Στην τελική ευθεία για την αντιπυρική περίοδο - Αναζητείται στέγη για την ΕΜΟΔΕ Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμοι οι δασοκομάντος, ώστε η ΕΜΟΔΕ να κάνει "πρεμιέρα" στην Κρήτη.

Το χώρο που θα στεγάσει την ΕΜΟΔΕ Κρήτης, τη νέα μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος που θα "φέρει" στο νησί 50 δασοπυροσβέστες, αναζητεί η ηγεσία της Πυροσβεστικής στο νησί.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς, αυτό το διάστημα θα "τρέξει" η διαδικασία της πρόσληψης και της εκπαίδευσης των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία και εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμοι, ώστε η ΕΜΟΔΕ να κάνει "πρεμιέρα" στην Κρήτη.
Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση για το χώρο που θα στεγάσει την Μονάδα, θα προέλθει από την Περιφέρεια Κρήτης.

Αυστηρότητα στην αντιπυρική περίοδο

Αντίστροφη μέτρηση ως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σε όλη τη χώρα, με τα δεδομένα φέτος ωστόσο να "πίεζαν" για πρόωρη έναρξη στις 15 Απριλίου. Ως εκ τούτου καμία ελαστικότητα δε θα υπάρξει σε υπαίθριες καύσεις από την Πρωτομαγιά και εξής, με τις περιπολίες της Πυροσβεστικής και τα πρόστιμα να είναι αυστηρά.

Ό,τι κάψουμε ... ως το Σάββατο δηλαδή, ωστόσο ακόμη και αυτό πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες, διευκρινίζει ο κ.Τσικαλάς, σημειώνοντας πως όταν πρόκειται κάποιος να κάψει π.χ. γεωργικά υπολείμματα, πρέπει να λάβει μέτρα: "να έχει 200 λίτρα νερό δίπλα του, να επιτηρεί τη φωτιά και να την καθαρίσει πριν αποχωρήσει, αλλιώς προβλέπεται πρόστιμο".

Ο κ.Τσικαλάς μίλησε για δεδομένα που ευνοούν μεγάλη έξαρση πυρκαγιών εξαιτίας της οποίας "δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ελαστικότητα".

Όσο για τις ψησταριές της Πρωτομαγιάς, στην ύπαιθρο, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης τόνισε ότι επιτρέπεται η χρήση συσκευών για το ψήσιμο της ημέρας. Υπογράμμισε όμως ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες, το χαμηλότερο πρόστιμο ξεκινάει από 200 ευρώ και ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς κάθε ημέρας, η "καμπάνα" πολλαπλασιάζεται.

"Δεν είναι ένα απλό πρόστιμο, σχηματίζεται και δικογραφία" - εξηγεί ο κ.Τσικαλάς. Ο ίδιος πάντως, τονίζοντας πως οι περισσότερες πυρκαγιές που σημειώνονται είναι από αμέλεια, ανέφερε πως η Πυροσβεστική από την πλευρά της προσπαθεί με ενημέρωση και spot, με έντυπα που θα διανεμηθούν αλλά και παρουσία δυνάμεων στην ύπαιθρο να λειτουργήσουν υπέρ της πρόληψης.

 

Δείτε επίσης:

Δασοκομάντος και ελικόπτερα ενισχύουν την Πυροσβεστική στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ