Σαρρής για νεκρά περιστέρια στην Ιεράπετρα: Να παρθούν άμεσα δείγματα για την ταυτοποίηση της ζωονόσου

Newsroom
Newsroom

"Να κινηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες"

Ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία τον τελευταίο καιρό είναι αυτό των νεκρών πτηνών στην Ιεράπετρα. Ο κ. Παναγιώτης Σαρρής, Καθηγητής στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο ΙΤΕ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για αυτό το φαινόμενο αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι τα κρούσματα νεκρών πτηνών συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Ιεράπετρας και μέσα σε αυτά φαίνεται να υπάρχουν και άγρια είδη, πέρα από τα οικόσιτα περιστέρια. Μετά από επικοινωνία που είχε με γνωστό Ορνιθολόγο στην βόρεια Ελλάδα, ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Κρήτη αλλά είναι περισσότερο εκτεταμένο από ότι πιστεύαμε. Αυτό που ανησυχεί τον κ. Σαρρή ως μικροβιολόγο είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για κάποια ζωονόσο. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις ζωονόσους, ιδιαίτερα των πτηνών, μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ο κορωνοϊός, ο ιός της γρίπης των πτηνών και πολλές άλλες ασθένειες. Θα έπρεπε λοιπόν οι αρχές να έχουν μεριμνήσει ώστε να σταλούν δείγματα σε ειδικά εργαστήρια και να γίνουν αναλύσεις ώστε να δούμε αρχικά ποια είναι αυτή η νόσος και εάν υπάρχει επικινδυνότητα για τον άνθρωπο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαρρής μίλησε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες. Αρχικά, καθώς μέσα στα νεκρά πτηνά υπάρχουν και είδη άγριας ορνιθοπανίδας, θα πρέπει η δημοτική αρχή να επικοινωνήσει με το τοπικό δασαρχείο και την θηροφυλακή καθώς αυτοί ξέρουν που πρέπει να σταλούν τα δείγματα, να διερευνηθούν αυτά τα περιστατικά και να ταυτοποιηθεί το παθογόνο. Ο ορνιθολόγος με τον οποίο επικοινώνησε ο κ. Σαρρής απέκλεισε την πιθανότητα της δηλητηρίασης αυτών των πτηνών καθώς οι φωτογραφίες όπου απεικονίζονται είναι από απομακρυσμένα σημεία της πόλης. Επίσης, στο Ηράκλειο είχε ακουστεί ότι το φαινόμενο αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην έλλειψη νερού. Ωστόσο, εάν και την προηγούμενη εβδομάδα έβρεξε αρκετά, τα κρούσματα συνεχίζονται αποκλείοντας και αυτή την πιθανότητα. Κάποιος πολίτης μετέφερε στον κ. Σαρρή την πληροφορία ότι κάποιος κτηνίατρος της πόλης μας εξέτασε δύο νεκρά πουλιά και διαπίστωσε ότι ήταν πολύ άρρωστα. Επιβεβαίωσε λοιπόν ότι τα πουλιά είχαν αρρωστήσει από κάτι ωστόσο δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να προσδιορίσει την ακριβή αιτία.

Ο κ. Σαρρής συνέστησε στους πολίτες να μην πλησιάσουν εάν δουν κάποιο νεκρό πτηνό. Σε περίπτωση που πρέπει να το πλησιάσουν ώστε να το απομακρύνουν συμβουλεύει να κάνουν καλή απολύμανση των χεριών τους μέχρι να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο παράγοντας που τα θανατώνει. «Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάποια επιδημία, για κάποιο ιό των πτηνών. Βέβαια, δεν είναι όλα τα παθογόνα των ζώων παθογόνα για τον άνθρωπο αλλά μόνο κάποια από αυτά», ανέφερε ο κ. Σαρρής. Ωστόσο, επειδή έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν καλό είναι να προστατευόμαστε και να είμαστε πιο υποψιασμένοι όταν βλέπουμε μαζικές θανατώσεις ζώων. Όταν υπάρχει επιδημία σημαίνει ότι υπάρχει πολύ υψηλό μικροβιακό φορτίο στο περιβάλλον που ζουν αυτά τα ζώα και εάν πρόκειται για μία ασθένεια η οποία θα μπορούσε δυνητικά να μεταφερθεί στον άνθρωπο αυτό ίσως να γινόταν ευκολότερα λόγω του μεγάλου μικροβιακού φορτίου.

Κλείνοντας, ο κ. Σαρρής ενημέρωσε ότι αρκετοί πολίτες έχουν πάρει δείγματα ώστε να σταλούν για να ανάλυση, ωστόσο πιστεύει ότι αυτό πρέπει να γίνει πιο κεντρικά και επίσημα από τους φορείς της πόλης μας. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ