Στη Βουλή τα προβλήματα λειτουργίας των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων

Στη Βουλή τα προβλήματα λειτουργίας των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων
Newsroom
Newsroom

Ερώτηση προς Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού από βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τα προβλήματα λειτουργίας των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων του Νομού Ηρακλείου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ.Συντυχάκης και Μαρία Κομνηνάκα. 

Η ερώτηση

Τα ερασιτεχνικά σωματεία του Νομού Ηρακλείου -όπως και σε όλη τη χώρα- βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς η πλειοψηφία τους υποχρεώνεται να λειτουργεί με καταστάσεις που τα φέρνουν ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Συγκεκριμένα, η  οικονομική κρίση και η γενικευμένη ακρίβεια, οι συνέπειες των μέτρων της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, η οικονομική ασφυξία λόγω της συνεχόμενης μείωσης των αθλητικών επιχορηγήσεων από όλες τις κυβερνήσεις,  καθώς και  οι  απαιτήσεις και τα έξοδα για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν οδηγήσει στην όξυνση των σοβαρών χρόνιων προβλημάτων  που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

 Σημαντικό, επίσης, είναι ότι ένας  μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνικών σωματείων του νομού Ηρακλείου (Α.Ε. ΚΡΗΤΩΝ, Α.Ε.ΚΑΤΣΑΜΠΑ, Α.Ο. ΚΑΜΙΝΙΩΝ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΛΟΠΟΛΙΣ, ΑΛΟΓΟ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ, ΓΟΥΒΩΝ ΠΑΟ, ΔΕΙΛΙΝΩΝ ΠΑΟ, ΔΙΑΓΟΡΑΣ, ΔΙΑΣ, ΔΟΞΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΩΡΙΕΑΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ, ΕΛΠΙΔΕΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΠΙΔΙΤΟΥ, ΘΕΡΙΣΣΟΣ,ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΟΦΑΜ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΠΟΡΟΣ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ, ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ Α.Σ.Η., ΧΑΡΑΥΓΗ και άλλα)  δεν έχει καν πρόσβαση σε γήπεδο. Πολλά από τα γήπεδα που υπήρχαν έχουν καταστραφεί ή  εγκαταλειφθεί με ευθύνη διαχρονικά των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων, ενώ υπάρχουν μόλις δύο γήπεδα στην ιδιοκτησία του δήμου Ηρακλείου. Επίσης το Παγκρήτιο στάδιο το  διαχειρίζεται δημοτική επιχείρηση και η χρήση του είναι επί πληρωμή. 

Το αποτέλεσμα είναι τα αθλητικά σωματεία, ειδικά του δήμου Ηρακλείου και άλλων δήμων,  να πρέπει να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για αγώνες και προπονήσεις σε ιδιωτικά γήπεδα. Στην αντίπερα όχθη έχουμε δημοτικά γήπεδα τα οποία μένουν αναξιοποίητα, μιας και το κόστος που ζητείται για την ενοικίασή τους είναι απαγορευτικό.

 Το παραπάνω πρόβλημα ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα και στη λειτουργία παιδικών/εφηβικών τμημάτων, που είναι το κύτταρο του ερασιτεχνικού λαϊκού μαζικού αθλητισμού.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει  η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί για τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν διαθέτουν δικό τους γήπεδο η δωρεάν πρόσβαση σε γήπεδα. 
  • Να ξεκινήσει άμεσα η επισκευή παλαιών και η κατασκευή νέων γηπέδων με κρατική χρηματοδότηση  ειδικά στα όρια του δήμου Ηρακλείου.
  • Να ξεκινήσει άμεσα τακτική επιχορήγηση στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία από το Υπουργείο με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και να καλύψει τα πάγια έξοδα των αγώνων ( διαιτητών, γιατρών κλπ) όπως και των μέτρων προστασίας από covid.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ