Στα "κάγκελα" η Ιεράπετρα για τις κατεδαφίσεις στην παραλία- Βίντεο και Φωτογραφίες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκονταν στο σημείο για να υπερασπιστούν, όπως λένε, τις περιουσίες τους

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην περιοχή του Φρουρίου Καλέ, δηλώνουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς στην Ιεράπετρα οι οποίοι διατρανώνουν με τον τρόπο αυτό την εναντίωση τους στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επάνω στον αιγιαλό.

Η κινητοποίηση έληξε μετά από πέντε ώρες, αφού συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί και αποχώρησαν στις 3 το μεσημέρι, όταν απομακρύνθηκαν από το σημείο της παραλίας και τα συνεργεία που θα εφάρμοζαν τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων. Πλέον η τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας δίνει νέο ραντεβού για την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.


Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται πάνω στον αιγιαλό είχαν ειδοποιηθεί ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ότι στις 15 Ιανουαρίου 2024 επρόκειτο τα συνεργεία του εργολάβου να πιάσουν δουλειά και να ξεκινήσουν τις κατεδαφίσεις σε 52 αυθαίρετα.

Όμως από την πρώτη στιγμή τοπικοί φορείς, καταστηματάρχες και κάτοικοι της πόλης στα νότια του νομού Λασιθίου είχαν διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις.

Για το λόγο αυτό πολύς είναι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε σήμερα στην κινητοποίηση μπροστά από το φρούριο Καλέ, στην παραλία της πόλης, από τις 10 το πρωί για να διαμαρτυρηθεί αλλά και να αποτρέψουν τα συνεργεία να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις.

«Είναι λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν οπότε ζητάμε μία μικρή παράταση ώστε να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο δήμος για να προβεί σε μία συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Οι μελέτες είναι έτοιμες, μόνο η εύρεση χρηματοδότησης απομένει» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Μανώλης Μιχελαράκης, πρόεδρος Καφεστίασης Ιεράπετρας.

Όπως εύλογα συνάγεται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων καφέ και εστίασης ζητούν μία μικρή πίστωση χρόνου ώστε να μην προβεί στις κατεδαφίσεις ο εργολάβος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο αλλά ο Δήμος της Ιεράπετρας.

diamartyria ierapetra

«Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Ιεράπετρας από όπου υποτίθεται ότι θα αρχίσει η κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Υπάρχει μεγάλη παρουσία κόσμου οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά την αντίθεση τους στην καταστροφή των κατασκευών οι οποίες εξυπηρετούν τα καταστήματα. Υπάρχει και διακριτική παρουσία της Αστυνομίας. Έχουν έρθει και αστυνομικοί από άλλες Διευθύνσεις του Λασιθίου. Εμείς θέλουμε να επικρατήσει η λογική. Ζητάμε κάτι ανθρώπινο: την παράταση και από και πέρα θα είμαστε έτοιμοι και για τις μελέτες και για την χρηματοδότηση για την ανάπλαση του νέου παραλιακού μετώπου μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν» ανέφερε στο Cretalive ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης.

Να σημειωθεί ότι στην Ιεράπετρα βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας ενώ έχουν φτάσει και δύο κλούβες των ΜΑΤ ωστόσο η διαδήλωση είναι ειρηνική και δεν έχει χρειαστεί η επέμβαση της Αστυνομίας.

diamartyria ierapetra3

diamartyria ierapetra2...

Στήριξη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας στηρίζει την κινητοποίηση αγανάκτησης από τους καταστηματάρχες της παραλιακής ζώνης στην Ιεράπετρα , με αίτημα για αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδαφίσεων στο παραλιακό μέτωπο.

Στηρίζουμε επίσης το εύλογο και δίκαιο αίτημά τους - και αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας - να ολοκληρωθούν πρωτίστως οι μελέτες ανάπλασής, ώστε αυτό το εγχείρημα να χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πλάνο , με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου.

Έως τότε, οι αγρότες της Ιεράπετρας ενώνουν την φωνή με τους υπολοίπους φορείς της πόλης και θα βρίσκονται στο πλευρό για όσο χρειαστεί, με αίτημα την οριστική λύση  σε αυτό το ζήτημα.

ierapetra ksesikomos0

ierapetra kinitopoiisisilogo

ierapetra kinitopoiisisi2

ierapetra katedafiseis01

ierapetra katedafiseis0

 

 

Δείτε επίσης:

Στο "πόδι" η Ιεράπετρα για τις κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο - Φωτογραφίες

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ