«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε σώα»

Newsroom
Newsroom

Η σχολική βία τρομάζει τους γονείς.

Παιδιά πέφτουν θύματα bullying ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους του σχολείου ενώ πρόσφατα είδαμε και μαθητή να έχει δίπλα στα τετράδια και τα βιβλία ένα… αεροβόλο.

Τα φαινόμενα σχολικής βίας ανησυχούν τους γονείς που ζητούν να υπάρξουν παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Το τελευταίο διάστημα, όπως λέει στο Cretalive ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Σκεπάρνης, έχει αυξηθεί ο αριθμός, η έντασή τους ενώ ένας τρίτος παράγοντας είναι πως, πλέον, πολλά συμβαίνουν σε μικρότερες ηλικίες.

skeparnis

«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε σώα», αναφέρει. Για αυτό, όπως λέει, ευθύνεται και η κατάσταση των σχολικών κτηρίων αλλά και τα περιστατικά βίας.

Οι γονείς ζητούν να υπάρξουν παρεμβάσεις για το αυτονόητο, να γίνουν προσλήψεις και του προσωπικού που θα μπορέσει να παρέχει ειδικευμένη βοήθεια σε όποιο παιδί την έχει ανάγκη.

Ο ίδιος τονίζει πως το σχολείο δεν είναι ένας αποστειρωμένος χώρος που λειτουργεί αυτόνομα και ανεπηρέαστα από τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία. Η βία που συναντάμε εκτός σχολείου μεταφέρεται και μέσα στις αίθουσες.

Οι γονείς ζητούν να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων ακόμα και νοσηλευτών καθώς φαίνεται πως η υγεία, ψυχική και σωματική, μπαίνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα από τους ιθύνοντες. Το πρόβλημα με τις ειδικότητες είναι πως τοποθετούνται στα σχολεία για λίγους μήνες, μοιράζονται από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα. Έτσι, σε ένα σχολείο μπορούν να βρίσκονται δύο με τρεις ώρες τη βδομάδα, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος να δουν παιδιά, ακόμα και αν χρειάζονται αποδεδειγμένα βοήθεια.

Ο κ. Σκεπάρνης αναφέρει πως πολλές φορές χρειάζονται βοήθεια τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά.

Η ένωση, στη σχετική ανακοίνωση, τονίζει πως τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιστατικά σχολικής βίας στα σχολεία του Ηρακλείου, από σχολικό εκφοβισμό, παρενοχλήσεις σεξουαλικού περιεχομένου μέχρι και όπλα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην υποστελέχωση όλων των κρατικών δομών, με τελευταία καταγγελία στην  Παιδοψυχιατρική  Κλινική του ΠΑΓΝΗ που έχει οδηγήσει στα πρόθυρα του κλεισίματος το εν λόγω τμήμα και η οποία καλύπτει όλη την Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα, οδηγώντας έτσι τις οικογένειες με προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, με υψηλότατο κόστος και για όσες βεβαίως μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά», σημειώνουν οι γονείς.

Ο κ. Σκεπάρνης αναφέρει πως από πλευράς γονέων ασκούνται πιέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο. Υπάρχουν καταγγελίες από γονείς που δεν μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού, αναγκάζονταν να απευθυνθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι και πάλι είναι λίγοι, πέρα από το κόστος. Έτσι, έπρεπε να περάσουν μήνες για να έχουν μία γνωμάτευση ενώ έμεναν χωρίς παράλληλη στήριξη ή μοιράζονταν την παράλληλη με άλλα ένα ή δύο παιδιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική βοήθεια.

 

Δείτε επίσης:

Λύσεις για το "καυτό" πρόβλημα της σχολικής βίας, ζητούν οι Σύλλογοι Γονέων

17χρονος μαθητής πήγε στο σχολείο με το αεροβόλο στην τσάντα!
 

"Πονάω! Αφήστε με!" Η σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο και οι εφιάλτες
 

Φωτογραφία: Vista.Create.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ