσο θετική εικόνα που έχει το νησί μας στις δωρεές αιμοποιητικών μοσχευμάτων

Βάνα Λυδάκη

Για την εγγραφή στην τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών, το τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου θα είναι ανοιχτό καθ  όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων καθημερινά 8:30-14:00 και 16:30-20:00.

Παράλληλα με τη συνδρομή εθελοντικών συλλόγων όπως η Παρέα της Αγάπης και η ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα λειτουργήσει και ο Σταθμός Αιμοδοσίας της Πλατείας Ελευθερίας κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17:00-20:00 και Σάββατο 10:00-14:30.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813402813

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ